Kolostrum / Colostrum för din mage

Vad är kolostrum?

Kolostrum, eller råmjölk, är den första mjölken som utsöndras av mamman hos alla däggdjur, och därefter kommer den vanliga mjölken. Råmjölk har en annorlunda sammansättning än den vanliga mjölken som kommer senare. Framför allt har den en högre halt av proteiner och vissa mineralämnen. I kolostrum finns det även högre halter av infektionshämmande proteiner än i mogen mjölk. Och den innehåller mer tillväxtfaktorer och hormoner.

Kolostrum är alltså utformad för att ge avkomman ett så bra start i livet som möjligt och innehåller immun- och tillväxtfrämjande ämnen samt viktiga näringsämnen.

Tillskott av kolostrum från ko har använts för sina läkande effekter under tusentals år i Indien, inom ayurvedisk medicin. Kolostrum kallas ofta för en nutraceutical (nutri- från nutrition eller näring och -ceutical från pharmaceutical eller läkemedel), eftersom den kommer från ett livsmedel men samtidigt har medicinska användningsområden.

Vad innehåller kolostrum?

Ämnena i kolostrum kan delas in i grupperna tillväxtfaktorer, ämnen som stöttar immunförsvaret och näringsämnen. Några av dem är:

-      Laktoferrin som är ett antiviralt, antibakteriellt järnbindande protein. Laktoferrin påverkar frisättning av cytokiner och har receptorer på de flesta av våra immunceller.

-      Prolinrika Polypeptider (PRP). Från kolostrum kan man isolera ett komplex med PRPs som kallas colostrinin. Det har visat sig ha immunmodulerande effekter och kan balansera aktiviteten hos immunförsvaret.

-      Flertalet tillväxtfaktorer inklusive epithelial growth factor (EgF), insulin-like growth factor-I och II (IGF-I och IGF II) och tillväxthormon (GH). Dessa stimulerar tarmen att bilda nya celler.

-      Glutamin, som har visat sig vara nödvändigt för att EgF ska kunna stimulera tarmcellerna till tillväxt.  Den är den vanligaste aminosyran i våra kroppar.

-      Näringsämnen i form av vitaminer, mineraler, fett och protein för att stödja tillväxt och immunförsvar (4)

Studier av colostrums effekter på läckande tarm vid hård träning

Hård träning är en form av stress på kroppen och inte minst på mag-tarmkanalen. Genomsläppligheten i tarmen, tarmpermeabiliteten, kan öka vid hård träning och de som tränar mycket har ofta magproblem.

Kolostrum har effekt på läckande tarm genom sitt höga innehåll av tillväxtfaktorer, ämnen som stödjer immunförsvaret och näringsämnen. Studier visar att colostrum minskar genomsläppligheten i tarmen vid hård träning med upp till 80% (1 och 2).

Läckande tarm bäddar för ohälsa

I tarmen är det helt nödvändigt att vi upprätthåller en fungerande barriär mellan mag- tarmkanalen och resten av kroppen. Vad som får passera tarmväggen ska vara hårt reglerat för att vi ska må som bäst. Insidan av tarmen är klädd av ett lager med celler som sitter ihop med så kallade tight junctions. De här kan släppa från varandra, vilket leder till att det uppstår mellanrum mellan cellerna. Då kan tarmen läcka större molekyler som normalt inte ska passera. Ämnena kommer då ut i blodbanan och till immunförsvaret som finns precis innanför det yttersta cellagret. Orsaken till läckande tarm kan vara  olika typer av stress (som hård träning), att immuncellerna i tarmen är aktiverade och frisätter inflammatoriska ämnen, aktivering av nervsystemet i mag-tarmkanalen eller närvaron av skadliga bakterier.

En icke-fungerande barriär i mag-tamkanalen har associerats med många olika negativa effekter, både lokalt i tarmen och i resten av kroppen. Samband har setts med såväl autoimmuna sjukdomar som med IBS och autism. Studier har dock visat att det inte räcker med en ”läckande tarm” för att sjukdom ska uppstå. Du behöver troligen ha en genetisk känslighet i bakgrunden. Det är osäkert om det är den läckande tarmen som orsakar sjukdomen – eller tvärtom (3).

