Hjärncellerna är beroende av kalcium för att bli det som kallas hyperpolariserade som i sin tur gör att vi kan sova länge.
Forskare har genom försök på möss upptäckt hur viktigt kalciumtillförseln till hjärnans nervceller är för att sova länge.
Det är tidigare känt att en hög dos av kalcium till våra nervceller i hjärnan gör att hjärncellerna blir mindre aktiva. Men att den höga kalciumtillförseln också skulle spela en betydande roll för vår sömn har inte varit lika känt.
Det har har dock inte direkt med kalciumintaget att göra, så det är inte så enkelt som att börja ta kalciumtillskott på kvällen. MEN tillskott av kalcium kan – oavsett denna studie – ha en stabiliserande verkan och minska nervernas retbarhet. Det sägs vara allmänt lugnande för nerverna och hjälpa vid insomningssvårigheter. Så är man en av dem som testat magnesiumtillskott för att andra fått bättre sömn av det; men inte haft en slående effekt själv; så kan man gärna testa kombinationen magnesium och kalcium tillsammans, och kanske få bättre effekt.
Tänk också på att, precis som med magnesium, så är det viktigt med rätt form av kalcium för att kroppen ska kunna ta upp och använda det. När det gäller magnesium så är det mest effektivt med aminosyrabunden magnesium, tex magnesiumglycinat eller magnesiummalat. Även magnesiumcitrat kan fungera ok. Läs mer här: https://4health.se/magnesiumtillskott-enkel-tumregel
När det gäller kalcium så gäller ungefär samma tumregel – aminosyrabunden kalcium är effektivast – tex kalciumglycinat. Även kalciumcitrat är en bra form. Trots det är det vanligast att säljs i den billigaste formen – kalciumkarbonat. Denna form är särskilt svår att ta upp om man inte producerar tillräckligt med saltsyra i magsäcken. Kalciumkarbonat har dock en bra basisk effekt, så äter man det av den anledningen kan man fortsätta 🙂 Men du bör alltid ta magnesium om du tar kalcium. Minst halva mängden magnesium som kalcium. Dvs tar du 400 mg kalcium, så bör du ta minst 200 mg magnesium.
För skelettets skull är det oftast inte kalcium som är den avgörande faktorn – och man kan gärna kombinera kalcium med D-vitamin och K-vitamin – och magnesium. Jag har pratat en del om detta, men jag ska göra ett helt eget podcastavsnitt om just skelett och benskörhet – myter och sanning 🙂 Håll utkik
I studien hittade man i alla fall sju gener som är involverade i mekanismerna bakom kalciumtillförseln till hjärnans nervceller, och det är troligen dessa som har den största betydelsen för sömnens längd som studerades här.
De här resultaten öppnar nya dörrar inom sömnforskningen, och ett nästa steg är att titta på vilka mekanismer som styr kalciumtillförseln.
http://www.cell.com/neuron/pdfExtended/S0896-6273(16)00169-0
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6392169
Jenny says
Så det gamla tricket att dricka ett glas mjölk om man hade svårt att somna kanske inte var helt fel. Om man nu ska dricka mjölk över huvud taget.
Anna Sparre @ 4health.se says
Nej, kalcium i pastöriserad mjölk har du inte mycket nytta av. Man tar död på enzymer som behövs för upptaget
Magnus says
Fast det tricket kanske kom till innan man började pastörisera mjölken..
inger karlsson says
Hej Anna!
Tack för en toppenpodd! Jag lyssnar gärna på dina avsnitt även om jag ännu inte hunnit igenom alla.
Jag undrar mycket över K-vitaminets betydelse för våra kroppar. Mats Humble verkar ha forskat en hel del men jag hittar dåligt med info annars. Det skulle vara intressant att veta hur vitaminet påverkar våra kroppar annat än med koagulationen. Ett spännande vitamin verkar det som. Vore kul och intressant om du ville ta upp det i något avsnitt snart.
Inger
Anna Sparre @ 4health.se says
kul! Det kommer en del om K-vitamin i avsnitt 106 när vi pratar myter om benskörhet!
Tina says
Finns det något sätt att få i sig mer kalcium på naturlig väg, genom maten?
Anna Sparre @ 4health.se says
absolut, massor. lyssna på senaste podden, avsnitt 106