Vi översköljs av enorma mängder information och hjärnan kan inte upprätthålla all information, utan behöver tid att sortera och skala bort oviktig information. En återställning behövs för att behålla det man lärt sig och hjälpa minnet.
När vi är vakna tar vi in mycket information – både sånt som är viktigt och saker som vi egentligen inte har någon nytta av. För att klara av informationsflödet balanserar hjärnan informationen när vi sover. Det som är viktigt skalas ner för att stabiliseras och det som är oviktigt skalas ner i ännu högre grad för att vi inte behöver behålla informationen. Fenomenet kallas för ”scaling down”.
Du får skarpare tillgång till minnet efter en god natts sömn, när hjärnan tar bort informationsbrus. Om du lär dig saker under dagen, så har du bättre förutsättningar att minnas om din hjärna fått skala ner brus och onödig information under en natt (se även tidigare inlägg på temat: https://4health.se/somn-okar-minne-inlarning-och-gor-dig-pa-sa-satt-mer-effektiv och via taggen sömn) . Om hjärnan inte haft möjlighet att skala ner information du inte behöver kan det också bli svårt att lära sig nytt.
Ny forskning visar vad det är som kickar igång den här processen. Det är ett särskilt protein som aktiverar en återställningsprocess. En studie på möss visar att det är ett ämne (protein) som kallas för Homer1a som sätter fart på återställningsprocessen. Viktig information lagras i synapser och det här proteinet aktiverar synapserna när vi sover. På så sätt formas minnen och viktig information stannar i systemet.
I studien kunde forskarna se mycket högre nivåer av proteinet Homer 1a hos sovande möss än hos vakna möss. Det beror på att stresshormonet noradrenalin hindrar proteinet att frisättas när djuren är vakna, vilket förhindrar ”scaling down”.
Det kostar på att hålla alla synapser aktiverade och ”scaling down” är ett sätt att hushålla med energi. Det kommer allt mer forskning som visar att vi med hjälp av sömnen hanterar information vi fått under dagen. De delar av hjärnan vi använder mycket är i större behov av ”scaling down”. Tidigare forskning har bl.a. visat att ju mer vi använder vår hjärna under dagen desto djupare sömn får vi.
Djupsömnen har troligen stor betydelse för ”scaling down”, men vår sömn är ett komplext samspel mellan olika sömnfaser.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sov-ordentligt-fore-provet
Lämna ett svar