Hur nyttigt är köttet du äter egentligen och vad vet du om det – hur gammalt är det, var kommer det ifrån, vad är det för kött, vad har djuret ätit, har det fått mediciner, hormoner etc? Vet du ens vilket djur det är du äter? Är köttet färgat, tillsatser? Hur gammalt är köttet?
Se kalla fakta från söndag längst ner (20 min) om köttfusket på landets restauranger.
Kalla fakta har granskat hur Sveriges krögare lurar sina matgäster om var råvarorna kommer ifrån. Med dold kamera visas en smutsig handel som skulle få många att hålla sig borta från krogarna om de visste om vad som pågår.
Ofta är det stöldvaror vi pratar om, se klippen a ca 1 min nedan (och längst ner hela Kalla fakta), det första från idag, det andra från igår, det tredje från i lördags
Klippet från idag (måndag):
Klippet från söndag:
Klippet från lördag:
Kalla Fakta söndag:
Gäst says
Jag är inte förvånad över krogfusket! Det skulle väl också handla om stölder i livsmedelsbutiker? Maffialiknande metoder och det lutar väl åt att det stulna köttet hamnar hos oseriösa krögare.
Anna Sparre @ 4health.se says
Så är det nog, dvs att det ska handla om stölder. Jag hade inte fått all info när jag skrev det, men är det stulet så har man ju ingen aning om ursprunget heller. Eller om det är färgad fläskfilé som säljs som oxfilé tex…
Thomas B says
Helt rätt av er att ta upp det här, Jag har många gånger funderat på varför kött kan smaka så
olika från gång till gång.
Ok, spec. hungrig går det lätt att få ner, olika kryddat….. Men om grundkvaliteten vet jag mycket lite om.
Olika köttskandaler har ju också härjat i tidningarna ju bättre SLV(?) har blivit i sina kontroller.
Färgad fläskfilé som säljs som oxfilé……
Som gäst ovan riktigt påpekar. Mycket pengar ligger i detta.
Och inte vet jag om det här utsagan är en skröna men det skulle förvåna mig.
Det importeras Ca 8 ton Åsnekött till Sverige varje år men ingen vet riktigt var det tar vägen.
Odlad Norsk Exportframgång har jag i alla fall skipat….
Anna Sparre @ 4health.se says
Åsnekött – vad intressant. Ja, jag tror att vi ofta äter kött som är från ett helt annat djur än vad vi tror
Gäst says
Nu vet vi, enligt tv-programmet, att många krögare/restauranger är oseriösa, vilket jag länge anat. Dessbättre, med LCHF-ätande, så äter jag aldrig på restaurang. Sedan 2007 är gångerna lätt räknade på ena handen.
Den offentliga maten är ständigt i blåsvädret, sjukhusmat, skolmat och äldremat. Den sämsta maten är nog äldrematen, där anhöriga inte bryr sig och där kommunalpolitiker och kommunaltjänstemän förnekar dålig kost. De äldre är i beroendeställning och kan sällan eller aldrig klaga. Det skulle behövas mer kvalificerad personal i äldrevården, såväl köks- som vårdpersonal.
Thomas B says
Hoppla, Hoppla. Fick lite tid över och gick in på Webben för att kolla om jag for med osanning.
Men det verkar inte så. Troligtvis kan det vara en ´Klintbergare´ = en vandringssägen.
Men det verkar inte vara någon större kvalitetsskillnad på hästkött ell. annat kött.
F*n trott……
Ja, förutom fiskkött, då……
Thomas B says
Gäst Kl 13.57
Håller helt med dig. Önskar bara att jag själv kan laga min egen mat länge än.
I min närmsta omgivning ser jag så mycket ledsamt och om jag nämner det får de
något blankt i ögonen och vänder dövörat till.
Varpå jag blir ski******nad och höjer tonen varpå följer att jag får till hälsning
nästa gång vi ses, att nu kommer den dära lill- professorn.
Så den här upplysningskampanjen som ingen har frågat efter har jag lagt ner.
Gäst says
Om krögarna köper in “svarta” råvaror så måste det ju också betyda att man säljer “svarta” maträtter till gästerna! Ännu ett brott alltså! Samma krögare har fått skattelättnader vad gäller restaurangmomsen.
Sverige är fantastiskt.
bakagaijin says
Varför får vi inte veta vilka restauranger som var med i undersökningen?