Syrad kokosmjölk! Hemgjord mejerifri yoghurt på kokosgrädde eller kokosmjölk!!
Du behöver bara
- 1 förpackning tillsatsfri kokosgrädde eller kokosmjölk – beroende på hur tjock yoghurt du vill göra.
Obs! Även om jag älskar Kung Markatta för att de säljer ekologisk kokosgrädde utan tillsatser och utan bisfenol A i burkarna så funkar den tyvärr sämre i det här fallet. Den är skiktad och grynig och fungerar bättre i varma rätter än i kalla. - 1-2 kapslar probiotika av bra sort med mycket bakterier
Häll kokosmjölken i en glasburk
Öppna kapslarna med probiotika och rör ner i kokosmjölken (minst 1 kapsel per liten kokosmjölkförpackning på ca 250 ml, eller 2 kapslar per burk på ca 400 ml)
Ställ glasburken med locket på glänt på en relativt varm plats. Själv har jag den på fönsterbrädan ovanför ett element
Låt stå i 48h eller något mer tills kokosgrädden fått en syrlig god smak
Ät direkt eller förvara i kylskåp
Uppdatering: har tidigare sagt att dessa kallare inrättningar är svåra att göra med den ekologiska kokosgrädden och kokosmjölken från Kung Markatta eftersom den skiktar sig och är gryning. Men eftersom jag helst inte vill använda icke-ekologiska produkter så köper jag dem ändå. Kör man kokosgrädden kort med stavmixern så försvinner klumparna
Lenita says
Hej! Detta lät spännande! Var får jag tag på probiotika? Hälsnignar Lenita
Johanna S says
Jag har gjort det många gånger, superenkelt och supergott! Har experimenterat med olika sorters kokosmjölk – konsistens och smakmässigt tycker jag att Garants kokosmjölk och Santa Marias Extra Smooth Coconut Milk blir bäst; inga ekologiska produkter men utan tillsatser. Garants kokosmjölk är väldigt krämig, yoghurten får nästan samma konsistens som turkisk yoghurt. Santa Marias Extra Smooth blir som lite tjockare filmjölk. Fantastiskt!
Gällande probiotika har jag bl.a. använt Helhetshälsans probioplex. 🙂
Lycka till!
Sarah Weibull says
Hej!
Glad i hågen gjorde jag både surkål och syrad kokosyoghurt efter att ha lyssnat på podavsnittet syra och fermentera på 5 minuter. Nu när jag tittade till min kokosyoghurt efter typ 2,5 dygn ser jag att dels är yoghurten skiktad – så övre delen är vit och undre mer mjölkig/transparent.. är detta ett problem? Nästa problem är att jag tror jag ser små mögelsporer på ytan.. Vad kan ha hänt? För lite probiotika? Borde man röra emellanåt?
Jag använde en ekologisk kokosmjölk (inte kung markatta utan ngn annan) 400ml. Jag hade inga probiotikakapslar utan probiotika i löst pulver där det stod att daglig dos var 1tesked: 12 billion CFU. Jag hade i en tesked.
Tack för hjälpen!
Vänligen,
Sarah
Anna Sparre @ 4health.se says
Ingen fara att den skiktar sig
Är det mögel får du kasta den dock, men det känner du troligen tydligt på lukt och smak. I så fall blev du nog lurad, många probiotikatillskott är inte särskilt bra och dina bakterier var kanske inte levande
Linda says
Jag körde Kung Markattas kokosgrädde med stavmixern nu inför att göra yoghurten men den skiktar sig nästan ännu mer. Fettet blev liksom finfördelat som en mosig smet som flyter upp i vätskan. Hur gör du?
Barbro Bromander says
Har satt en sats med kokosgrädde och 2 kapslar av probiotika ( helhetshälsan. Stått i 2 dygn. Nu ser jag en lätt rosa o gulaktig färg. Är det OK?
Anna Sparre @ 4health.se says
Vet ej. Som jag skrev ovan: Är det mögel får du kasta den, men det känner du troligen tydligt på lukt och smak. I så fall – många probiotikatillskott är inte särskilt bra och dina bakterier var kanske inte levande
Säkrast är att göra kefir på samma sätt, men med kefirgryn istället för kapslar
Barbro Bromabder says
Vilken probiotika rekommenderar du. Det är svårt, det finns så många olika.
Tack på förhand
Jenny says
Hej! Jag har hört att man kan använda vätska från surkål som startkultur men är osäker på mängden. Hur mycket ska man ha till en burk kokosmjölk?
MVH Jenny
Anna Sparre @ 4health.se says
du får testa och meddela 🙂
Stina says
Funderade just på om man kan använda startvätska från surkålen. Har du provat?? Mvh Stina
Anna Sparre @ 4health.se says
kul, testa! Inte provat själv
karro says
Hej! Jag har snart ätit upp omgång nr 1 oxh har nr 2 står i fönstret. Jag undrar bara hur man vet att den fungerar och ger effekt? Hur mycket behöver man äta varje dag för att ha en tarm i balans? Vet att du sagt i ett av dina fantastiska poddavsnitt att det räcker med 2 msk surkål varje dag. Ska man äta e kapsel om dagen i kombination oxå? Jättesvårt att veta. MVH Karro
Anna Sparre @ 4health.se says
fungerar gör den ju om den smakar surt, men gott
Ger effekt det beror ju på hur din tarmflora ser ut. Rekommenderar att du gör ett CSAP för att se hur det ser ut, se mage&tarm under tester
Ann-Sofie says
Tack för bra beskrivning till att göra egen syrad kokosgrädde. Min fråga är hur många gånger man kan använda sig av den syrade kokosgrädden för att sätta en ny sats? Jag brukar ta 4 skedar av den syrade kokosgrädden och lägga över i den nya satsen, hur många gånger kan man göra detta eller ska man använda sig av nya probiotikakapslar varje gång?
Anna Sparre @ 4health.se says
ympning så som du gör går alldeles utmärkt!
Så länge det smakar gott / som det ska så funkar det 🙂
Anette says
Glöm inte att när du rör om kokosyoghurten att du INTE använder de vanliga besticken utan det skall vara trä eller gummi om det skall bli bra.
Linda says
Jag har samma problem. Funderar på om jag kör för länge med stavmixern?