Summerar här forskningen kring ketogen kost från en bra vetenskaplig rapport -Även om texten är så gammal som från 2008, så känns den aktuell. Jag sammanfattar lite här och så hittar ni hela texten via länken nedan.
En ketogen kost är en högfettskost där man minimerar kolhydraterna och inte överdriver proteinintaget för att kroppen ska ha mycket liten tillgång till blodsocker. Den brukar typiskt bestå av 80-90% fett och 10-20% protein och kolhydrater. Det gör att fettsyror blir nödvändiga för kroppen att använda som bränsle. Vid hög fettförbränning börjar leverns mitokondrier (mitokondrier är cellernas kraftverk) producera ketoner i form av acetoacetat, β-hydroxybutyrat and aceton. Ketoner passerar lätt blod-hjärn-barriären och är därför ett bränsle som hjärnan kan använda sig av.
Författarna till artikeln tar upp det jag skrivit om tidigare (https://4health.se/bebisar-ar-i-ketos-vid-amning) nämligen att ketoner är en huvudkälla för energi för bebisar.
Ketogen kost har använts kliniskt i över 80 år, huvudsakligen för behandling av epilepsi. Det finns även nyare studier som visar att ketogen kost kan ge långsiktiga fördelar vid epilepsi. Dock minskade användandet av en ketogen kost som behandling av epilepsi då det kom fungerande läkemedel, men de senaste 20 åren har intresset för behandling med kost ökat igen.
Det finns också studier som tyder på att ketogen kost både kan påverka symtom och själva sjukdomen/orsaken i många sorters neurodegenerativa sjukdomar (sjukdomar som påverkar/bryter ner nervsystemet/hjärnan) inklusive Alzheimers och Parkinsons, Ketogen kost verkar också kunna skydda hjärnan vid stroke och andra hjärnskador. Ketonkroppar, särskilt β-hydroxybutyrat, skyddar nervcellerna mot att skadas och en ketogen kost skyddar därför mot sjukdomar som karakteriseras av nervcellsdöd.
Författarna skriver att man inte är säker på varför den ketogena kosten har denna nervskyddande effekt, men att det skulle kunna bero på förbättrade energireserver för nervcellerna, vilket förbättrar nervcellernas förmåga att övervinna metabola ”utmaningar”/variationer. Men det kan också bero på den antiinflammatoriska och antioxidanta effekten.
När det gäller epilepsi, så fungerar kosten mot anfall, men studier tyder också på att barn som behandlas med ketogen kost i över ett år också blir bättre på lång sikt och man tror att den ketogena kosten kan verka botande (även om man ändrar kosten senare). Ingen medicin har visats fungera mot själva sjukdomen, endast mot symtomen.
Gällande Alzheimers så finns det studier som visar att tillskott av MCT-fett (medium chained triglycerides, tex kokosfett) förbättrar minnet hos Alzheimers-patienter. Och graden av minnesförbättring korrelerade med hur mycket ketoner patienterna hade i blodet. Forskningen tyder också på att en fet kost kan förebygga sjukdomen.
Parkinsons-patienter fick i en studie en 43-procentig minskning i ”Unified Parkinson’s Disease Rating Scale scores” efter 28 dagar på en ketogen kost. Alla deltagande patienter rapporterade en minskning av symtomen. Och en fet kost har associerats med lägre risk för att utveckla Parkinsons.
Mycket av den neuroligiska skada som inträffar vid stroke och akut hjärnskada beror på en sekundär skadeprocess som involverar glutamatmedierad exitotoxicitet, intracellulär kalciumöverbelastning, fel/skada i mitokondrier och bildandet av reaktiva syremolekyler (ROS). Därför kan mekanismerna i kroppen ha liknelser med de i klassiska neurologiska sjukdomar. En ketogen kost har visat förbättringar i djurstudier vid sådana hjärnskador. Ketonkroppen β-hydroxybutyrat verkar fungera som en alternativ energikälla som mitigerar ATP-förlust (energi) som beror på skadan. Att ta ”tillskott” av β-hydroxybutyrat har visat sig reducera hjärnskada och förbättra neurologisk funktion.
Författarna beskriver också en rad olika studier på djur som bekräftar de fina resultaten av en ketogen kost som sjukdomsförebyggare och/eller behandling. De epidemiologiska studier (sämre kvalitet) som tyder på att mättat fett skulle öka risken för Alzheimers har inte undersökt en kost som begränsar kolhydrater, och fettkällorna är inte heller kontrollerade.
Författarna skriver vidare att ketoner kan vara en mer effektiv energikälla för hjärnan än glukos per enhet syre – dvs att mindre syre behövs.
2006 tittade forskare på mönster i genuttryck och upptäckte att den ketogena kosten orsakar en uppreglering av hippocampus-gener som kodar energimetabolism samt enzymer i mitokondrier. Och på råttor som fått ketogen kost har man sett en mycket tydlig förbättring av mitokondrier i hjärnan. Den ketogena kosten verkar alltså stimulera bildning av mitokondrier och öka energireserver i cellerna.
Summerat tror man att de två faktorer som gör att den ketogena kosten har en så positiv och skyddande effekt på hjärnan är att ketoner skapar fler mitokondrier och att ketoner är ett mer energieffektivt bränsle. Detta gör att neuroner (nervceller i hjärnan) blir mer motståndskraftiga mot ändringar och utmaningar i ämnesomsättning och energitillgänglighet som normalt skulle leda till skada på cellerna.
Men, dessutom så hade vi de antioxidativa och antiinflammatoriska effekterna. Ketonkroppar har tex visat sig minska produktionen av fria radikaler genom att minska ett ämne som kallas “coenzyme Q semiquinone”. Ketoner ökar dessutom glutationaktiviteten i hjärnan (glutation är en kraftig antioxidant). När det gäller den antiinflammatoriska effekten så är ett exempel att fettsyror aktiverar det som kallas “peroxisome proliferator-activated receptor α” vilket har en antiinflammatorisk effekt genom att hindra “nuclear factor-κB” och “activation protein-1”.
Hela texten:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2367001/
Intressant att de 2008 skriver att “As the underlying mechanisms become better understood, it will be possible to develop alternative strategies that produce similar or even improved therapeutic effects without the need for exposure to an unpalatable and unhealthy, high-fat diet.”
Hehe som vanligt denna fetträdsla, trots att författarna själva skriver och ser alla fördelarna med den ketogena kosten… Men visste ni att det produktutvecklas ketontillskott? Tanken bakom är att man ska kunna äta en liberal low carb-diet och ändå producera tillräckligt med skyddande ketoner vid besvär och sjukdomar, såsom epilepsi.
Tillskotten är i form av ketonestrar och salter
Texten är bra och läsvärd förutom sådana subjektiva uttalanden om den feta kosten 🙂
Åsa says
Hej! Tycker det är så svårt med alla subjektiva forskningar. Jag vill verkligen veta både för och nackdelar med olika typer av dieter. Skulle vara så tacksam om ni som bloggar och kan mycket i ämnet ville lyfta fram både det positiva och det negativa. Tack!