När jag rekommenderar en mejerifri kost i vissa sammanhang så blir en del alldeles förskräckta; “Men huuur ska jag få i mig kalcium, jag kommer att bli benskör!”
Nej, tvärtom!
Jag vet att vi i det här landet är totalt hjärntvättade av en lobbyverksamhet som kallas mjölkfrämjandet och som i flera decennier pumpat in pengar i kampanjer som “Mjölk ger starka ben”, men det är dags att vakna upp från den illusionen.
Sverige är ett av de länder med högst förekomst av benskörhet, osteoporos orsakar mer än 70 000 frakturer årligen i Sverige, trots att vi är ett av få länder i världen som dricker mjölk långt upp i vuxen ålder. Så även statistiken talar emot rädslan för att vara utan mjölk.
Cecilia Fürst nämnde den sura effekten av mjölk i sin intervju i podden, vilket gör att kroppen kan behöva kompensera med mineraler från skelettet för att hålla rätt pH i kroppen. Dvs en effekt som alltså tvärtom kan göra dig mer beskör, inte mindre, av mejeriprodukter.
Men idag ska jag ta upp en annan: du kan få D-vitaminbrist av kalcium i överskott. Ja, du läste rätt. Kanske det till och med är så att vår höga incidens av D-vitaminbrist beror på kalciumöverskott, och inte bara på solbrist? Och D-vitamin är högst relevant för skelettet.
Den aktiva formen av vitamin D heter just calcitriol eftersom D-vitamin hjälper till att reglera kalcium och andra mineraler i kroppen. Calcitriol, D-vitamin, ökar kalciumabsorptionen från mat i tarmen.
Om vi behöver mer kalcium, så kan våra njurar producera mer av den aktiva formen av D-vitamin, och vi kan då absorbera mer kalcium från maten.
Vitamin D och kalcium förhåller sig i kroppen i en mycket exakt balans, och kroppen kan även, tvärtom, hålla nere D-vitaminproduktionen för att minimera ytterligare överskott av kalcium. Jag känner inte till några bevis från studier på att kalcium i överskott kan ge D-vitaminbrist (ännu), men det är väl känt hur nära D-vitamin och kalcium samverkar i kroppen och det är mycket sannolikt att för mycket kalcium ger D-vitaminbrist genom kroppens negativa feedbackloop som minskar D-vitaminomvandlingen vid högre tillgång på kalcium.
En liknande balans sker mellan kalcium och magnesium, och ett för högt intag av kalcium kan även ge oss en relativ (och kanske till och med absolut) magnesiumbrist.
Vad bör man göra mot osteoporos då? Att träna och belasta skelettet är ett av de bevisat viktigaste verktygen vi har. Att hålla en bra balans mellan vitamin D, kalcium, magnesium och andra mineraler och vitaminer är ett annat. Enklast gör du detta genom att försöka efterlikna en evolutionär livsstil med mycket sol och dagsljus och en kost som är tät på näring i form av tex grönsaker (gröna grönsaker innehåller tex både mycket kalcium och magnesium), ägg, fisk, fröer och nötter. Mat som innehåller alla dessa ämnen, utan att ge den obalans och de andra negativa konsekvenser som ett högt intag av mejeriprodukter kan ge.
Louise says
Intressant! Hur är det med kosttillskott som multivitaminer, är det något som man borde komplettera med eller kan man lita på att man får i sig en bra balans av mineraler och vitaminer i kosten? Är det för övrigt en bra balans av detta ens i multivitaminer?
Hade varit intressant med ett tillägg om kost som hämmar upptaget av vissa mineraler och vitaminer, som tex fröer och spannmål.
Eleni says
Hej, min son 18-år har D-vitamin brist men för högt kalcium. Han dricker ingen mjölk och får inte i sig mejeriprodukter..
Vet du hur detta går ihop?
Häls, Eleni
Anna Sparre @ 4health.se says
kalcium i blodet menar du då kanske?
Kalcium tas ju inte upp i skelettet utan näringsämnen som K- och D-vitamin.
ANdra anledningar är att kalcium används för att buffra/ återställa pH om blodet är för surt
Michael Cornell says
Vad göra om man har 2,51 i kalciumvärde och 57 i D-vitamin??
Anna Sparre @ 4health.se says
kan inte referensvärdena för kalcium och du skriver inte vilken enhet det är mätt i. Spelar roll om det mäts i mol eller gram tex
M says
Mätt i mol.