Vårt överdrivna proteinfokus

Protein är byggstenar som behövs för att bygga celler, enzymer och hormoner. Men kroppen återvinner mycket protein och vi behöver därför inte äta så mycket. Ett för stort intag av protein kan snarare bli ett problem eftersom överskottet omvandlas till blodsocker och har visat sig påverka mTor och annat spännande, som du kan läsa mer om i den serie inlägg jag gjorde för några år sen, eller lyssna på i ett podcastavsnitt. Här hittar du det: http://4health.se/avsnitt-16-bor-du-minska-pa-proteinet-och-lite-om-fettdrift-vs-sockerdrift och läs även via taggen protein

Nu rapporterar även SVT:s konsumentmagasin Plus om detta. De säger att trots att vi svenskar med god marginal får i oss tillräckligt med protein marknadsförs många produkter med att de ger ett extra proteintillskott.

Livsmedelsverket rekommenderar att 10 till 20 procent av kalorierna som en vuxen person upp till 65 år äter ska komma från protein. Det motsvarar mellan 50 och 100 gram protein per dag. Vilket stämmer väl överens med beräkningen 0,75-1 g protein per kilo kroppsvikt (upp till 1,5 g per kilo kroppsvikt om vi tränar hårt etc)

I snitt får svenska kvinnor i sig 72 gram protein per dag. För män är den siffran 92. Men trots att vi alltså får i oss tillräckligt med protein så råder det just nu en stor hype kring proteinberikade produkter.

Det finns ett stort önskemål från konsumenter, och livsmedelsföretagen är inte sena att haka på. Men i stort sett alla får i sig det de behöver via kosten. Undantagen kan vara de med magproblem som inte tar upp aminosyror som de ska, samt veganer.

Trots detta marknadsförs många produkter med att de innehåller extra mycket protein. Och bönderna gör allt för att höja proteininnehållet (gluten alltså) i mjölet.

Plus undersökning visade bl.a. att det i Coops större butiker finns över 200 produkter där proteinmängden lyfts fram på förpackningen.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vi-behover-inte-proteinberikade-produkter-1

Det här inlägget postades i Kost och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>