Jag har flera gånger nämnt i podcasten att jag ska göra ett avsnitt om sura uppstötningar, magsyra etc. Och det kommer, men det är så mycket annat… 🙂
Hur som helst så kan vi ju börja med ett blogginlägg på ämnet. Tänkte att jag ska tipsa om hur man brukar testa att man har tillräckligt med magsyra här. Brist på magsyra i magsäcken är nämligen en vanlig orsak till magbesvär – det kan ge infektioner av skadliga mikrober, det kan ge överväxt av bakterier (bl.a. SIBO) och det kan ge sura uppstötningar. Tillräckligt med magsyra är avgörande för att vår matsmältning ska fungera korrekt.
Varför magsyra
När man pratar om magsyra så tror många att för mycket magsyra kan orsaka halsbränna/ sura uppstötningar. Men att ha för mycket magsyra är ganska ovanligt. Ofta är det tvärtom, brist på magsyra, som ger halsbränna (och andra besvär). Enkelt kan man säga att om du inte är tillräckligt sur, så kan maten inte brytas ner ordentligt, och då skickar kroppen ibland upp den igen. Det är alltså högst olämpligt att medicinera bort dessa symtom med läkemedel som minskar din magsyra ännu mer.
Men du behöver inta ha sura uppstötningar för att ha brist på magsyra. Andra följder och symtom kan vara saker som:
- Ballongmage (svullen, gasig mage)
- Gaser och rapar
- Infektion av parasiter, jästsvamp eller bakterier
- Överväxt av bakterier, inklusive SIBO
- Halsbränna, sura uppstötningar
- Att du har svårt att smälta, eller inte tycker om, proteinrik mat, som tex kött
- Näringsbrister
Har du symtomen ovan, eller andra symtom från mage/tarm rekommenderar jag dig att både läsa vidare, och att testa din tarmflora etc (https://4health.se/mage-tarm)
Vi ska vara extremt sura i magen. Magsyran behövs för att kunna bryta ned maten vi äter, och den fungerar även som ett försvar för att döda bakterier och parasiter som kan komma med maten vi äter.
Men med åldern, med stress och med näringsbrister kan det bli så att vi tillverkar allt mindre syra i magsäcken.
Magsyran är viktig för nedbrytningen av maten, framför allt av protein, eftersom den aktiverar enzymet pepsin. Om vi har för lite magsyra eller om magsyran inte är tillräckligt sur kommer mindre av proteinet vi äter att brytas ned till aminosyror. Aminosyror är det vi tar upp ur tarmen, ut i blodet, och som vi använder som byggstenar till det mesta i kroppen. Så brist ger väldigt många besvär.
När en del av den sura magsyran följer med vidare till ärvde delen av tunntarmen, stimulerar detta utsöndringen av galla som hjälper till vid nedbrytningen av fett och upptag av fettlösliga näringsämnen. Brist kan därför även leda till försämrat upptag av fett och fettlösliga vitaminer. Vi kan bl.a. få brist på energi, omega-3 och vitamin A, D, E och K.
Testa din magsyra
Via vården kan man i vissa fall få göra en 24-timmars pH-mätning. Det är en bra metod, men krångligare att få göra. Bl.a. eftersom man måste föra ner apparatur ner via strupen. Det finns också ett dyrt test som kallas Heidelberg, där man sväljer ner en grej som sedan kan följa/spela in pH
Men det finns hemmatester som kan ge dig en ganska bra indikation, särskilt om du kombinerar båda metoderna.
Börja med ett så kallat raptest. Och om det verkar som om du har brist på magsyra (saltsyra, HCl) så fortsätt genom att testa med HCl-tillskott enligt nedan instruktioner.
Testa din magsyra med bikarbonat:
När du dricker något riktigt basiskt, som tex bikarbonat eller bakpulver, och detta reagerar med saltsyran i magsäcken så bildas koldioxid. Det märks genom att du rapar.
