Ny studie: Mycket mjölk förkortar livet
Den som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid enligt forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet som studerat mjölkdrickande bland ca 106 000 medelålders och äldre kvinnor och män.
Det här är som ni ser en observationsstudie, så resultatet måste givetvis bekräftas i en kontrollerad studie innan man kan dra slutsatsen att det är mjölk som sådan som orsakar för tidig död.
Men forskarnas hypotes är att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation.
Studien har följt upp en annan tidigare studie som slår fast att mjölkdrickare inte har något förbättrat skydd mot frakturer, men däremot löper större risk att dö i förtid jämfört med de som dricker lite eller ingen mjölk alls. Risken för att dö en förtida död är enligt studien störst bland kvinnor som dricker mycket mjölk.
Enligt forskarna kan en tänkbar förklaring vara att mjölken innehåller laktos, som bryts ner till galaktos när den hamnar i vår kropp. Galaktos har i tidigare djurförsök kunnat kopplas till så kallad oxidativ stress, inflammation, tidigt åldrande och död.
Personligen tror jag att proteinet kasein i mjölk också spelar roll. Det kan vara svårt att bryta ner och kan av den anledningen skapa inflammation.
- Enligt studien så var risken för att dö en förtida död lägst hos kvinnor som inte drack mjölk alls, eller drack högst ett glas per dag, men åt frukt och grönsaker minst fem gånger per dag.
- Risken för att dö en förtida död var nästan tre gånger högre för kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag och åt frukt och grönsaker högst en gång per dag.
- För män som drack minst tre glas mjölk per dag var risken för förtida död “bara” drygt 30 procent högre än för män som sällan eller aldrig drack mjölk. Intaget av frukt och grönt verkade inte påverka förloppet.
För att förstå lite mer, bl.a. varför man studerade grönsaksintag samtidigt som mjölk så citerar jag lite ur studien:
“Chronic d-galactose exposure in animals, with a dose corresponding to 1–2 glasses of milk in humans (1, 2), is deleterious to health by means of oxidative stress damage and chronic inflammation (2–5). Female animals seem to be especially vulnerable (6–8). The increased oxidative stress with aging and chronic low-grade inflammation is not only a pathogenic mechanism of cardiovascular disease and cancer in humans (9, 10) but also a mechanism of age-related bone loss and sarcopenia (10, 11).
Oxidative stress and inflammation can be reduced by a diet rich in antioxidants (12–15), and such foods could potentially reduce rates of death (16, 17).”
Irene Olofsson says
Detta gäller nog bara homogeniserad icke ekologisk mjölk. Mjölken innehåller det som vi stoppar i korna, bla kraftfoder för att de ska producera på max hela deras korta liv. Undrar om det finns stresshormoner från korna i mjölken? Dagens kor bli ca 3-4 år gamla, sen är de slutkörda. När jag var barn blev våra kor 10 -13 år gamla. Dessutom blir det mer metangas ju mer kraftfoder vi stoppar i djuren. /Irene
Anna Sparre @ 4health.se says
Mycket relevant kommentar Irene. Håller med. Många fler människor klarar troligen av opastöriserad ohomogeniserad mjölk från kor som fått ta det lugnt och beta gräs
Sofie says
Jag reagerade också på att man inte tog upp kaseinet (A1 kasein) eftersom det ju också borde bidra med inflammation. Jag var av den uppfattningen att det är kaseinet som är det största problemet och inflammationsframkallande, inte galaktos som man pratade om i studien? Förstås är galaktos en sockerart och kan bidra till AGE men tänker att det borde vara mer komplicerat än så? Tänker också som i tidigare kommentaren, att processande av mjölken säkert gör mjölken ännu mer inflammationsframkallande.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för dina tankar, instämmer
Frida says
Hej,
Om man bara äter “ren” mat får man ju inte i sig något salt, men det är väl viktigt att man får det? Är det någon som har ett tips på ett märke som har bra salt?
Tack på förhand!
Anna Sparre @ 4health.se says
Jag använder ett rosa grovkornigt himalayasalt från supernature
Men celtic är också bra
Jonas Karlsson says
Hej! Fantastisk pod du har!
Jag har mer och mer börjat dricka mindre mjölk och letar andra alternativ, har hittat getmjölken men ingen bra forskning om den, har hittat lite där den bland annat ska vara anti inflammatorisk, hoppas det stämmer!?
Har även pratat med lite vänner nere i Afrika där det dricka väldigt mycket getmjöllk, skulle de kunna vara så att den till skillnad mot komjölk inte orsakar benskörhet?
Chris Wiren says
Jag älskar kaffe men kan inte dricka det utan lite mjölk.
Min fråga blir: Vad är den minst skadliga mjölken… om man nu “måste”?
Laktosfri minimjölk???
Anna Sparre @ 4health.se says
Absolut INTE minimjölk!! Fetast möjliga – en skvätt grädde. Eller ännu hellre kokosgrädde
Gunnar says
Det är inte proteinet som är inflammation det är laktosen som skapar både stress och inflammation som är glukos och galaktos. Jag är själv laktosintolerant jag mår mycket bättre. Dricker jag vanlig mjölk mår jag skitdåligt får dimsyn, stress, inflammation, diarré eller förstoppning. Folk måste börja förstå att det är mjölksockret som skapar mest obalans och inflammation i kroppen.
Anna Sparre @ 4health.se says
även proteinet – kasein – är inflammationsframkallande för väldigt många eftersom vi är dåliga på att bryta ner det (på liknande sätt som gluten)