Sockerbetor producerar hemoglobin (Hb). Det har svenska forskare upptäckt. Nu hoppas de att sockerbetshemoglobinet kan komma att fungera som blodersättningsmedel, något som idag är en bristvara.
Tidigare har man utgått från att vissa växter endast producerar detta “järnprotein” vid stress, tex vid torka och frost, eftersom man sett att så är fallet med några andra växter. Men det produceras även i normalt tillstånd.
Processen att extrahera hemoglobinet från sockerbetor är inte så värst mycket mer komplicerad än att utvinna socker. På ett hektar skulle man kunna få fram ett till två ton hemoglobin, något som skulle kunna rädda tusentals människoliv.
Om ett knappt år kommer forskarna att testa hemoglobinet från växter i djurförsök tillsammans med University College of London, där det finns världsledande expertis inom blodtransfusion.
Det man också upptäckt är att hemoglobinet i sockerbetor är närmast identiskt med det mänskliga, i synnerhet det hemoglobin som vi har i hjärnan. Det kan nämligen se ut på lite olika sätt. En detalj på proteinets yta skiljer, men det ser bara ut att innebära att sockerbetshemoglobinet håller längre.
Men varför finns hemoglobin alls i växter? I människan används det för syretransport. Hemoglobinet i växten binder kväveoxid. Troligtvis behövs det för att hålla vissa processer i schack, exempelvis så att inte kväveoxid blir giftigt, och för att mota bakterier.
I en människa finns flera slags hemoglobiner. Det som finns i blodet utgör merparten, men det finns också Hb i testiklarna och hjärnan. Det är hjärn-Hb:et som är mest likt sockerbets-Hb.
Jämte mänskliga donationer och slakteriavfall är bakterieodlat hemoglobin de sätt som vi idag har att tillgå för att bunkra de livsviktiga järnproteinerna. I vissa länder, såsom i Kina och Indien, finns inga eller mycket begränsade blodbanker idag vilket gör att alternativ snabbt måste utvecklas.
Länk till avhandling “Biochemical and Physiological Characterization of Nonsymbiotic Plant Hemoglobins” http://www.lu.se/lup/publication/4616605
Länk till vetenskaplig publikation: http://pcp.oxfordjournals.org/content/55/4/834.abstract?sid=b7bd3736-d116-4172
http://www.svt.se/nyheter/sverige/sockerbetor-kan-bli-blodersattning
http://www.lu.se/article/sockerbetor-kan-bli-blodersattningsmedel
http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/medicin_teknik/article3860709.ece
Lämna ett svar