- Gör detta test på morgonen innan du hunnit äta och dricka
- Rör ut ca 1/4 tsk till 2 krm bikarbonat i ett halvt glas vatten
- Drick vattnet med bikarbonat
- Ta tiden från det att du dricker tills dess att du rapar
Om du rapar inom 2-3 minuter är det en indikation på att du har tillräckligt med magsyra. Men tänk på att om du rapar väldigt tidigt och det kommer småramar, kan det vara för att du har svalt lite luft tillsammans med vätskan. Tar det längre än 3 minuter innan du rapar tyder det på att du har brist på magsyra. Du behöver inte mäta mer än ca 5 minuter.
Problemet med detta test är att inte är helt säkert och kan påverkas av tillfälligheter. Det kan därför vara bra att göra det flera gånger (flera dagar alltså)
Om du misstänker brist på magsyra, så gå vidare och testa med tillskott av saltsyra, HCl.
HCl-test:
Detta test gör du med HCl-tillskott. HCl är saltsyra, det som din kropp producerar och som gör magsyran sur.
Ta en kapsel av HCl (ca 500 mg) till en proteinrik måltid (ta den mitt i måltiden)
Har du brist på magsyra och tar tillskott av HCl till en proteinrik måltid så kommer du antingen inte märka någonting, eller så känns magen bättre än vanligt. Är det så här så kan du även gå vidare och nästa måltid testa att lägga till ytterligare en kapsel HCl tills dess att du känner obehag – då vet du att du tagit för mycket och behöver backa i dos.
Har du tillräcklig mängd magsyra så kommer tillskottet av HCl att ge en lätt obehagskänsla i bröst, hals, eller mage. Symtom som att det bränner eller värmer eller känns lite obehagligt i övre delen av magen. Du kan snabbt neutralisera detta genom att dricka vatten med lite bikarbonat i, eller så kan du dricka lite mjölk eller ta lite kalcium och/eller magnesium.
Upprepa gärna testet ett par gånger för att få ett säkrare resultat. Var också noga med att äta tillräckligt med protein vid måltiden.
Har du för lite magsyra så är lösningen i de flesta fall att ta tillskott av HCl till dina större måltider som innehåller animaliskt protein. Ta kapseln i mitten av måltiden. Om du inte har så stor brist kan du också använda dig av äppelcidervinäger (ÄCV) eller något annat surt. Helst opastöriserad ÄCV, eftersom denna dessutom innehåller en del enzymer som kan vara till hjälp. Pressa en halv citron i lite vatten som du dricker innan/till måltiden, eller använd 1 msk ÄCV i vatten eller på salladen.
I vissa fall är matsmältningsapparaten så illa däran att du kan behöva vänta lite med saltsyratillskott. Har du stora problem med din mage så rekommenderar jag dig att ta hjälp av någon – gärna med funktionsmedicinsk utbildning. I många fall kan det vara bra att börja med tillskott av matsmältningsenzymer och tillskott som kan hjälpa till att läka och lugna tarmen (vilket kan vara saker som glutamin, quercetin, kurkumin, aloe vera, kolostrum, nukleotider mm). Därefter kan man lägga till citron och/eller äppelcidervinäger till maten. När tarmen mår lite bättre så kan man börja med saltsyra.
Monic Andersson says
Men tanken är väll att få upp syranivån i magsäcken och då är citron inte bra. Surt i munnen men citronsyra är basiskt och neutraliserar magsyran precis som bikarbonat. Ser ofta att citron missuppfattas och rekommenderas i hälsoaspekt som surt men det är alltså bara surt för smakkörtlarna. Mvh Monica A
Anna Sparre @ 4health.se says
det är inte riktigt korrekt. I magen är citron surt och mjölk basiskt, men det är tvärtom för kroppen/ i blodet när det väl har passerat matsmältningen, dvs citron är svagt ”basande” för blodet, medan mejeriprodukter är mycket ”försurande”
Veronica Kron says
Dricker ej komjölk men väl havremjölk hur fungerar detta. Havremjölk på natten känns ej bra i munnen på morgonen.
