Jag har tidigare nämnt betydelsen av att låta navelsträngen vara orörd några minuter efter förlossningen (https://4health.se/min-forlossning-foda-utan-radsla-del-7)
Detta är också anledningen till att insamlingen av stamceller via blod från navelsträngen bör undvikas. Den innebär rent medicinska risker för barnet som järnbrist och problem med finmotoriken. Barnet kan få så mycket som 1 dl blod från moderkakan om navelsträngen förblir orörd, dvs att man väntar med avnavling eller “clamping” i några minuter efter att barnet kommit ut. 1dl blod i en kropp som bara har ett par dl blod totalt, är mycket!
Det har forskats på svenska barn där man kunnat se att om man klämde av navelsträngen direkt efter förlossningen så kunde barnen få brist på järn när de var fyra månader, och de fick även en påverkan på finmotoriken när de var fyra år gamla.
Det finns numera möjlighet till privat insamling av egna stamceller i samband med förlossningen. Förhoppningen är att stamcellerna i framtiden ska kunna användas till att bota svåra sjukdomar. Tidig avnavling behövs för att kunna samla in den mängd blod som krävs för att spara stamceller.
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/insamling-av-stamceller-riskerar-barns-halsa
Mathias Svahn says
Hej Anna
När vi väntade barn så var det viktigt för mig att spara stamceller eftersom jag är forskare och tror på stamceller. Att spara stamceller betyder inte att du måste avnavla tidigt. Det finns alltid en liten skvätt blod kvar i moderkakan som man kan ta vara på. Mängden blod som finns kvar efter sen avnavling (mer än 3 min) är dock troligen för lite för att användas med dagens behandlingsmetoder.
Min övertygelse är att vi kommer att lära oss att odla stamceller från navelsträngsblod och då räcker det med en liten skvätt för att sedan förmå stamcellerna att dela på sig några gånger. De flesta som sparar stamceller privat väntar 1 – 3 minuter.
Om man vill spara stamceller för familjen så kan man köpa den tjänsten. Det finns inga krav eller rekommendationer på tidpunkt för avnavling.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Mathias! Tack för input och så spännande att du forskar.
Tror också att stamceller har potential