Favorit i repris! Det här receptet på lussekatter (lussebullar, saffransbullar – kärt barn…) publicerade jag första gången för läänge sen 🙂 Minns inte säkert vilket år det var, men här kommer de i alla fall igen.
Dags att baka lussebullar till julfirande, barnens lussefirande och luciatåg, eller till dig själv? Så här gör du dem helt utan vare sig vanligt mjöl, socker eller mejeriprodukter.
Lussekatter:
- 5 ägg
- 0,75 dl kokosmjölk
- ca 100 g smör eller kokosolja för att göra dem helt mejerifria (100 g motsvarar grovt höftat ungefär 1 dl)
- Sötning, tex stevia eller honung, motsvarande 0,5 dl socker (eller om du tycker att det är ok med lite socker)
- 1,5 dl kokosmjöl
- 0,5-1 g saffran
- 1 tsk mald kardemumma
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 dl fiberhusk/ psyllium
- Ev ägg att pensla med
- Russin för dekoration
Smält kokosoljan eller smöret
Vispa upp äggen tillsammans med din valda sötning
Tillsätt kokosmjölken och det smälta smöret / kokosoljan
Blanda ihop de torra ingredienserna och vispa ner dem i vätskan
Rör samman till en deg och smaka av så att den känns lagom söt och lagom fast (går bra att tillsätta en skvätt vatten eller kokosmjöl för att få önskad konsistens som går att forma)
Låt stå 5-10 minuter
Rulla / Forma till lussekatter (ca 12-14 st) och dekorera med russin
Om du vill så kan du vispa upp ett ägg och pensla på lussekatterna
Grädda i ugnen i ca 20 minuter vid 175 grader till fin färg
Inspirationen till mitt recept kommer från en blandning av ett eget recept på vanliga bullar (bröd), som jag lovar att lägga upp inom kort, och från dessa lussekatter
Susanne Leuschner says
Hej Anna,
kolla gärna Djurens Rätts film på Youtube om kycklingsfarmer (i Sverige!!). Tacksam för veganska recept i framtiden. Vänliga hälsningar,
Susanne
Marie says
Jag är rätt säker på att Anna endast rekommenderar ekologiska ägg (och kyckling). Ännu bättre än det är ju att söka upp tex en Reko-ring och köpa direkt från mindre lantbrukare. Veganska recept tror jag du får söka efter någon annanstans då näringen i mat från djur är så viktig för vår hälsa.
Anna Sparre @ 4health.se says
Helt rätt Marie 😊 Tackar för din input 🙏😍
Eva G. says
Är lussekatterna på bilden verkligen bakade med detta recept? Dom ser misstänkt perfekta ut.
Anna Sparre @ 4health.se says
Nix. Du har rätt. När jag saknar egna bilder plockar jag dem från en bilddatabas. Glömmer ofta fota 😅
Tuija says
Jag blev besviken då dom såg så fina ut för att vara glutenfria, såg först senare att bilden inte tillhörde receptet vilket är lite dåligt.
Ingrid says
Precis min tanke!
Susanne says
Hej
kan man frysa dessa, det låter fantastiskt gott med lussebulla
Anna Sparre @ 4health.se says
Går bra att frysa 😊
Sara says
Kan man baka dem med mandelmjöl och använda lönnsirap istället (läst att det är basist)?
Anna Sparre @ 4health.se says
det borde gå bra!
Ly says
Hej Anna! Hur mycket ska man ha i om man kör på lönnsirap som sötning? Samt e de samma mängd av mjöl man har i om man skulle byta ut kokosmjölet till mandel eller glutenfri mjöl?
Anna Sparre @ 4health.se says
Du får testa dig fram. Kan vara att du behöver ngt mer mjöl eftersom det inte är riktigt lika fiberrikt