Anna Sparre @ 4health.se says
Usch! Låt bli ersättningsprodukter som tex havremjölk. Särskilt det – det är ju spannmål – inget vi människor är anpassade för 🤗
Nathalie says
Hej Anna,
Blir lite förvirrad av din kommentar om havremjölk här efter jag ser ett inlägg om att göra sin egen havremjölk här på din blogg. Visserligen från 2013, har du ändrat uppfattning sedan dess?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Nathalie!
Jag har aldrig varit för köpta ersättningsprodukter. Men gör man sin egen mandelmjölk är det helt ok. Den man köpa innehåller 2% mandel… och en hel massa skit.
När det gäller havremjölk så kan det vara ok om man gör den själv förutsatt att man inte har några hälsoproblem alls, dvs inget problem med tarm, inflammation, autoimmunitet etc .
Recept på både mandelmjölk och havremjölk hittar du här på sidan – använd sökrutan
Anette says
Hej enligt 1177 ska man dricka citron för det blir basiskt i magen.
Tommy Hildorsson says
Jag är man, 74 år och har tagit medicinen Omeprazol, 1 tablett varje kväll i många år. Tar jag inte den får jag en otroligt stark halsbränna på natten. Har tidigare tagit Äppelcidervinäger för andra orsaker men fått för stark halsbränna av det. Innan jag skulle göra en undersökning (kommer inte ihåg vad det var) skulle jag göra uppehåll med Omeprazol. Halsbrännan blev så stark att ajg måste ringa 1177 och få råd vad jag skulle göra. Nu undrar jag vad problemet är? Har jag för mycket eller för lite saltsyra. Vill kunna sluta med Omeprazolkapslarna.
Anna Sparre @ 4health.se says
Svårt att säga, bäst vore ju om de kan testa dig i sjukvården på riktigt
Har haft en klient som hade halsbränna tills hon kom upp i rätt dos HCl (ca 3 kapslar per måltid) och då försvann det. Dvs det kändes värre med 1 kapsel. Men testa dig först. Du kan ju åtminstone börja med rappets (lyssna på podcastavsnitt 188 så berättar jag mer om allt där)
Gör gärna också ett GI map så får vi lite indikationer på din matsmältning och om du har saker som kan påverka den, såsom h. pylori https://4health.se/mage-tarm
Carro says
Hej! Vart hittar man HCI ? När jag googlar så får jag bara upp HCL
Jag lider så av halsbränna men jag har trott hela tiden att jag har för mycket magsyra.
Mvh Carro
Anna Sparre @ 4health.se says
stora el små bokstäver av samma sak
Charlotte says
Vad är kopplingen mellan H.Pylori och magsyran/magsmältningen som du nämner här?
Anna Sparre @ 4health.se says
de utsöndrar ammoniak för att överleva magens sura miljö. Så du blir för basisk i magen och smälter maten sämre. Förutom att den kan bidra till inflammation mm
Mary says
Hej! Var kan jag köpa HCl kapslar?
H says
Jag undrar samma sak. Var kan man köpa HCI?
mari says
Gäller detta även om man har diafragmabråck?
LS says
Om man endast äter vegetariskt protein som soja och veteprotein, kan man ändå ta HCl-tabletter då? Ska man i så fall ta samma doser som du angivit vid animaliskt protein?
Anna Sparre @ 4health.se says
det kan man, men jag skulle verkligen INTE rekommendera ngn att äta vete- och sojaprotein. Katastrof för hälsan
Thomas says
Hej Anna
Jag skulle verkligen vilja att du efter detta uttalande kan visa mig forskning som stödjer uppfattningen att vegetariskt protein skulle vara katastrof för hälsan. Så vitt jag vet råder det total konsensus inom vetenskapen (adekvat vetenskap) att vegetariskt protein, t.ex. soja, är starkt hälsofrämjande.
Stig says
Visa den forskningen som stödjer att soja är hälsofrämjande.