Oavsett vilket så är det önskvärt att vi sköter om vår tarmhälsa och ser till att vi har en fungerande barriär.

Kolostrum har i studier visat sig kunna minska hård tränings negativa effekter på tarmen. Under 14 dagar fick friska frivilliga inta kolostrum eller placebo. Därefter tränade de hårt, och genomsläppligheten i tarmen mättes genom att man under 5 timmar samlade in urin från deltagarna. För att mäta genomsläppligheten i tarmen användes ett test där deltagarna får dricka en lösning med två olika sockerarter, laktulos och rhamnos. Rhamnos passerar genom cellerna i tarmslemhinnan, men laktulos passerar enbart mellan cellerna (och enbart när tarmen läcker). Med hjälp av urinet analyserades förhållandet mellan laktulos till rhamnos, och man kunde då se att i gruppen som fått kolostrum hade läckande tarm motverkats till 80%. Hos de som fick placebo hade genomsläppligheten ökat 2,5 ggr.

I en studie som publicerats den här månaden har samma forskare i ett nytt försök återupprepat resultatet men man visade också att samtidigt tillskott av zinkkarnosin gav ett ännu bättre resultat för att förhindra läckande tarm. Zinkkarnosinet bidrog till att tight junctions mellan tarmcellerna formades och stabiliserades. I den nya studien minskade genomsläppligheten i tarmen med 30-50% vid tillskott av zinkkarnosin eller colostrum var för sig. Tillsammans kunde de motverka 70% av träningens påverkan på tarmens integritet (1 och 2). 

Vem bör inte ta kolostrum?

Kolostrum innehåller både laktos och mjölkprotein. Däremot är nivåerna av laktos inte så höga som i mjölk. Kaseinet i colostrum gör att det inte fungerar för dig som inte tål mjölkprotein. Har du däremot endast en överkänslighet kan du prova och se om du får gasbildning eller andra tecken på överkänslighet.  Verkar din mage klara av kolostrumet så är det fritt fram.

Kolostrum är långt ifrån samma sak som högpastöriserade och homogeniserade mjölkprodukterna i butikerna. Det är därför som förespråkare för paleokost ändå ibland rekommenderar kolostrum för dess effekter på tarmhälsa, reparation och återbyggnad av kroppens vävnader och immunsystemet.

Välj rätt kolostrum

Tänk på att köpa kolostrum av bra kvalité. Välj helst ett som är från djur som är gräsbetande och som varken fått antibiotika eller kraftfoder.

Det går att köpa kolostrum som tillskott i pulverform.

Inlägg i samarbete med Katarina Hagberg

1. The nutriceutical bovine colostrum truncates the increase in gut permeability caused by heavy exercise in athletes.

Marchbank T, Davison G, Oakes JR, Ghatei MA, Patterson M, Moyer MP, Playford RJ.

Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2011 Mar;300(3):G477-84. doi: 10.1152/ajpgi.00281.2010. Epub 2010 Dec 9.

2. Zinc carnosine works with bovine colostrum in truncating heavy exercise-induced increase in gut permeability in healthy volunteers.

Davison G, Marchbank T, March DS, Thatcher R, Playford RJ.

Am J Clin Nutr. 2016 Aug;104(2):526-36. doi: 10.3945/ajcn.116.134403. Epub 2016 Jun 29.

3.  Intestinal permeability defects: is it time to treat?

Odenwald MA, Turner JR.

Clin Gastroenterol Hepatol. 2013 Sep;11(9):1075-83. doi: 10.1016/j.cgh.2013.07.001. Epub 2013 Jul 12.

4. Colostrum and milk-derived peptide growth factors for the treatment of gastrointestinal disorders.

Playford RJ, Macdonald CE, Johnson WS.

Am J Clin Nutr. 2000 Jul;72(1):5-14

Det här inlägget postades i Kost och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>