Vill du ha ett nyttigt och enkelt julprojekt så här i mellandagarna? Sätt igång med kombcha! Här kommer en favorit i repris eftersom jag ofta får frågor om just kombucha. Det här inlägget publicerade jag första gången 2016, och skrev då:
Det här med tarmflora, mikrobiom och probiotika är hett hett hett, och viktigt viktigt viktigt. 🙂 Ett bra sätt att hålla magen glad och i form är att äta fermenterad mat, som tex surkål (Lär dig mer i avsnitt 105 av podcasten)
Häromdan la jag upp en bild på instagram när jag gjorde kombucha, och jag fick många frågor på det. Så idag tänkte jag lära dig det 🙂
Kombucha är fermenterat te. Till avsvalnat sötat te (mikroberna äter sockret, så du får inte i dig så mycket själv) tillsätter man bakterie- och jästkulturer i form av en så kallad scoby – en geléaktig klump som en del kallar för kombuchasvamp, men som egentligen är en blandning av bakterier och jästsvamp. SCOBY står för symbiotic colony of bacteria and yeast. Exakt sammansättning av denna flora varierar beroende på hur och var den tillretts, men generellt brukar scobyn bl.a. innehålla bakteriesorter i form av acetobacter bacterial och jästsvamp i form av saccharomyces.
Enligt wikipedia så tillskrivs de positiva effekterna av kombucha förekomsten av glukonsyra, 2-keto-glukonsyra, ättiksyra, probiotikabakterier, mineraler och enzymer.
Det roligaste (och enklaste) sättet att starta sin kombucha är att ärva en bit scoby från en vän eller bekant. Det är roligt att ha en scoby där du känner till bakgrunden (släktträdet så att säga 🙂 ) Det enda du behöver göra då är att tillaga te, tillsätta socker och scoby och låta det stå. Men känner du inte någon som har en scoby så går det att starta en egen. Här nedan berättar jag först mer i detalj hur du gör kombucha med en scoby, och sen hur du gör från scratch, om du inte har en scoby.
Så gör du kombucha om du har en scoby
Ingredienser och utrustning per liter kombucha du ska göra (oftast gör du dock större satser, kanske 3 liter)
- en scoby (kombuchakultur)
- en stor glasskål (gärna ganska bred/stor diameter eftersom bakteriekulturen växer till sig på ytan)
- lock i form av kökshandduk och gummiband
- 1 liter starkt svart te (obs! utan eteriska oljor etc, dvs earl grey funkar inte) . Det går också att göra kombucha på grönt te, örtte osv, men rekommenderar att börja med svart eftersom det verkar ge mest näring åt mikroberna
- 1/2 dl socker (går att experimentera med olika sockersorter) Sockret är maten för mikroberna, så du måste tillsätta det. Däremot kommer det inte bli så mycket kvar, särskilt inte om du låter den fermentera länge – då får kombuchan en mer vinägeraktig smak.
- 1 dl färdig kombucha (den vätska som scobyn redan ligger i)
- ev smaksättare, som tex kanel eller lingon eller ingefära
Tillaga teet, tillsätt sockret och låt det svalna.
Kyl ner teet till rumstemperatur (kombuchan gillar temperaturer runt 24 grader, lägre temperaturer fungerar, men jäsningen går långsammare. Över 30 grader uppskattas inte)
Häll över det svalnade söta teet i glasbehållaren
Överför scobyn till teet tillsammans med ca 1 dl av vätskan / den färdiga, tidigare kombuchan
Täck behållaren med kökshandduk och sätt fast den med gummiband.
Låt stå i 2 veckor – klart!
Min kombucha låter jag stå ganska många veckor för att bli av med allt socker. Den blir nästan sur som vinäger, men nyttig som attans 🙂 Faktiskt använder jag den istället för vinäger på salladen ibland.
Och nu på vintern behöver den minst 2 veckor oavsett hur sur du vill ha den, men det beror också på hur varmt du har hemma. Kombuchan är klar när den smakar syrligt. Hur syrlig den ska vara avgör du – provsmaka!