Sojasås är däremot fementerad och den är ok att äta.
Åsa says
Soja sås rekommenderas inte i ph diet! Ekologiska o fermenterade sojaprod är neutralt! Havremjölk är neutralt.
Ewa Sandborg says
Hej!
Tack för bra tips! Ska fundera på att prova med HCI-tabletter. Dock efter att jag ändrat kosten och eventuellt provat extra tillskott av enzymer. Jag hade önskat jag kunde göra det enkla rap-testet men till saken hör att jag inte KAN rapa. Jag rapar bara när jag kräks. Eller tror du testet skulle fungera även på mig? Hade ju varit smidigt 🙂
Jag har inte vanligtvis problem med magen men efter en semester med mycket alkohol, koffein, fet och stark mat fick jag det. Det som ledde mig till att just fundera på brist på saltsyra är att jag läste mig till andra symtom, såsom håravfall och kliande anus. Är det något du känner till?
Med vänlig hälsning, Elin
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Elin!
Du kan ju alltid testa bikarbonat/raptest – inget farligt
Kliande anus är ofta jästsvampöverväxt – och ja, det kan ju i sin tur delvis bero på brist på magsyra. Men med det du beskriver rek jag dig att börja med hälsotester. Gissa inte. Gör åtminstone ett GI map https://4health.se/halsotester
Anna says
Hej Anna,
Vad jag förstår ska man undvika glutamin om man tidigare har haft cancer. Har du tips på något bra kombinerat tillskott av saltsyra-/matsmältningsenzymer utan glutamin?
Anna Sparre @ 4health.se says
de flesta matsmältningstillskott – både enzymer och HCl är fria från glutamin
Lise-Lotte Jansson says
Hej Anna!
Skulle verkligen vilja prova HCL-testet, men var köper man dessa kapslar? Finns det i Sverige och vad heter de i så fall. Kan inte hitta dem någonstans.
Med vänliga hälsningar
Lise-Lotte
Elizabeth says
Please do not tell people that they should take Bakpulver – that contains aluminum – it is NOT the same as Bikarbonat!!!
Åsa says
Aluminium?
Jess says
Hej!
Jag kan inte heller rapa. Hur gör man då för att veta om jag har för mycket eller för lite magsyra?
Jess
Anna Sparre @ 4health.se says
Gör ett GI map som du hittar under hälsotester så ser vi både tarmflora och matsmältning mm
Malin says
Jag har gjort ett GI Map, var i detta ser man matsmältningen?
Anna Sparre @ 4health.se says
Det ser man i olika mönster av bakteriesammansättning bl.a.
Samt på parametrarna elastas och steatokrit
Ann Kristin says
Jag har testat detta och fick inga rapar men våldsam diarre och en väldigt bullrig mage. Jag har jätteproblem sedan 50 år med magen. Äter strikt lchf med lite grädde och mycket smör.
Anna Sparre @ 4health.se says
Du bör göra ett test av din tarmhälsa och tarmflora. Rekommenderar Gi map som du ser under hälsotester
Jonte says
Jag har 2 dgr i rad testat med bikarbonat i vatten utan att rapa alls efter 5min. Har även lite förstoppning om jag inte dricker mer plus tar psylliumfrön.
Ibland lite kramp i vader.
Detta plus problem med halsbränna och reflux i perioder, alltid trott jag varit för sur men känns ju tvärtom ju mer jag läser på!
Hur lång tid brukar det ta innan tex ÄCV ger en effekt? Alla är olika men ungefär?
Tyder mina test och besvär på för låg magsyra?
År 46 år.
Anna Sparre @ 4health.se says
Vi bör testa din tarmhälsa och matsmältning med ett GI map https://4health.se/mage-tarm
Emilie says
Kan man göra dessa tester även om man äter omeprazol?
Anna Sparre @ 4health.se says
då lär de ge missvisande resultat.
