Allergi skulle kunna grundläggas redan i fosterlivet, enligt en del studier. Nu ska svenska forskare testa om barn blir mindre allergiska om deras mamma redan under graviditeten fått äta bakterier som kosttillskott. Kosttillskottet kommer även att ges till barnet när det har fötts, dagligen under det första levnadsåret.
Det som ska ätas är probiotika, i form av en mjölksyreproducerande tarmbakterie, Lactobacillus reuteri, som finns naturligt i våra kroppar. Tidigare forskning har pekat på att sådana här tillskott under en graviditet delvis kan förebygga eksem hos barn under de två första levnadsåren.
I dessa tidigare studier har forskarna börjat att ge tillskottet till gravida ganska sent i graviditeten, ofta runt vecka 36. Det finns lovande effekter på eksem. Då har man gett probiotika framför allt från sista trimestern av graviditeten och sernare till barnet.
I den kommande studien, som görs vid Linköpings universitet, ska gravida börja äta bakterietillskottet redan i mitten av graviditeten, i vecka 20. Förhoppningen är att ett tillskott under en längre tid av graviditeten ska ge en bättre allergiförebyggande effekt.
Det här med att barns allergier skulle kunna grundas redan i fosterlivet är relativt nytt inom forskningen. Man har känt till sedan minst 30 år tillbaka att första levnadsåret verkar vara väldigt viktigt för allergiutveckling. De senaste tio till femton åren kanske, har man börjat tänka att den gravida kvinnans miljö också spelar en roll.
Allt mer forskning pekar på att vårt immunsystem tidigt behöver utsättas på olika sätt för att stimuleras optimalt. Barn gillar att krypa omkring på golvet och smaka på saker. Det ingår troligtvis i hur deras immunsystem utvecklas. Det verkar som om vårt immunsystem behöver stimulans för att utvecklas. Evolutionen har inte skapat oss för att vara i en jätteren miljö.
Det är mindre risk att bli allergisk om man växer upp med djur och lite naturlig skit. Att växa upp på en bondgård är bland det mest allergiskyddande som finns, enligt många studier.
Om vi talar om allergi som kanske grundläggs under graviditet på grund av miljöfaktorer, så sker ett slags kommunikation mellan mamman och barnet. Man vet att det i moderkakan är ett väldigt tätt samspel mellan immunceller från mamman och celler från barnet. Under de senaste åren har det börjat spekuleras i om mamman kan visa upp olika komponenter från bakterier för fostret under graviditeten, som ett sätt att förbereda barnet på vad som komma skall. Man tänkte sig tidigare att fostret var i en helt steril miljö. Men preliminära data tyder nu på att det kanske visst finns en del mikrobiella komponenter redan i moderkakan. Men det är kontroversiellt och inte helt klarlagt.
Även epigenetiken spelar troligen in här på något sätt, alltså att gener uttrycker sig på olika vis hos fostret på grund av miljöpåverkan.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6542821
Lämna ett svar