Surströmmingssäsong – och livsmedelsverket passar på att gå ut med en varning för miljögifterna i surströmmingen som kan vara skadligt för dig, men särskilt för foster.
Ett allt för stort intag av strömmingen från Östersjön, som används till surströmming, kan ge långtgående konsekvenser.
Östersjön är full av miljögifter och den feta fisken, alltså strömming mm, har en förmåga att lagra de miljögifter som finns i näringskedjan i sina fettreserver. Det är framför allt dioxin och PCB som kan finnas i fisken, något som kan påverka hjärnan, immunförsvaret och hormonsystem, särskilt hos barn, unga och foster.
Livsmedelsverket har därför gått ut med en rekommendation om att barn, unga och framför allt kvinnor som någon gång planerar att bli gravida ska koncentrera sitt intag av östersjöfisk till ett eller ett par tillfällen per år. För den som inte tillhör någon av riskgrupperna så anser Livsmedelsverket att det är fritt fram att äta strömming en gång i veckan.
Att sälja fisk med för höga halter av dioxin och PCB är förbjudet inom EU, men sen början av 2000-talet har Sverige haft undantagstillstånd att göra just det. I tillståndet ingår ett krav på att livsmedelsverket ska hålla befolkningen informerad om riskerna med de berörda livsmedlen. Förstår ni detta? Vi i Sverige säljer och konsumerar fisk med alldeles för höga gifthalter. Och det är alltså detta vi gör vid alla våra högtider när vi äter sill och strömming tex. Ganska sjukt egentligen…
De giftigaste fiskarna är:
- Strömming från Östersjön inklusive Bottenviken
- Vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern
- Vildfångad sik från Vänern
- Vättern Vildfångad röding från Vättern
Mer som jag skrivit på ämnet miljögifter hittar du under taggen miljö, bläddrar du bak ett par sidor där så har jag skrivit en massa på just temat fisk och gifter i fisk (inlägg från 2012)
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/miljogifter-i-stromming-och-sill-paverkar-foster
Marika says
Hej Anna,
Undrar då gäller det alla fiskprodukter från de nämda sorter?
Tex kalixrom och vänerrom?
Sedan vill jag önska till pooden. Att du gör en avsnitt
Om salt. Det är en djungel när man försöker sätta sig
in i ämnet. Verkligen ytterlighetsinformation. Skulle bli
jätteglad om du skulle vilka belysa detta.
Tack på förhand!
Å tack för en superpood.
//Marika