Förslag på ett enkelt tillbehör till helgens mat.
Ingredienser:
• 5 dl turkisk yoghurt
• 0,5-1 gurka
• 1-2 klyftor vitlök
• salt och peppar
Riv gurkan grovt på rivjärn. Krama ur vattnet genom att ta gurkrivet i handen och krama så att mycket av vattnet rinner bort
Mät upp yoghurt, lägg på den rivna och urkramade gurkan
Pressa över vitlöksklyftor
Tillsätt salt och peppar
Rör om och smaka av
Låt tzatzikin stå minst 1 timme i kylskåp före servering
Kareng says
Hej,
Jag brukar riva gurkan direkt i ett durkslag och salta på rivet. Saltet gör så att cellväggarna i gurkan går sönder och gurkan släpper vatten. När rivet ligger och drar sig blandar jag yoghurt och pressad vitlök. Sedan pressar jag ur vatten och överflödigt salt direkt genom durkslaget. Gurkrivet brukar bli lagom salt så något extra salt i yoghurten brukar inte behövas. Sedan blandar jag ner gurkan.
Anna Sparre @ 4health.se says
ahh, så bra tips!