Appropå det nya beslutet om att barn under 18 år får opereras för fetma (gastric bypass etc) så var Claude Marcus i studion på tv4. Se klippet här
Alla inlägg och poddavsnitt
Hormonstörande ämnen – nu varnar experterna för mörkläggning av kemikalier i vår omgivning
Tidigare generaldirektör på kemikalieinspektionen, Ethel Forsberg, uttalade sig igår på tv4 nyhetsmorgon och idag fortsätter debatten med ytterligare en expert.
Ethel säger att hon blev förbannad på att vi kan tillåta så många kemikalier i vår vardag. Hon säger att det mörkläggs hur mycket och farliga kemikalierna faktiskt är. Det handlar också om överföringen i bröstmjölk.
Problemet är att vi som konsumenter inte får reda på vilka kemikalier det finns bl.a. i plasterna i vår omgivning – i allt från matförpackningar, elektronikvaror, leksaker mm
Hon kopplar även många av våra välfärdssjukdomar till dessa gifter
Se klippet nedan med Ethel, och under det klippet från idag med Carl-Gustaf Bornehag, professor folkhälsovetenskap.
Träning ger bebisen ett starkare hjärta
En ny studie visar att om du tränar som gravid så får bebisen i magen ett starkare hjärta. En tysk-amerikansk studie har studerat suggor (grisar är som bekant extremt lika människor – vad gäller genuppsättning menar jag 🙂 ) Suggor som fick springa 20-45 minuter 5 dar i veckan födde kultingar som både hade starkare hjärtan och blodkärl än de som inte sprungit. Kultingarna stod också emot hjärtproblem bättre när de blivit äldre.
Läs mer: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/expphysiol.2013.075978/abstract
Debatt om socker med Ralf Sundberg och Charlotte Erlanson-Albertsson
Nyss avslutades en debatt om socker på sydsvenskan.se. Deltog gjorde Ralf Sundberg, Charlotte Erlanson-Albertsson och ICA-dietisten Christina Karlsson.
Bakgrunden till debatten var dagens artikel om hur socker ökar risken för hjärtsjukdomar:
http://www.sydsvenskan.se/sverige/socker-okar-risk-for-hjartsjukdom/
Trots att det bara är statistik så är studien den största kartläggningen hittills av sockerkonsumtionen och dess inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar. drygt 10 000 personer har följts upp under 14,6 år. Läs även om observationsstudien här: http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/02/03/ny-studie-socker-direkt-orsak-till-hjartsjukdomar/
Ralf Sundberg säger bl.a. att: “Med min forskarbakgrund har jag länge intresserat mig för problem som fettlever, och det komplex av sjukdomar som kallas metabola syndromet, dvs. högt blodtryck, bukfetma, diabetes och dess förstadier samt hjärtkärlsjukdom. Att hög sockerkonsumtion har en central roll i utvecklingen av dessa, har framgått av den medicinska litteraturen länge. även om detta inte lett till att vi varnat för socker. Vi har istället varit mer rädda för fett.”
Charlotte Erlanson-Albertsson säger bla. att:
“Socker åstadkommer glykeringar i kroppen dvs reagerar med proteiner i kroppen, och gör att dessa proteiner blir inflammatoriska. Personen kan vara trådsmal men är ändå i riskzonen för hjärtkärlsjukdomar och diabetes.”
Debatten innehöll också bra frågor och svar kring diabetes mm.
Här kan du läsa resultatet av debatten:
http://www.sydsvenskan.se/sverige/sa-var-debatten-om-faran-med-socker/
Svenskarna allt nyttigare
Trenderna inom mat visar att vi blir allt nyttigare.
Siffror från jordbruksverket visar att vi se senaste åren har minskat på konsumtion av glass, läsk mm och äter mer rotfrukter, mer närodlat etc. Trevligt att höra tycker jag! Dessutom äter vi mindre “färdiga” köttprodukter (dvs de nitritinnehållande korvarna, köttbullarna mm)
Se klipp från tv4 nyheterna:
Senaste kommentarer