I de flesta fall är dock inte omeprazole någon bra lösning på dina problem https://4health.se/188-magsyra-och-sanningen-om-sura-uppstotningar
Skulle rekommendera dig att göra ett GI map (se hälsotester) för att börja titta på grundorsaker
Emilie says
Saken är den att omeprazolen inte hjälper mig. Därför har jag börjat fundera på om problemet kan vara just det motsatta, dvs, för lite magsyra. Provade test med bikarbonat nu ändå och inte en rap i sikte…
Petra says
Vid längre behandling med protonpumpshämmare kompenserar kroppen för den lägre halten magsyra i magsäcken genom att öka antalet celler som producerar magsyra.
Vid tvärt avslut efter längre behandling (mer än 1¬2 månader) finns därför stor risk för ökad produktion av magsyra i magen, så kallad reboundeffekt.
Ayad says
Hej. Vilken märke av HCL/saltsyra-tillskott är bästa kvalitet att inta som du rekommenderar starkt?
Tack i förväg för förslag.
Gunnar says
Naturlig magsyra
1 liter vatten
1 kryddmått oraffinerat celtic sea salt havssalt
Drick det under dagen
Kattis says
Har sedan några månader ont i övre delen av magen men utan symtom av halsbränna, sura uppstötningar, gaser el liknande som du beskriver ovan. Bara en dov konstant magvärk som känns skavande. Är utredd med gastroskopi där det konstaterades en gastrit. Fick Omeprazol och tyckte detta hade effekt ett par dagar men nu efter tre veckor är värken konstant igen. Funderar på om även för lite magsyra endast kan ge symtomen enl ovan eller om de andra symtomen med halsbränna o sura uppstötningar måste finnas där också? Har gjort bikarbonattest x tre olika dagar under januari (dock ej tre dagar i rad) men har ej rapat vid något tillfälle av dessa.
Anna Sparre @ 4health.se says
rekommenderar att du gör ett GI map (se hälsotester här på sidan) så kan vi börja rota i det
Annica says
Hej!
Skulle vilja fråga igen om citronen? Jag dricker citronvatten varje morgon och rapar mycket efter det.
Förklaring:
Ett överskott av katjoner efter avslutad metabolism bidrar till en bas-bildande verkan . Katjonöverskottet balanseras sedan av HCO3- och OH- joner vilket medför ett överskott av basiska ämnen. (Abrahamsson et al., 2011)
Livsmedel innehållande organiska syror har alkalogena egenskaper. Eftersom organiska syror existerar i sin anjonform istället för syraform, medför det att de balanseras av andra katjoner istället för vätejoner. Exempel på alkalogena katjoner är natrium, kalium, kalcium och magnesium (Abrahamsson et al., 2011). Dessa joner kan buffra syra i kroppen vilket gör att de minskar NAE och höjer pH i urinen (Barzel & Massey, 1998).
Åsa says
Oj så komplicerat. Man ska alltså tillföra magnesium, kalium, natrium ( salt) kalcium alltså ?
Gunnar says
Ja det är därför du ska köpa Celtic sea salt från bodystore.com och ta 1/4 tsk i 1 liter vatten å dricka under dagen
Ingen har fattat det.
Anna says
Har du problem med för lite magsyra? Jag tror att jag har det, de vanliga tabletterna läkare skriver ut funkar inte och magen lugnar sig med citron. Bör jag beställa saltet plus de tabletter du rekommenderar?
Gunnar says
Holistic har 2 bra produkter
Holistic Cellenzym
Holistic Magsyra balans
Anna Blomdahl says
Hej Anna!
Tack för bra inlägg och blogg.
Jag har haft problem med järnbrist i ca 10 år.
Lyssnade på sitt avsnitt om biotillgängligt koppar testade leverkapslar i ca 6 månader men blev inte bättre tyvärr. Nu är jag verkligen i ett vägskäl, vården hjälper mig inte och har nu sökt privat. Även varit hos en näringsterapeut men har ff järnbrist och då lågt ferritin men högt hb.