Smaksätt kombuchan om du önskar. Förvara i kylskåp
Om du vill vara än mer avancerad så kan du få kombuchan att kolsyras. Häll den färdiga kombuchan i trycksäkra flaskor och tillsätt lite extra socker (gör att kombuchan kolsyras mer) Lägg ner smaksättare i flaskan. Låt stå i 2 – 5 dagar på varm, mörk plats och förvara sen i kylskåp. Även om det är nyttigast att hålla på med glasflaskor, så är en vanlig petflaska enklast att använda här. Känn på petflaskan varje dag, känns den mjuk, dvs du kan trycka in den, så behöver den tå längre. Så fort flaskan känns hård är den kolsyrad och klar och du ska sätta den i kylskåp.
Några saker att tänka på:
När din scoby har vuxit till sig kan du dela den. Dra itu den helt enkelt.
En del kan du spara i en glasburk täckt med kombucha i kylskåpet – som en reservkultur om din kultur blir dålig, eller om du vill ge bort en.
Håll koll på din scoby. Börjar den ser konstig ut, mögla (svarta prickar) och/eller kombuchan smakar konstigt är det bäst att slänga kulturen och skapa en ny (se nedan instruktioner).
Så gör du kombucha från scratch / så fixar du din egen scoby
- en flaska opastöriserad, ofiltrerad kombucha (förhållandet mellan te- och kombuchamängderna ska vara mellan 3:1 och 5:1, dvs tre till fem gånger så mycket te som kombucha)
- en stor glasskål (gärna ganska bred/stor diameter eftersom bakteriekulturen växer till sig på ytan)
- lock i form av kökshandduk och gummiband
- 1 liter starkt svart te (obs! utan eteriska oljor etc, dvs earl grey funkar inte)
- 1/2 dl socker
Tillaga teet, tillsätt sockret och låt det svalna.
Kyl ner teet till rumstemperatur
Häll över det svalnade söta teet i glasbehållaren
Tillsätt flaskan med den färdiga kombuchan
Täck behållaren med kökshandduk och sätt fast den med gummiband.
Låt stå i 3 till 4 veckor, tills ett tunt lager kombuchakultur har bildats på ytan och teet luktar lite vinäger.
Nu kan du använda allt detta, dvs både scobyn och vätskan till att brygga ny kombucha. Dvs gör om processen, men använd nu istället “receptet” ovan, med färdig scoby
Marika Renström says
Fantastisk svamp, kallades Volga svamp när jag började för ca 40 år sedan!
Har haft den från och till under tiden men aldrig “matat” med annat än kokt avsvalnat vatten med ibland socker, ibland honung… kan varmt rekommenderas vare sig med eller utan te!
Kram!
Marika
Marika Renström says
Fantastisk svamp, kallades Volga svamp när jag började för ca 40 år sedan!
Har haft den från och till under tiden men aldrig ”matat” med annat än kokt avsvalnat vatten med ibland socker, ibland honung… kan varmt rekommenderas vare sig med eller utan te!
Kram!
Marika
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt! Tack för tipset om att det funkar utan te! Har också hört Volgasvamp tidigare 🙂 Men numera pratar alla scoby tycker jag
Margaritha Büeler Eklund says
Hej. Jag undrar om det där med att äta och dricka livsmedel med lågt ph-värde. Jag älskar både dressingar med vinäger och dricker Kombucha varje dag, älskar grönsaker som innehåller oxalsyra som rödbetor osv. Man hör och läser hela tiden att vi är sura, liksom får omgivning/naturen och att vi därför bör undvika livsmedel med lågt ph, även vinäger (Kombuchan är lika sur)och t.o.m. citroner. Från andra håll rekommenderas att dricka citronvatten och de sägs att citron verkar alkaliskt när det kommer ner i matsmältningssystemet. Jag vill gärna tro på det och att kombuchan verkar som citron. Vad stämmer?
