Många har åsikter om GMO, men samtidigt är frågan hur mycket vi vet om det. Vad är det och vad görs i Sverige tex. Vad är fördelarna vs. riskerna. Vilka anledningar finns det till GMO. SVTs vetenskapsdel har haft GMO-tema och här kommer lite utdrag och länkar från detta så kan du själv läsa om du är intresserad.
GMO står för genetiskt modifierad organism, dvs organismer där man avsiktligt förändrat arvsmassan så att man får de egenskaper man vill ha. Traditionell förädling går istället ut på att man letar efter organismer (tex sådana som genomgått mutationer) som liknar de egenskaper man vill ha, och avlar dem så att egenskapen förstärks över generationerna. Benämningen GMO avser oftast växter.
Några anledningar till GM-grödor idag är att ta fram växter som tål besprutningsmedel samt växter som bättre står emot skadeinsekter, torka mm.
Huruvida jordbruk överhuvudtaget är rätt väg att gå för världen ställer jag mig tveksam till. Läs mer i tidigare inlägg, tex: https://4health.se/jordbruket-–-det-storsta-hotet-mot-var-planet och https://4health.se/jag-blir-gratfardig
Frågor och svar om GMO: SVT.se-läsare fick ställa frågor om GMO till Stefan Jansson, växtfysiolog på Umeå universitet, Gun Rudquist agronom och representant för Naturskyddsföreningen samt Misse Wester som är riskforskare vid FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) och på KTH i Stockholm.
Här kom många av de tveksamheter med GMO (och säkert en del myter också) upp bland frågorna. Huruvida svaren är bra eller inte får du gärna själv kommentera här nere. Tex så skriver läsaren ”Anette”: “Oj vad vinklat! Man tog upp dåliga exempel på ställen där GMO sägs fungera och intervjuare en Monsanto lobbyist. Ingen forskare från andra sidan fick komma till tals angående hälsorisker. Inget nämndes om den ökade användningen av pesticiden Round Up som anses vara orsak till massdöd av bin.”
Men jag tycker i alla fall att de frågor som ställs här i artikeln är bra för att sätta ramverket kring GMO-debatten just nu. Dvs vad är det som ifrågasätts. Exempel på detta är sterila fröer, frågan om GMO vs. “bättre förr”, att de GM-grödor som odlas idag ägs av enstaka företag och hur fattiga jordbrukare kan tvingas köpa säd,
Läs frågor och svar här: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/chatta-om-gmo-maten-klockan-21
GMO i Afrika:
I Kenya pågår nu försök att ta fram genetiskt modifierad majs som ska tåla torka. På flera håll på kontinenten pågår liknande försök och många länder odlar redan GM-grödor kommersiellt. Med ett allt torrare klimat och en växande befolkning tror många att genmodifierade grödor kan bli räddningen för det afrikanska jordbruket.
Här kan du läsa mer: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gmo-pa-framfart-i-afrika
Så här tycker jordbruksforskare om GMO:
En enkätundersökning bland lantbruksforskare ger en bild av GMOs plus och minus.
Bland annat åsikten om hälsorisker: majoriteten av svaren i undersökningen, liksom majoriteten av den publicerade forskningen säger att dagens GM-grödor och genteknik inte leder till större hälsorisker.
Vad gäller miljörisker är bilden mer splittrad.Många av forskarna som svarat i undersökningen menar att det är omöjligt att uttala sig generellt.Riskerna beror på grödornas egenskaper, inte gentekniken i sig. Dagens GM-grödor som modifierats att tåla ogräsmedel har tex lett till problem med utveckling av resistenta ogräs. dom GM-grödor som producerar eget insektsmedel lett till minskad besprutning, men också här finns resistens bland skadeinsekter. det är framför allt dom långsiktiga konsekvenserna vid storskalig odling som en del forskare anser oklara.
De flesta tycker dock att GMO-forskningen idag är inne i moment 22 – bedömning av risker genom fältförsök med GM-grödor förhindras av ett regelverk som är där för att förhindra forskning som kan vara riskfylld.
Här kan du läsa om resultatet http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-har-tycker-forskarna-om-gmo
Mer om den sista punkten, dvs forskningen på GMO kan du läsa om här: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gmo-forskning-laggs-ner
Även här beskrivs hur EU:s regelverk, politiska låsningar och allmän opinion har lett till att intresset för GM-grödor minskat drastiskt. Och när de kommersiella jättarna nu alltmer drar sig ur Europas GMO-forskning så minskar också intresset för offentlig forskning.
Rolf Löfgren says
I boken “GMO – hotet mot livet” beskriver William Engdahl vad GMO är och vad det går ut på. Det är skrämmande läsning. Författaren håller fördrag i Göteborg 7/4 och Stockholm 9/4. Utförlig artikel på Kostdemokrati:
http://www.kostdemokrati.se/debatt/2014/03/30/vi-kan-inte-ha-eu-parlamentariker-som-sajer-ja-till-gmo/
Skaffa boken och gå och lyssna på föredragen för att skaffa egen kunskap, för att kunna fatta kloka beslut.