Har du några tankar?
/Anna
Anna Sparre @ 4health.se says
Lågt ferritin och högt hb låter som helt perfekta värden. Inget att ändra om du mår bra
Har du några symtom på anemi?
Sanna says
Lågt feritin är inte bra!! Det är tecken på att man inte tar upp tillräckligt med Järn. Feritindepåerna ska vara över 10. Jag hade tidigare 140 och nu dippar jag till under 10 periodvis. Då får jag feritindropp!
Anna Sparre @ 4health.se says
Nej. Ferritin är inte så enkelt. Lyssna på avsnitten med Morley 218-221
Rickard says
Hej Anna
Kan du rekommendera någon i Malmö (eller ort i närheten) där jag kan göra hälsotester av näringsbrister, tarmfloran i magen mm?
Är det kanske något du gör själv??
Jag har problem med dagliga sura uppstötningar mm, har haft ett helvete i över ett år.
Jag har enligt en läkare ett mindre diafragmabråck, en annan säger att jag “knappt” har ett bråck?!
Har gjort gastroskopi två gånger.
Mvh
Rickard
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, jag rekommenderar ett GI map i första hand, se här på sidan under hälsotester – mage/tarm
tomas asum says
Hej Rickard
Kolla IQoro – kan hjälpa dig.
Med vänlig hälsning,
Thomas
Victoria says
Hej!
Jag har under en längre tid haft problem med min mage. Har bland annat en läckande tarm som jag försöker läka. Magkatarrs liknande besvär, väldigt uppsvälld med mera. Har till och från i några års tid tagit Losec då besvären blivit för stora men har den senaste tiden tagit lite äppelcidervinäger istället (ca 1 tsk utspätt i vatten) vilket jag upplever har lättat en del av magbesvären.
Beställde hem Digest från Helhetshälsa för att testa saltsyratillskott och första gången jag tog det kändes magen absolut bra men jag blev rapig och fick nästan upp som lite spya i halsen när jag tränade. Även lite lätt illamående.
Kan det vara så då att det kanske räcker med äppelcidervinäger för min del?
Mvh Victoria
Anna Sparre @ 4health.se says
kanske, men testa tarmen, gissa inte: https://4health.se/mage-tarm
Gunnar says
Jag skulle rekommendera att att ta Niacin tillskott det tillverkar saltsyra det finns dessutom i Mjölk.
Hans F says
Kan man testa magsyran med niacin ? Jag tar ofta niacin i doser 1 g men får sällan nån flush, om jag tar det efter måltid. Har funderat om det har nåt med för lite eller för mycket magsyra att göra ? På absolut tom mage får jag en fin flush, anlays av det ? 😁🧐
Anna Sparre @ 4health.se says
så är det för de flesta. Dvs man rekommenderar att ta b-vitaminer med mat för att slippa niacinflush
Jossan says
Hej,
Jag vill gärna få källhänvisningar på den forskning du utgår ifrån gällande det du pratar om i avsnittet. Kan du vänligen länka?
Carola Klavsta says
Hej
Jag har jätteproblem med min mage. Började med en gastric bypass som gick åt helv. Så ett år efter gbp så blev jag omopererad där de sonika skar bort såväl magsäck, tolvfingertarm o halva tunntarmen. Sydde fast resterande tunntarm direkt på matstrupen.
Vilket nu gjort att jag har enorma brister. O jag är helt utlämnad till min husläkare då kirurgerna tycker jag är färdigbehandlad. O min husläkare gör så gott han kan men är givetvis ingen gastroenterolog eller vad det nu heter.
Jag har fått googla, Youtubea o försökt leta svar o förklaringar själv. O senast på min lista är magsyra! Att jag misstänker jag har en kopparbrist, då man måste ha saltsyra för att bryta ner den. O nu idag blev jag insatt på en antibiotika, o enligt fass inte ska ges till patienter med nedsatt saltsyra produktion (klingar gott hos mig som har NOLL saltsyra…). Alltså måste jag själv se till att förbättra min ruggiga situation.
