Det är ett evinnerligt tjat om benstyrka och kalcium. Men styrkan i benet beror inte på kalciumet, det beror framförallt på den proteinmatris som finns i ben (framförallt kollagen). Styrka handlar ju om hur stor belastning vi kan utsätta benet för utan att det går sönder. Kalcium i ben gör dem mer rigida/hårda, men tex små barns ben som ännu är mjukare och kan böjas lite är också starka, de är bara mer töjbara.
Dessutom betonar man att mjölk skulle vara så himla viktigt, men
a) såå mycket kalcium behöver vi inte och
b) det finns kalcium i fröer, grönsaker mm (Hur klarade de sig egentligen på stenåldern? De hade inga mejerier, men de finaste skelettdelar man kan tänka sig)
Dessutom nr 2 – kalciumupptaget i skelettet beror nästan mer på halter av andra ämnen än på själva kalciumet, tex av magnesium och D-vitamin, vilket är ämnen vi mycket oftare har brist på.
Vill tillägga att man absolut inte ska strunta i kalcium, det är ett av de mineraler vi behöver mest av och vår benstomme består av mycket kalcium. Men det jag vill säga är att
a) kalcium påverkar hårdhet, inte styrka
b) det finns andra faktorer som är mycket viktiga för benstyrka och
c) kalciumet är relativt lätt att få i sig, det finns andra ämnen som vi oftare har brist på, tex magnesium.
Tommie says
Hur mycket kalcium tycker du att man ska få i sig? Kan man få i sig för mycket? Min dotter och troligen även jag har mjölkproteinallergi så det är mjölkfritt som gäller. Tycker du att man ska ta tillskott?