Visste du att vi är olika känsliga mot mögel? Dvs rent genetiskt.
Känsliga personer kan bli extremt dåliga av mögel och de gifter som mögelsvamp avger, och även om man flyttar från sitt mögliga hus eller sin mögliga arbetsplats, kan det finnas kvar ämnen som man reagerar på i kläder, böcker och möbler.
Det intressanta i det här är att mögel avger sina gifter som en försvarmekanism. Angriper man möglet på något sätt så avges mer gift. En sak som mögel ser som ett angrepp är elektromagnetiska fält (dvs sådana som finns runt all elektronik). I en studie visade man att wi-fi/wifi, alltså trådlöst internet, ökade utsöndringen från möglet med runt 600 gånger*.
Det här betyder alltså att mögelkänsliga personer också reagerar starkare.
Av det här drar jag en möjlig slutsats att personer som upplever sig vara elöverkänsliga, och inte tål elektronik, ofta är personer som egentligen är känsliga för mögel och mögelsporer. Det är en hypotes som jag hoppas testas i forskning, och som i så fall skulle visa att både elallergiker och skeptiker har rätt. Den elektromagnetiskt överkänslige personen hittar inte på sina symtom, samtidigt som skeptiker och experter har rätt i att det inte är elektroniken som är problemet – inte direkt i alla fall.
Några av de vanligare symtomen kopplat till toxiner från mögel:
- Utmattning/trötthet
- Huvudvärk
- Ljuskänslighet
- Kognitiv påverkan: dåligt minne, koncentrationssvårigheter
- Ledvärk
- Andningsbesvär
- Röda ögon
- Magont, svullnad eller diarré
- Metallsmak
Jämför detta med elöverkänslighet. Från wikipedia: “Symtomen innefattar sömnstörningar, huvudvärk, allmän trötthet, koncentrationssvårigheter, yrsel, irriterad hud samt hjärtklappning.[1][2] Elöverkänslighet har ej kunnat påvisas i vetenskapliga försök trots omfattande forskning”
Förresten så är gryn, dvs spannmål tex, något av det mest mögelinnehållande i maten. Bara en liten reflektion till varför en paleokost är väldigt nyttig även i det här fallet!
Och apropå inlägget förra veckan med hormonlära om testosteron; Visste du att mögelexponering kan ge omvandling av testosteron till östrogen i din kropp? Också en anledning till att tillskott av testosteron inte funkar – det omvandlas till östrogen i en kropp som är högt belastad av gifter (artikel om just testosterontillskott som overksamma)
Källan till faktan som jag bygger min hypotes på är den amerikanska läkaren Jill Carnahan, som är expert på just reaktioner mot mögel.
*Not: Har försökt hitta studien, och ser att det i vissa fall refereras till att det var en mobiltelefonmast som gjorde att den toxiska utsöndringen ökade med över 600 gånger. En viss gnutta skepticism mot studien då den inte går att finna på pubmed
Daniel says
Hej Anna
Har du hittat någon forskning som säger att wifi och trådlös teknik ex mobiltelefoner skulle vara hälsofarligt? Vad tycker du om trådlös teknik som ex wifi? Använder du det?
nisse says
Elallargi är nog en känslighet för ljusflimmer och ljus främst blått ljus.
Problemet kom samtidigt som bildskärmar blev vita och dom flimmrade kraftigt.
Detta är känt men dom vill inte erkänna det för då kan folk få skadestånd.
I blinda studier har man sett att dom reagerar på osynligt flimmer.
Bevis finns.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack Nisse, intressant. Har skrivit om just flimmer från ledlampor https://4health.se/huvudvark-och-migran-av-osynligt-flimmer-fran-vissa-sorters-glodlampor
nisse says
http://www.kostdoktorn.se/det-har-hander-med-hjarnan-och-kroppen-nar-du-kollar-mobilen-vid-laggdags
Där togs det upp.
Mögel är ett problem, men jag tror att dom som inte tål flimmer även är känsliga för mögel, sekundär betydelse.