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, sura livsmedel är bra för din matsmältning eftersom många är för basiska i magsäcken för att bryta ner protein
Ang pH i kroppen så fungerar det på ett helt annat sätt. Mer om det kan du bla. lära dig i podcastavsnitt 106 och genom att söka här på bloggen
Anders says
Hej Anna!
Spännande saker det här, men det verkar vara lite av ett professor Baltazar projekt 🙂
Vad tror du om denna genväg? http://råfrisk.se/kombucha/
Med vänlig hälsning
Anna Sparre @ 4health.se says
att köpa kombucha?
det går bra, även om det är superenkelt att göra själv – bara te, socker och scoby
roots kombucha finns tex i sverige – malmöföretag
Sandra says
Hej,
Jag har nu gjort en Scooby från scratch och ska göra ny dryck med svampen. Ska man ta hela, den är stor:) eller en liten bit bara?
/Sandra
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt! Använd hela!
Linda says
Hej
Jag har en scoby , men vill testa att göra en egen , kan man använda den kombucha som jag har gjort hemma eller behöver det vara en köpt i affären ?
Linda
Anna Sparre @ 4health.se says
absolut! varje gång du gör kombucha bildas ju en ny scoby, det är “maneten” som ligger som en hinna ovanpå
Ann-Charlotte says
Hej!
Jag äter mycket grönkål, rödbeta mm som innehåller oxalsyra. Stämmer det att det bästa är att ångkoka grönsakerna för att bli av med oxalsyran eller räcker det att woka dem några minuter?
Grönkålen har ju blivit som en hälsobomb o jag vet många som mixar o gör hälodrink på den, men det var av en slump som jag läste att den innehåller oxalsyra.
Vilka mängder kan jag konsumera på 1 vecka utan att riskera förgiftning?
Hälsningar/Ann-Charlotte
Evelina says
Hej!
Jag hat gjort ett IgG-test som visar att jag har en reaktion på jäst. Innebär detta att Kombucha (hemmagjord) är en dålig idé för min del?
kim kubista says
Hej
Var köper jag opastöriserad ofiltrerad kombucha ? Kan ej hitta någon som har^en scoby tyvärr
Du är förresten grym och din podcast är som ett livselixir ; D
Med vänlig hälsning Kim
Evelina says
Du kan Kim om du vill beställa svamp och brygga själv (superlätt!) hemma – beställ då från http://egenkombucha.blogspot.se/?m=1 Då får du en svamp skickad samt tydliga instruktioner om hur du ska göra!
Anna Sparre @ 4health.se says
du behöver som sagt ingen scoby, men dock kombucha. i våra större städer säljs det på flaska
Erica Fredriksson says
Vilken sorts te ska jag använda?
Anna Sparre @ 4health.se says
går som sagt att använda det mest, men ej med aromer etc. Vanligt svart te tex
Claes Torstensson says
Tack för all fantastisk information du delar med dig av!
Har precis startat en kombucha, två veckor har den stått nu. Hur vet man om den är bra eller om något gått snett? Teet ser ut som brunt vatten, simmigt, inte klart och det verkar ha bildats en svamp på toppen, början till i alla fall. Men det är några fläckar på ena kanten ovanpå och vitaktiga saker här och där. Låter det som det ska? Den ska inte lukta/smaka jäst eller?
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack snälla Claes!
Jag tror att allt är som det ska. det ska bildas en scoby i ytskiktet.
Låt den stå några veckor till, tills den är alldeles sur och nästan sockerfri
Den ska smaka väldigt syrligt, nästan vinäger, om man låter den stå
Det är sällan något går fel
Nathalie says
Hej.
Vill testa att göra helt från början.
Vilket te rekommendera du samt vilken färdig kombucha för att ha som grund?
Erica Fredriksson says
Tack för svar! Jag vet inte om jag vet vad vanligt te är eftersom det i receptet står att earl grey inte fungerar ?
Anna says
Hej,
Måste man kolsyra kombuchan efter att den har bryggt klart, dvs när man tappar upp i flaskor och den är tillräckligt sur? Jag tappade upp i flaska och ställde i kylen direkt och drack den så. Missar man något av hälsofördelarna då – om man inte låter den kolsyras?
