Har du sett den prisbelönta filmen Alice? Det är en jättefin film med bra skådespelarinsatser, men i handlingen som rör sig kring en kvinnas utveckling av Alzhemiers sjukdom så betonar man ärftligheten av sjukdomen. Sant förvisso att det finns en ärftlig faktor, men mycket synd att det inte lyfts fram att mat och livsstil har stor betydelse för att både förhindra och bromsa sjukdomsförloppet.
Alzhemeirs är nämligen starkt kopplat till kost, blodsocker och insulin. Så tydligt att man numera pratar om typ 3 diabetes som en form av Alzheimer där du har insulinresistens i hjärnan.
80% av Alzheimerspatienter har diabetes, och diabetes ökar risken att drabbas av sjukdomen med 50%.
Insulinresistens är det som händer när diabetes utvecklas, dvs när cellernas känslighet för hormonet insulin minskar efter att ha fått för mycket blodsocker och insulin. Det som händer är att receptorer stänger ner eller avvecklas när onaturligt stora mängder insulin cirkulerar i kroppen. (Läs tidigare om hur hormonkänslighet fungerar: https://4health.se/?s=hormonkänslig) Har du konstant höga blodsockernivåer av läskdrickande, pastaätande, brödberoende, fikabröd och annat så är det detta som händer till slut.
Insulinresistensen gör i sin tur att större mängder insulin behövs för att få undan samma mängd blodsocker – vilket inte bara ökar fettinlagringen, utan också ger mer insulin i hjärnan.
Tills för ganska nyligen har det faktiskt varit okänt att vi ens har insulin i hjärnan. Man har trott att insulin inte passerar blod-hjärnbarriären, men forskare visar nu att insulin till och med kan bildas i hjärnan (källa: Dr Brian Mowll)
Det funkar nämligen så här;
Många känner till att närvaron av så kallade amyloida plack är kopplat till Alzheimers, men visste du att insulinresistens i sin tur är kopplad till bildandet av amyloida plack? Det finns ett antal olika anledningar till varför insulinresistens ger Alzheimers, där det ena är kopplingen till bildandet av amyloida plack. Intressant är att enzymet IDE (insulin degrading enzyme) “plockar bort” både amyloida plack och överskott av insulin. Så har vi ett överskott av insulin på grund av insulinresistens så får vi ett överskott av amyloida plack när IDE inte hinner göra sitt jobb.
Den andra anledningen till att insulinresistens ger Alzheimer handlar om att hjärncellerna tar skada. Hjärnceller lever på blodsocker och ketoner. Men när vi har ett överskott av insulin och celler som är resistenta och har svårt att ta upp blodsocker, så kan hjärnceller helt enkelt svälta.
Den tredje anledningen till att insulinresistens ger Alzheimer är så kallade AGE komplex. AGE står för advanced glycation endproducts. Både diabetes och Alzheimers är kopplat till höga nivåer av AGE-modifierade proteiner. Socker “karamelliseras” på proteiner, dvs vi har för mycket socker i blodet som fastnar på proteiner – och på celler – bl.a. celler i hjärnan i det här fallet. AGE skapar i sin tur också fria radikaler som kan skada hjärncellerna.
Det är också så att med höga blodsockernivåer och insulinnivåer, vilket inträffar vid insulinresistens, så minskar mängden ketoner i kroppen. Och ketoner har visat sig skydda mot Alzheimers. För att ketoner ska bildas krävs tillräckligt lågt intag av kolhydrater (och proteiner) och/eller tillräckligt hög fettkonsumtion. Läs mer här https://4health.se/tag/ketos, tex här https://4health.se/varfor-ar-en-ketogen-kost-fordelaktig-forskningen-kring-ketos-allt-om-ketos eller lyssna på podcastavsnitt 12 om ketoner https://4health.se/avsnitt-12-ketos-ketoner-fettdrift-epilepsi-bebisar-alzheimers-och-parkinsons
Så för att förebygga Alzheimers ska du undvika samma saker som för att undvika diabetes – dvs kolhydrater i överdriven mängd. Dessutom ska de se till att äta tillräckligt mycket fett och måttligt med protein för att ha en substantiell ketonbildning. Kokosfett och MCT-olja ger en extra boost för ketonerna och hjärnhälsan
Minska insulinresistens för att förebygga, bromsa eller till och med reversers symtomen av Alzheimers:
- undvik som sagt kolhydrater/socker i stora mängder
- undvik särskilt fruktos och annat som bidrar till visceralt organfett, eftersom detta invärtes fettet ökar insulinresistens
- att överäta kan också bidra till insulinresistens. Här pratar vi alltså för mycket energi, oavsett sort. Men genom att äta en näringstät kost och undvika tom energi brukar detta lösa sig självt
- minska stress och prioritera sömn för att minimera viceralt fett
- undvik nitrater, dvs konserveringsämnena E250-E252, vilka kan bidra till insulinresistens
- fysisk aktivitet ökar insulinkänslighet, dvs kan minska insulinresistens
- se till att få i dig tillräckligt med mineraler, särskilt zink och krom kan öka insulinkänsligheten
Dessutom:
- ta hand om dina mitokondrier (cellernas kraftverk) för att hjärncellerna inte ska ta skada. Det gör du genom att undvika överdrivet bildande av fria radikaler och säkerställa att du har tillräckligt med kroppsegna antioxidanter såsom selen och coenzym Q10
- Undvik kolestrolsänkande medicin i form av statiner. Statiner är både kopplat till diabetes och insulinresistens, och sämre minne
Tidigare om Alzheimers och demenssjukdomar https://4health.se/tag/demens
Missa inte podcastavsnittet om Alzheimers som släpps på lördag. Där pratar vi om detta och mycket mer när det gäller Alzheiemers/demenssjukdomar
Roffe says
Hej Anna!
Ett tips om två bra böcker ang. Alzheimers/demenssjukdommar.
STOPPA ALZHEIMERS NU. av Bruse Fife. samt
HOTET MOT DIN HJÄRNA. av David Perlmutter.
I slutet av dessa böcker finns recept på lågkolhydrat kost (LCHF) som båda forskarna har kommit fram till att vara bra mot demenssjukdomar.
Läs dom gärna.
Anna Sparre @ 4health.se says
Håller med! Läste Stoppa Alzheimer nu när den var ny (vilket är ganska längesen nu) – men det är en bra bok. och David Perlmutter har jag lyssnat mycket på
Brian Moll är också en att hålla ögonen på 🙂
Nils says
“ALZHEIMER PLAQUES ARE BIOFILM COMMUNITIES OF BORRELIA”
Det kan vara orsaken mindre socker och kolhydrater kan kanske minska minska problemet men inte bota orsaken.
https://www.youtube.com/watch?v=pLcDp2kdQF0
Fakta är att obehandlad Syfilis ger hjärnskador, det är då rimligt att obehandlad borelia eller när man ite har fått bort bakterien kan ge hjärnskador.
Marika says
Det står att man ska undvika nitrater . Bör man inte äta rödbetor då ? Har ju annars varit populärt att inta i olika former för att minska plackbildning och sänka trycket . Vad jag förstår även öka syresättningen i kroppen . Borde ju vara fördelaktigt för hjärnan kan man tycka , så , Ska man undvika dessa nitrater oxå ?
Anna Sparre @ 4health.se says
Nej, nitratsalterna E250-E252 är de konserveringsmedel man ska undvika. Nitrater i spenat och rödbetor är annorlunda och kan bl.a gynna konditionen, se ett riktigt gammalt inlägg tex här https://4health.se/rodbetor