För mjölk- och laktosintoleranta så finns det ett antal olika alternativ i affären. Jag skulle säga att ett ännu nyttigare alternativ är att göra sin egen mandelmjölk, men av de alternativ som finns i affären så är nog ändå havremjölken nyttigast.
Ännu bättre blir den om du gör den själv. Det tar bara ett par minuter. Då blir den renare, med bättre fett och dessutom billigare. Helt säker kan du vara på att den är både gluten- och
mjölkfri.
Så här gör jag:
- 2 dl glutenfri havre
- 8 dl vatten
- en nypa salt
- 1 stor sked ekologisk kokosolja. Det går bra med vilken neutral olja som helst, men det är ju ett utmärkt sätt att få i sig nyttigt kokosfett
Blanda alla ingredienser i en mixer. Tänk på att om du använder kokosolja så måste du ljumma vattnet först (ungefär till kroppstemperatur) för att kokosoljan ska bli flytande och blanda sig i mixern
Mixa ett par minuter
Sila sedan mjölken, helst genom en duk, men jag har använt en het vanlig sil, vilket går bra om man inte är så noga med att det blir ett litet skikt på ytan. Annars borde även nylonstrumpa eller kaffefilter fungera
Häll upp i glasflaska och förvara i kylen. Använd i kaffe, te eller vad du brukar ha mjölk till!
A-K says
Skulle du säga att det fortfarande är low carb det här? Gryn lixom. Om inte annat så drar väl kokosoljan upp lchf-meriterna..
A-K says
Gott var det iaf. Har redan testat och lagt upp på bloggen 😉
http://matfysik.wordpress.com/2013/04/12/homemade-oat-milk-with-coconut-and-vanilla/
Mmm krämigt och himmelskt.
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt att du gillar! 🙂
Medelcarb kanske. Jag vet att den havremjölk man köper i affären blir ca 6g kolhydrater/100g jämfört med vanlig mjölk 5g kolhydrater. Inget av det är särskilt low carb eftersom det är så lite fett etc i det.
Men den du gör själv kan du ju styra med kokosfettet 🙂 Och dessutom så blir det ju supernyttigt av andra skäl – rent och fint
Suljo Ahmetasevic says
Jag har testat recept havremjölk,ett bra alternativ till ko mjölk.