Jag får ofta frågor om mat till barn och tänkte i det här inlägget skriva om vad jag ger min son. Jag har i tidigare inlägg skrivit vad han fick som första mat, titta bland inläggen under taggen barn
Det var ju minst sagt lättare att kontrollera att maten var bra innan Elliot började dagis, men som jag skrev har vi haft en del framgångar med förskolematen (https://4health.se/framsteg-i-forskolans-mat-och-har-ar-hela-listan-med-mina-mellanmalsforslag )
För att väga upp för att det blir en hel del pasta, potatis och bröd på dagis så försöker vi att ge ganska strikt mat runt dagistiderna med grönsaker ,ägg, fisk, kött, avokado etc.
På morgonen får han av mig oftast kokt ägg och avokado, men ibland om det finns lite rester från gårdagen, tex broccoli och fisk, så får han det. Oftast med lite smör på. När hans pappa lagar frukost så blir det bananpannkaka (Här finns recept, men jag gör det på bara 1/3 banan per 2 ägg om det ska ätas som måltid, det blir sött så att det räcker https://4health.se/making-banana-pancakes-enkel-toppenmat-till-barn-och-till-mig-och-perfekt-efter-traning). Även om han ska äta frukost på dagis så försöker jag stoppa i honom något riktigt innan vi åker, tex lite ägg (så orkar han mindre mackor och flingor tänker jag).
Efter dagis så äter Eliot middag med oss, dvs ungefär samma mat som jag äter (lyssna tex här https://4health.se/36-forklaringen-till-skillnader-inom-lagkolhydratkost-nagra-tips-till-dig-som-plataar-eller-inte-tappar-dina-sista-10-kg-och-sa-har-ater-jag), men ibland med lite extra rotfrukter. På helgen får han ibland lite potatis till maten, men när jag får bestämma så blir det inte det på vardagar för att kunna få in så mycket näringstäta nyttigheter som möjligt runt dagismaten. Eftersom han äter frukt på dagis efter lunch så håller jag det till helgerna hemma. Han får dessutom ofta bär – björnbär brukar vi tex ha gott om i frysen. Behöver han mellanmål kan det bli allt från att sitta och pilla i sig lite ärtor eller solrosfrön, till avokado eller ägg eller grönsaker.
På kvällen precis innan läggdags / efter middag ger vi ibland lite havregrynsgröt som nästan består av lika mycket smör som gröt. Men inte alla dagar. Hans pappa brukar mosa i lite banan, och jag gör bara en liten portion gröt med mycket smör. Anledningen att vi började med gröt på spannmål var för att ”vänja” kroppen vid sådan mat inför dagisstarten. Fram till dess ammades han på kvällen och ibland har vi gett bovetegröt (bovete är ju en ört och inte spannmål, recept https://4health.se/basta-barngroten) Vi har fortsatt med att ibland ge en mindre portion, vilket blir de kvällar han inte ätit sig proppmätt på annat, dels för att han ska sova en hel natt utan att man behöver ge något på natten, och dels för att det är ett enkelt sätt att få i honom lite extra fett de dagar fettintaget varit lägre.
Det händer sällan numera att han äter på natten. Men fram till för inte så länge sen hände det ibland – antagligen i tillväxtfaser. Ett tag funkade det att ge en slags välling gjord på kokosmjölk, men plötsligt blev han rasande på den och ville inte ha, så för nattsömnens skull ändrade vi på detta. Vi gjorde sen hemmagjord havremjölk på ekologisk havre och kokosolja (https://4health.se/gor-egen-ren-och-nyttig-havremjolk). Men som sagt, det verkar vara slut på nattätandet nu (håller tummarna 🙂 )
Ska tilläggas att jag gärna hade fortsatt att amma morgon och kväll ett tag till, men det blev ett naturligt avslut på amningen när vi var på Barbados i januari-februari eftersom värmen och träningen fick min mjölk att sina, vilket gjorde att sonen helt enkelt tröttnade.
Elliot har god aptit och äter i stort sett allt vi ger honom – ibland tröttnar han på kokt ägg, och då går det bättre med omelett. Passar bra, för jag brukar passa på att blanda ner lite ekologisk hackad spenat i den 🙂 Eftersom vi gett Elliot riktig mat från första start är det inte konstigt för honom med riktig mat, grönsaker etc. När det serveras julbord eller påskbord så äter han glatt av fler saker än de flesta vuxna.
Jag förstår att det antagligen kommer kräsna perioder ändå, men vi har nog gett bästa tänkbara start för att minimera det. Dagis kommer såklart att påverka eftersom han ser andra barn äta sylt och glass. Men än så länge har han ingen aning om vad ketchup är och klagar inte på att han inte får makaroner hemma. Tvärtom, just när han började dagis och fick pyttipanna till lunch, så hade han enligt fröknarna bara velat äta det stekta ägget som låg ovanpå 🙂 Duktiga unge!
Hoppas det besvarade några av era frågor!
Visste du att jag även håller föredrag för förskolor, skolor, företag och privata grupper? Läs mer https://4health.se/foredrag
Ps. Elliot har fortfarande aldrig varit sjuk – trots dagisstart etc. Han var lite snuvig en gång när han var nyfödd och hade lite feber en enda kväll (kanske i samband med en ny tand). Jag gissar att maten spelar in…. Men ska ändå ta i trä nu för säkerhets skull 😀
Tina says
Hejsan!
Älskar både din blogg och din podd! Har totalt förändrat mina matvanor sen jag började lyssna på den! 🙂 Jag har dessutom börjat köpa en del kosttillskott både till mig och barnen, men iag har svårt att hitta en bra multivitamin till barnen. Vad kör du för någon? Den jag senast testade var Alpha Plus “Barn”, men om man läser innehållsförteckningen så står det: Sötningsmedel (mannitol, xylitol), acerola-extrakt (12:1), sötningsmedel (fruktos), maltodextrin… Det känns ju inte så bra, eller? Finns något bättre alternativ?
Mvh
/Tina
Anna Sparre @ 4health.se says
Använder mig inte av multivitaminer utan utgår från de brister som visar sig i eventuella tester
Eva says
Jag är också intresserad av kosttillskott till barn och tycker samtidigt det är så svårt, finns det några kosttillskott som du ger regelbundet även om barnet inte har någon brist? Vilka kosttillskott till barn rekommenderar du i så fall? Jättestort tack på förhand!
Anna Sparre @ 4health.se says
samma svar – testa först
Det enda jag ger min son regelbundet (utan att testa först) är fiskleverolja