Jag är ganska så säker på att flimmer är det stora problemet, elfält kan vara en del men troligen som biologisk påverkan inte allergi.
Googla flimmer flicker.
Jonas says
Det står mögelallergi här i artikeln men det är inte det som menas eftersom det inte är någon allergi, dvs man bildar inte nödvändigtvis antikroppar mot mykotoxinerna. Det som menas är något som kanske kunde översättas till mögeltoxtet på svenska. Mögeltoxitet handlar om hur väl man kan avgifta mykotoxinerna genom det enterohepatiska kretsloppet och när detta har hämmats så sker en accumulering av mykotoxiner i kroppen vilket i sin tur ger sjukdom.
Peter says
Hej Jonas et al,
Du har helt rätt att det snarare är en, över tid ackumulerad, förgiftning. I övrigt väldigt insiktsfullt och intressant skrivet av Anna för tre år sedan.
Tyvärr har jag egen erfarenhet av detta. Vet inte hur jag ska detoxa.. Får ingen hjälp av sjukvården och min känslighet för ytterligare minsta lilla mycotoxin är helt sanslös. Har sålt min/vår villa och försökt hitta en egen lägenhet som jag inte blir sjuk i men just nu är livet oerhört svårt,och plågsamt.
Tacksam för alla tips som ngn kan tillhandahålla.
Mvh, Peter
Johan Svensson says
Peter. jag skrev ett långt inlägg där jag tog upp 11 steg vilket omfattade minskad exponering av mögel och mykotoxiner, kolonisering av svamp i näsborrarna och bihålorna, detox med mera men det verkar inte ha publicerats här( kan kanske bero på att jag adderade många vetenskapliga studier och länkar så det kanske behöver granskas först. Så skriver ett mer kortfattat här så du kan få den hjälp du behöver Peter
Jill Carnaham som Anna refererar till tog själv hjälp av detta center i Dallas, EHC-D
Det finns en liknande klinik i London som heter Breakspear medical (som Dr Rea, grundare till EHC-D, rekommenderade till mig för att korta flygresorna) På två år har jag gått från sjukskrivning till att jobba heltid igen tack vare deras hjälp och behandling.
Ta kontakt med någon av dem. De kan hjälpa dig med detox men troligtvis behövs mer än så.
/Johan
Peter says
Hej Johan,
Stort tack!!!! Väldigt uppskattat.
Kommer definitivt att ta kontakt med Breakspear. Antar att det kan bli kostsamt, men i min situation så får det vara sekundärt – önskar mitt liv åter..
Om sparat får du gärna mejla mig ditt långa inlägg med 11 punkter på;
janpeterlindqvist(at)gmail.com
Mvh, Peter
Johan Svensson says
Fortsättning på förra inlägget.
Undvik exponering för mögel och mykotoxiner tillsammans med detox är viktigt precis som nämnts i tidigare inlägg.
Men du kan också ha immunrespons mot både mögel och mykotoxiner. Om du har IgE-antikroppar kan antihistamin övervägas. Men om du har IgG-antikroppar bör LDI-T (low dose immunotherapy) övervägas vilket neutraliserar immunförsvarets respons mot det ämne som immunförsvaret reagerar emot. Det leder till att du bättre kan hantera den miljö du exponeras för.
Vidare kan LDI också bidra till att du kan hantera detox utan att få många av de bibverkningar som kan uppstå när du börjar mobilisera de toxiner som har ackumulerats.
Vidare bör immunmodelatorer övervägas i syfte att återuppbygga/korrigera immunförsvaret. Gammaglobulin med mera.
Kolla över B och T-celler. Särskilt CD 4 (helper cells) och CD 8 (suppressor cells) vilka kan ha fel ratio (förhållande till varandra).
Peter says
Hej igen,
Har testat hur mkt antihistamin som helst utan resultat. Tror du svensk sjukvård ev hjälpa till med ngt av LDI-T, gammaglobulin och/eller analys av B- och T-celler?
Mvh,
Peter