//Anna
Anna Sparre @ 4health.se says
absolut inte. Men förvara i glasflaska då så du slipper den hemska plasten
Rose-Marie Andersson says
Hej Anna! Är ganska nybörjare på kombucha! Ett halvår ca! Och det funkar jättebra!
Och gott är det!
Jag har gjort på svart ekologiskt te! Men nu skulle jag vilja testa att göra på vitt te!
Vad och hur kan du rekommendera att jag kan göra? Kan jag använda någon av dem nya scobys det blir på den kombuchan jag har? Eller behöver jag göra en helt ny scoby?
//Rose-Marie
Anna Sparre @ 4health.se says
Kul! Du kan använda en scoby som du har.
De kan till och med överleva på bara socker och vatten ett tag, så testa du dig fram
Bea says
Jag ska resa bort en tid .hur lagrar jag svampen såmsen överlever ca 3 mån
Anna Sparre @ 4health.se says
om du matar den ordentligt innan och den inte står jättevarmt kan den nog klara 3 mån. Mina längsta har stått så länge för at bli riktigt sura och bra
Linda says
Hej, hur länge kan man kolsyra med smaksättning i kombuchan? Kan den bli dålig om den står längre än fem dagar i rumstemperatur? Jag hade jordgubbar som smaksättning och tyckte att det luktar konstigt av den. Den stod i fem-sex dagar på bänken i köket. Ej mörkt.
Anna Sparre @ 4health.se says
smakar eller luktar den konstigt ska du nog låta bli. Brukar vara bästa riktlinje att våga lita på sina sinnen 🙂
Elin says
Hej, jag nu gjort en sats med en Scooby på 1 liter te och socker som om ett dygn stått i två veckor i rumstemperatur. Min fråga är: vad gör jag nu? Ska jag dricka upp och göra ny? Fyller man på med te? Smaksättning? Det är första gången jag testar detta. Tacksam för svar 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
låt den stå tills den är riktigt sur för att slipp asocker
sen kan du ta av den efterhand och så matar du den med nytt sockrat te vid behov
Malin says
Hej!
Har gjort kombucha på rårörsocker, har hört att det ska vara nyttigare. Men stämmer det eller går det lika bra att göra på vitt socker?
Tack för en fantastisk blogg.
Mvh Malin
Anna Sparre @ 4health.se says
Nja, lite kanske. Men framförallt kan en del bakteriekulturer må bra av lite mer mineraler ibland. Vilket kan finnas både i tevattnet , teet och sockret beroende på sorter
Ebba says
Om det luktar jäst på fjärde dygnet sedan jag satte Kombuchan har något gått fel då eller försvinner jästlukten längs vägen?
Tack för fantastisk info!
Nina says
Har börjat göra egen kombucha och dricker det varje dag. Hur mycket är maxdosen att dricka per dag? Finns det någon risk att det blir för mycket?
Anna Sparre @ 4health.se says
nej, det skulle jag inte tro. Men om du gör den tillräckligt sur så ska det nästan vara svårt att dricka mycket. Annars får du i dig för mycket socker
Anna says
Om man ska dela scobyn för att ge bort om några dagar. Hur förvarar jag den under tiden? Har läst att den ska vara i en glasburk täckt med kombucha. Undrar om jag ska ha ett lock på burken eller tyg?
Tacksam för svar
Anna Sparre @ 4health.se says
den är väldigt tålig, det viktigaste är att den ligger i lite kombucha/vätska. Jag har flugit med den i en liten fryspåse med bara pyttelite vätska – går bra 🙂
Du kan ha lock, men då måste du öppna locket ibland så det inte bildas för högt tryck
Göran says
Svampen är typ avföringen från en enda bakterie.
Behövs inte mer än att den kan minska avdunstning.
Den är väldigt tålig och det är den som överlever i en kyld köpeKombucha
Köp ett startkit från Kombuchaklubbens sälj grupp på Facebook
Tyvärr håller inte experterna i Kombuchaklubben med i mycket av det du Anna lär ut..