Så himla enkelt – en rätt som kräver mycket lite tillagning, få ingredienser, och som lagar sig själv över natten. Detta recept fungerar för alla köttslag, dvs även för pulled pork, chicken etc, men du kan se tidigare recept på pulled pork här: https://4health.se/enklaste-nyttiga-pulled-porken
Mitt tips för just pulled beef och annat lite magrare kött är att laga det i en gryta med lock i ugnen för att det inte ska bli torrt. Själv använde jag en lergryta, men det går att använda gjutjärn eller vilken annan ugnsanpassad gryta som helst.
Till mitt enkla recept behöver du:
- kött ca 1-1,5kg, tex fransyska eller högrev
- 1 burk krossad eller passerad tomat
- ett par matskedar av något med lite sötma, själv använde jag denna gång hemgjord plommonpuré, men det går bra med tomatpuré, äppelmos, portvin eller vad du vill
- 1-2 lök
- 3-4 vitlöksklyftor
- buljong (motsvarande ca 1 tärning, men själv använder jag oftast lantbuljong i pulverform)
- salt och peppar
- ev. annan smaksättning. Jag brukar använda några lagerblad och lite hackad chili – och ibland blanda ner oregano, timjan eller basilika.
- ev. olivolja, MCT-olja och/eller kokosolja utan smak
Lägg köttet i ugnssäker gryta (med lock)
Hacka lök och vitlök
Rör ihop alla ingredienser (utom köttet och ev olja)
Täck köttet med såsen.
Tillaga i ugn över natten eller dagen, ca 10h vid 100 grader (enligt mina tidigare recept så kan du se att det går att göra snabbare vid högre temperatur, men lägre temperatur gör det både godare och nyttigare)
Ta ut köttet och riv sönder det med gaffel. Blanda ihop kött och sås. Klart! Och perfekt att spara i kyl och frys – blir bara godare.
Tips: Ringla på rikligt med olivolja, smaklös kokosolja eller MCT-olja när du “drar” köttet, så blir rätten extra saftig.
Jag brukar också blanda ner eventuella färska örter i det här steget, så bibehåller de mer näring än om de ligger i ugnen i 10h. Jag använder antingen klassiska smaker som rosmarin eller timjan, ibland i kombination med oregano; eller tex basilika eller thaibasilika – allt funkar! Fantasin sätter gränser 🙂
Servera med grönsaker. Själv serverar jag gärna med någon form av min standardsallad 🙂 https://4health.se/tradgardssallad-mitt-personliga-favorittillbehor-som-enkelt-blir-en-hel-maltid
Lämna ett svar