Sveriges radio har granskat forskningen som visar att växtförädling, alltså den som görs av vanliga grönsaker och frukter som vi hittar i affären, gör våra grönsaker fattiga på nyttiga fytokemikalier. Fytokemikalier eller fytonäringsämnen, som jag bl.a. skrev om i förra inlägget, är ämnen i växterna som ofta fungerar som antioxidanter och växternas skydd. Och de är bra för oss människor. Men grönsakerna i våra affärer innehålls mindre sådana nyttigheter. Dessutom så plockas de ju ofta omogna för att vara lagom mogna efter transport och lagring. Det bidrar också till att de inte hinner bilda så mycket näring
När man undersöker skillnader i innehåll av nyttiga fytonäringsämnen i tex broccoli och blåbär så kan det skilja ett par hundra procent(!) mellan olika sorter.
Affärskedjorna har hittills inte prioriterat att efterfråga de nyttigaste och näringsrikaste sorterna.
Vid växtförädling har man inte tittat så mycket på näringsinnehåll, ofta handlar det om avkastning och hållbarhet, kunna transportera, istället för näringsinnehåll. Man har inte tittat alls på näringsinnehållet utan hoppats att det ska vara oförändrat.
Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer fytokemikalierna för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.
Några exempel på resultat från studier:
Hallon: Det genomsnittliga innehållet av fenoler, en sorts fytokemikalier, var i vilda hallon mycket högre än i de odlade varianterna.
Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonoider.
Tomater: Vilda tomater innehöll högre koncentrationer lykopen än odlade tomater.
Aubergine/ Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade äggplantorna
Lyssna på klippet längst ner.
Dessutom så har Sveriges radio satt samman en trevlig guide för hur man kan tänka när man handlar grönsaker (länk nedan och sammanfattad här):
Välj den rödaste tomaten. Lykopen är ett färgämne i familjen karotenoider som framför allt finns i tomater.
Åtskilliga studier indikerar att lykopen skyddar mot flera olika cancerformer. Små tomater och tomater med djupt röd färg innehåller i regel mer Lykopen. Lykopenhalten blir högre när tomaterna värms upp, så krossade eller passerade tomater och tomatjuice är en extra bra källa till Lykopen. Studier visar att vilda tomater innehöll mer lykopen än dagens kommersiella.
Grönbladiga grönsaker som grönkål, rucola, blomkål, rädisor, broccoli och spenat innehåller svavelföreningar och så kallade glukosinolater och karotenoider som man tror har en positiv effekt på hälsan och som kan skydda mot många sjukdomar. Grönbladiga grönsaker innehåller kalcium (grönkål, rucola och spenat innehåller mer än mjölk).
Grönbladiga grönsaker förlorar ofta sitt näringsinnehåll ganska snabbt efter skörden. Ju färskare desto bättre alltså. Studier har visat att äldre grönkålssorter innehåller betydligt mer fytokemikalier än de som oftast säljs kommersiellt idag
Välj den mindre löken. Risken för flera cancerformer minskar om man regelbundet äter lök och vitlök. Det är oftast bättre att välja små gula lökar än stora vattniga och sötare.
Leta efter gammal potatis. De moderna potatisarna är långt ifrån lika nyttiga som sina vilda släktingar. En lila ”urpotatis” från Peru hade 172 gånger så höga halter av fytokemikalier som de vanligaste kommersiella sorterna. Välj ekologiska potatisar, gärna med rött eller lila skal och gulare kött. De är mycket nyttigare än andra. Tester visar att även äldre svenska sorter som mandelpotatis är nyttigare än den vanliga potatisen i livsmedelsaffären.
Ät skalet på äggplantan. Skalet innehåller ämnen som tros skydda mot cancer och åldrande. Tyvärr har växtförädlingen gjort att moderna sorter inte innehåller lika mycket som de gjorde förr.
Välj de lila morötterna. Morötter innehåller flera fytokemikalier, som kan ha en skyddande effekt mot olika livshotande sjukdomar. Morötter har odlats länge men fram till för 400 år sedan var de i regel lila. De orangea morötterna skapades av växtförädlare i Holland för 400 år sedan av nationalistiska skäl. Studier visar att alla lila sorter är mycket nyttigare än de orangea och de finns att få tag på i en del affärer och grönsakslådor. Precis som med ämnet lykopen i tomater tar kroppen lättare upp ämnena om morötterna värms och sedan äts med olja.
Betor, särskilt rödbetor, innehåller ett ämne som heter boron. Ämnet anses vara ett afrodisiaka, som ökar såväl den sexuella prestationsförmågan som sexlusten. När man värmer betor och blandar dem med olja så frigörs det mer av det här ämnet.
Välj svenska blåbär. Våra svenska blåbär hör till de allra nyttigaste bären. Studier har också visat att vilda svenska blåbär är flera gånger nyttigare än de större odlade blåbären som är vanliga i USA.
Låt äppelskalet vara kvar. Det är oftast där många av de nyttiga fytkokemikalierna återfinns. Några av de nyttigaste frukterna är våra svenska äpplen. Varianter som inte är supersöta och aningens beska innehåller ofta mer nyttigheter än sina sötaste kusiner.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6347643
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544&artikel=6344253
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6347221
Lämna ett svar