Så påverkar mormor din hälsa – ny epigenetikforskning

Risken för att du ska drabbas av astma är 20 procent större om din mormor rökte under sin graviditet, enligt ny svensk forskning .

Jag har tidigare förklarat det där med epigenetik, men kortfattat beror ju detta på att din mammas ägg, som sen ska bli du, bildas redan när din mamma ligger i mormors mage. Mormors levnadsvanor kan därför påverka hur dina gener uttrycker sig.

Det är sedan tidigare känt att kvinnor som rökt under sin graviditet oftare får barn som drabbas av astma. Men enligt den nya studien ökar även risken för att barnbarnen ska utveckla astma om mormodern rökte under sin graviditet.

Forskarna har följt över 66 000 barn sen 80-talet och drar slutsatsen att barnbarn till mormödrar som rökte under graviditeten löper 20 procent större risk för att utveckla astma.

Enligt studien kvarstår denna förhöjda risk även om mamman sedan inte röker under sin graviditet. Forskarna hävdar att resultatet visar att mormors rökning under graviditeten till och med verkar ha större betydelse för barnets risk att utveckla astma än om mamman röker under sin graviditet.

En förklaring till den förhöjda astmarisken hos barnbarnen kan ligga i att cigarettrökning leder till förändringar i hur vissa gener uttrycks. Så kallade epigenetiska förändringar. Epigenetiska förändringar kan föras vidare till kommande generationer och påverka risken för sjukdom.

Det man vet är att rökning under graviditet leder till lägre födelsevikt hos barnet, vilket i sin tur leder till ett högre BMI i vuxen ålder, vilket i sig är en riskfaktor för astma. Men även om man tar hänsyn till det (och ”räknar bort” det) så är risken större för astma med rökande mormoder.

http://www.umu.se/om-universitetet/pressinformation/pressmeddelanden/nyhetsvisning//okad-risk-for-astma-om-mormor-rokte-under-graviditeten.cid256402

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/okad-risk-for-astma-om-din-mormor-rokte-nar-hon-var-gravid

Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>