Jag anser egentligen inte att barn behöver varken gröt eller välling. Bästa maten länge (längre än vad våra sociala regler förespråkar) är bröstmjölk och att sedan sakta införa riktig mat. Men av bekvämlighetsskäl har jag insett att det kan var bra. Tex när barnet börjat äta lite riktig mat, eller när man själv är trött, så kan man ha så lite bröstmjölk på kvällen att det blir fler uppvak på natten.
Så att se till att barnet är lite extra mätt på kvällen kan vara en god idé. Och ett supertrött barn är det svårt att stoppa i kokt ägg eller liknande. Mycket enklare att få in en kolhydratsörja. Och jag tror mig ha hittat bästa varianten som både är fri från spannmål och mejerier och dessutom rik på näring 🙂
Du behöver:
- Ekologiskt bovete. Bovete är en ört, dvs alldeles spannmålsfritt, Det “dumma” namnet kommer nog av att det ser ut som vete
- Vatten
- Osaltat smör
- Ev. en torkad aprikos eller ett katrinplommon
- Ev. en liten skvätt bröstmjölk
- Ekologisk kokosmjölk
Jag kokar upp bovete, hel bovete eller boveteflingor, med rikligt med vatten (ca dubbelt så mycket vatten som bovete). Boveteflingor ger mer grötig konsistens, men jag antar att det är mer näring bevarat i helt bovete.
Tillsammans med bovetet kokar jag ibland en torkad aprikos (ger lite järn) eller ett katrinplommon/sviskon (sätter fart på magar som är hårda av den nya maten)
Låt koka ca 10 minuter och eftersvälla lika länge eller längre.
Blanda ner en rejäl klick osaltat smör och servera med kokosmjölk. Särskilt kokossmaken uppskattas enormt mycket av min egen son. Små barn ska inte äta/dricka vanlig mjölk (inte stora/vuxna egentligen heller). Vill man kan man även blanda ner en skvätt bröstmjölk. Har själv infryst i isbitar som jag ibland blandar ner.
Nyttigt, gott, enkelt! Du kan med fördel ha gröten i kyl ett par dagar och även frysa in portioner för att det ska bli lika enkelt som köpe-pulvergröt
Ett par gånger har jag faktiskt hackat ner kokt ägg i gröten för att få lite extra fint fett och protein. Det slank ner det också 🙂 Men bovete är relativt proteinrikt jämfört med annan gröt och med smör och kokosmjölk så får barnet finfint fett.
Malou says
Hur ser du på det här med kokosmjölk från konserver och risken för gifter i konserver jämfört med att ge oekologisk kokosmjölk från tetra?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Malou! Jag varierar själv
En kollega till mig, Ingela, säger följande om ekologiskt vs icke-ekologiskt mht kokos:
“Kokospalmer på de stora plantagerna besprutas ofta hårt. Kokosträden drivs upp i stora plantager och står i långa långa rader på stora områden, precis som med bananträd besprutas dessa” “Inte bara träden besprutas, när nötterna är knäckta och ligger o torkar (kopran) besprutas det vita köttet (ej om det är ekologisk produktion) för att inte insekter o ohyra ska äta upp skörden. ”
“Något annat att tänka på är att odlingen av kokos nu är så stor att den hotar regnskogar på samma vis som Palmoljeindustrin, detta pratas det däremot inte om. Att välja ekologiskt innebär för det mesta (inte alltid) att plantagen tar sitt ansvar och planterar nya träd/kompenserar.”
Josefina says
Hur gör du för att bli av med ämnet fagopyrin?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Josefina,
Ja det finns ett ämne, som i alla växter, som är där för att skydda växten. Detta ämne, fagopyrin i bovete, är också ett färgämne. Så jag brukar skölja bovetet några gånger innan jag kokar det till gröt (man kan se att vattnet färgas några gånger ). Detta i kombination med upphettning förstör mycket av fagopyrinet. Också bra att låta gröten svälla länge
Man kan också skölja bovetet, sedan låta stå i blöt ca 30 min, hälla av, skölja igen och sedan koka gröt