Visste du att människor, precis som djur, har doftämnen som påverkar andra människor som signalsubstanser?
Feromoner är ämnen som djur och människor sprider för att påverka andra individers beteenden. Olika feromoner har olika egenskaper och sänder ut olika information. Vid hotfulla situationer sänder tex vissa djur ut alarmämnen som varnar andra av samma art för fara.
Även om människor är väldigt beroende av synen, så har även vi luktämnen som fungerar som signalsubstanser. Hos människor har bl.a. sexualferomoner hittats. AND heter ett ämne som finns i svett och urin hos män, EST heter ett annat som finns i urin hos gravida kvinnor. Studier har visat att när kvinnor luktar AND och män luktar på EST så registreras aktivitet i de delar av hjärnan som har med reproduktion att göra. “Vanliga” mysiga dofter, såsom lavendelolja, ger ingen aktivitet i reproduktionsområden i hjärnan.
En annan studie har visat att män tycker att kvinnor luktar godast vid ägglossning, dvs när hon är som mest fertil.
En grupp feromoner kallas på engelska Axillary steroides. Dessa feromoner är inte aktiva förrän vi komner i puberteten. Det finns tre sådana feromoner som har hittats hos människor: androstenol – det kvinnliga feromon som gör att kvinnor som lever ihop synkar sina menscykler, androstenone – ett manligt feromon som påverkar kvinnors humör och androstadienone – också det en humörhöjare för kvinnor.
Det finns ytterligare ett par feromoner man funnit hos människor, men mest studerade är de som jag nämnt ovan.
Ytterligare en anledning till att välja naturliga deodoranter och annat alltså 🙂 https://4health.se/den-kemikaliefria-deodoranten-funkar-utmarkt
[…] Feromoner – så funkar det – 4Health.se by Anna Sparre […]