Äntligen dags att köra vidare på detox-serien! Många är ni som efterfrågat fortsättningen – och här kommer den 🙂
Man pratar nästan enbart om levern när man pratar avgiftning och kroppens biotransformation, men som du kunde läsa om i del 3 av den här serien så har vi många organ som är involverade i att ta hand om och föra ut gifter ur våra kroppar.
Något som är mycket viktigt för detta är vårt matsmältningssystem. Matsmältningssystemet processar över 25 ton mat under din livstid, vilket alltså är en enorm last som också innehåller gifter, xenobiotika.
Det mest självklara när det gäller matsmältningssystemets roll i avgiftning är nog avföringen. Dvs att vi för ut gifter via vår avföring.
Galla som insöndras i tarmen för att spjälka fett, är också ett ämne som konjugerar gifter, dvs binder till gifter som du lärde dig om när vi gick igenom fas 2-avgiftning. Konjugering med galla till gifter sker i tarmen, och de konjugerade gifterna utsöndras sedan med avföringen. Det är viktigt att ha ett kontinuerligt utflöde för att gifter inte ska kunna återanvändas och tas upp i kroppen igen. Det är alltså viktigt att du bajsar tillräckligt mycket var dag.
Man ska också vara medveten om att patogener i tarmfloran (alltså sjukdomsframkallande mikrober) kan återaktivera gifter. Ett exempel på detta: lider du av dysbios, dvs har en obalanserad tarmflora med dåliga bakterier, så producerar dessa bakterier ett särskilt enzym som kallas betaglukoronidas. Detta enzym kan lösa upp konjugeringar, dvs frigöra gifter igen. Dessa gifter kan återupptas, och då särskilt om du är förstoppad så att gifterna stannar för länge i tarmen.
Det viktigaste är givetvis att få bukt på tarmfloran. Men örten koriander och algen chlorella är livsmedel som hjälper mot återanvändning av gifter från tarmen. Mer om detta blir det i kommande delar av den här serien när vi pratar mat och tillskott.
Det är dock inte bara avföringen i sig som är en del av kroppens biotransformation.
Även om tunntarmen i huvudsak är ett organ som absorberar näringsämnen från maten och för in dem i kroppen, så är den också mycket viktig i avgiftningen. Det här är dock mindre känt. Men tunntarmen har en viktig roll i att omsätta gifter.
I tarmens celler så finns enzymer i samma familj som de som arbetar med gifter i levern – CYP450-enzymer. Och i enterocyterna, cellerna i tarmen alltså, så sker fas 1- och fas 2-aktivtet på liknande sätt som i leverns celler.
Förutom detta så finns det i tarmcellerna ytterligare en mekanism som kallas antiporter. Antiporter är ett transportprotein, vilket i enterocyterna har som uppgift att direkt exportera ut ovälkomna ämnen tillbaka till tarmen.
Alltså för att förtydliga; tarmens celler, enterocyterna, arbetar ju med att ta upp näring från maten och föra ut det i blodet så att det kan transporteras vidare dit det behövs. Men i dessa celler så finns också en avgiftningsmekanism samt en mekanism som för tillbaka de ämnen som kroppen inte vill ta upp, tillbaka ut i tarmen, så att ämnena kan föras ut med avföringen.
Tilläggas ska att de oönskade ämnena ibland återupptas av enterocyterna igen – inte minst om vi har en för långsam matsmältning / är förstoppade. Och ibland så får ämnen cirkulera runt via den här antiporter-mekanismen tills de fas 1-avgiftningsenzymer inne i tarmcellerna som kallas CYP3A4-enzymer har tid att ta hand om de giftiga ämnena.
Visst är kroppen fantastisk?! I nästa inlägg i den här serien så handlar det om kopplingen mellan biotransformationen och hälsobesvär, och därefter om hur du förbättrar din biotransformation / avgiftning med mat och tillskott.
Hela detox-serien via taggen detox Häng med och lär dig om kroppens funktioner; och mat och tillskott för detta!
Lämna ett svar