Enligt en ny rapport/studie har världens konsumtion av ohälsosam mat ökat kraftigt de senaste 20 åren. Tidskriften Lancet publicerar en stor sammanställning över hur matvanorna världen över förändrades mellan åren 1990 och 2010. Och tidningsrubriker överallt citerar.
MEN, tittar vi närmare på innehållet i rapporten så klassar man inte nyttigt och onyttigt särskilt vetenskapligt. Forskarna har mätt konsumtionen av 17 olika typer av livsmedel eller råvaror i 187 länder. Man klassar tio som nyttiga: fleromättade fetter, frukt, grönsaker och fisk. Många fleromättade fetter är ju direkt ohälsosamma, så detta är redan här en konstig indelning.
Sju livsmedel anses bidra till ohälsa, vilket inkluderar mättade fetter, transfetter, sötad läsk och kött. Detta är än mindre vetenskapligt. Alldeles nyligen kom en vetenskaplig sammanställning som visade hur felaktiga kostråden om att undvika mättade fetter är. Och det där med kött är nästa fråga. Visserligen har det kommit en pytteliten studie av god kvalitet som visar en eventuell fara med rött kött, men nästan alla studier är enkätstudier som inkluderar nitritinnehållande och processade korvar, köttbullar med mjöl i osv.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-vi-ater-allt-samre
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/jordens-befolkning-ater-allt-samre/
Linda says
Hej. Så du tror på att äta rött kött? Inte farligt?
Anna Sparre @ 4health.se says
som sagt i länkarna i inlägget ovan, tex i denna https://4health.se/varfor-skulle-rott-kott-kunna-vara-farligt