Nyss avslutades en debatt om socker på sydsvenskan.se. Deltog gjorde Ralf Sundberg, Charlotte Erlanson-Albertsson och ICA-dietisten Christina Karlsson.
Bakgrunden till debatten var dagens artikel om hur socker ökar risken för hjärtsjukdomar:
http://www.sydsvenskan.se/sverige/socker-okar-risk-for-hjartsjukdom/
Trots att det bara är statistik så är studien den största kartläggningen hittills av sockerkonsumtionen och dess inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar. drygt 10 000 personer har följts upp under 14,6 år. Läs även om observationsstudien här: http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/02/03/ny-studie-socker-direkt-orsak-till-hjartsjukdomar/
Ralf Sundberg säger bl.a. att: “Med min forskarbakgrund har jag länge intresserat mig för problem som fettlever, och det komplex av sjukdomar som kallas metabola syndromet, dvs. högt blodtryck, bukfetma, diabetes och dess förstadier samt hjärtkärlsjukdom. Att hög sockerkonsumtion har en central roll i utvecklingen av dessa, har framgått av den medicinska litteraturen länge. även om detta inte lett till att vi varnat för socker. Vi har istället varit mer rädda för fett.”
Charlotte Erlanson-Albertsson säger bla. att:
“Socker åstadkommer glykeringar i kroppen dvs reagerar med proteiner i kroppen, och gör att dessa proteiner blir inflammatoriska. Personen kan vara trådsmal men är ändå i riskzonen för hjärtkärlsjukdomar och diabetes.”
Debatten innehöll också bra frågor och svar kring diabetes mm.
Här kan du läsa resultatet av debatten:
http://www.sydsvenskan.se/sverige/sa-var-debatten-om-faran-med-socker/
Lämna ett svar