Min fråga är: Kan jag äta hcl osv trots att jag inte har nån magsäck alls? Tänker att då hamnar kapsel med allt i tunntarmen som då får fightas mot syran med hjälp av levern osv. Eller anser du att jag MÅSTE tillföra hcl eftersom jag behöver det?
Hoppas du kan ge mig lite tips!
Kram Carola
Jonas says
Hej Jag har ätit omeprazol 20mg i ca 10, pga jag har ett bråck i magen som göra att det läcker magsyra. jag har problem med förstoppning, gaser, uppsvälldhet, heshet, harklingar osv kan inte äta mat som jag vill. jag har börjat träna med iquro 2 ggr dagligen och skall till läkaren för att jag vill operara och sluta med omeprazol. bristen på magsyra har gjort att jag har massa problem.
Caroline says
Jag har extrema hunger känslor och det känns som att det suger och skvalpar i magen även om jag precis har ätit. Vad kan det bero på? Tar matsmältningsenzymer och tillskott som heter Magsyra balans. Tänkte börja med äppelcidervinäger också.
Anna Sparre @ 4health.se says
omöjligt att säga så här. Föreslår att du gör ett GI map (se hälsotester – mage/tarm) och så utgår vi därifrån och ser vad som föregår i din mage/tarm
I övrigt – ät mycket grönsaker (ger volym, förutom att vara nyttigt) och bra fetter (långvarig mättnad)
Caroline says
Tack för svaret.
Ger citronsyra samma effekt som äppelcidervinäger innan måltid? Vad tänker du om bikarbonat innan måltid?
Tack på förhand
Hans F says
Citronsyra ska man ju inte stoppa i sig ! Har du missat den infon ? 😁
Sofia says
Hej Anna,
Chansar att ställa en fråga här även om inlägget är några år gammalt. Jag är på en hälsoresa och tar en del tillskott för att bl.a. stötta matsmältningen. Jag lyssnade på en av poddarna med Sanna Ehden i höstas och efter det har jag tagit för vana att inte äta kapslarna som tillskotten kommer i utan hälla ut inneållet på mat/direkt i munnen. Hon nämnde att kapslarna kunde vara irriterande föf tarmen.
Nu till frågan. Jag började ta tillskott av HCL regelbundet igen för ett par veckor sedan. Har då på samma sätt som med övriga tillskott hällt ut det från kapseln. Idag kände jag en ny konstig typ av smärta i bröstkorgen. Jag är van vid magkatarr men det känns inte som det. Det var nästan så att jag blev orolig att jag fått en hjärtinfarkt. Googlade lite och läste mig till att irriterad/inflammerad matsrupe kan bränna i bröstet. Funderar nu på om jag orsakat detta genom att HCl har utsöndrats för tidigt när jag tagit bort kapseln och ”frätt” på matstrupen. Vet inte om det är logiskt. Vill i alla fall fråga dig om du hört om något liknande eller har någon åikt om att behålla/ta bort kapslarna vad gäller just HCL? stort tack på förhand!
Anna Sparre @ 4health.se says
saltsyra är mycket frätande/surt, så det bör du inte ta i munnen utan kapsel
Sofia says
Tack för svar! Kan du tipsa om någon bra huskur för att läka ut det nu när jag troligen irriterat matstrupen med det?
Ivy says
Kan man behandla H Pylori naturligt ?
Karl says
Intressant! En ärlig och välmenande fråga:
“Men att ha för mycket magsyra är ganska ovanligt. Ofta är det tvärtom, brist på magsyra, som ger halsbränna (och andra besvär).”
Finns det någon forskning du vill hänvisa till?
Jag har problem med magen, men kan inte följa råd utan vetenskapliga referenser.
Cecilia says
Hej! Min son lider av kronisk trötthet och illamående. Vi har noterat att han blir försämrad när han äter, allra mest av protein. Kan illamåendet orsakas av för lite mat syra?