En internationell forskargrupp har identifierat ett virus som kan utlösa glutenintolerans.
Diagnosen celiaki, glutenintolerans, har ökat drastiskt under de senaste årtiondena. Personligen tror jag att det beror på saker som försämrad bredd i vår tarmflora, allt mer mjölmat och förädlade spannmål med högre gluteninnehåll. Men celiaki är en autoimmun sjukdom, och liksom andra autoimmuna sjukdomar behovs tre komponenter: genetik (anlag för att drabbas), en påverkad tarm (ökad tarmpermeabilitet och/eller försämrad tarmflora) samt en trigger. Och det är antagligen i den sista punkten det här viruset kommer in. Triggers för autoimmuna sjukdomar är ofta en kraftig virusinfektion, en magsjuka, graviditet eller vaccination.
Det har funnits en misstanke i forskarvärlden om att vissa virus, till exempel rotavirus, skulle kunna utlösa celiaki. Detta eftersom rotavirus påverkar mag- och tarmkanalen, det område där celiaki sitter. Men infektioner överlag har varit en faktor man funderat kring
Forskarna har studerat hur två varianter av så kallade reovirus påverkar immunförsvaret i samband med att man äter gluten. Reovirus är vanliga virussorter som oftast inte ger några symptom. Resultaten visade att en av varianterna kunde trigga igång glutenintolerans.
Efter att ha samlat in prover från människor med celiaki kunde forskarna se att de också hade tecken på virusinfektioner. För att ta reda på om virusinfektionerna hade utlöst glutenintoleransen infekterade forskarna möss med två olika varianter av reovirus, på ett liknande sätt som människor infekteras. Forskarna upptäckte då att ett av de här virusen kunde få immunförsvaret att bete sig onormalt och börja reagera på gluten.
Den första virusvarianten som forskarna undersökte var T1L, som är ett rotavirus som infekterar tarmarna och stör immunförsvaret. Rotavirus är det vanligaste maginfluensaviruset (kräksjuka alltså) hos barn. Studien visade att rotavirus inte utlöste glutenintolerans. Däremot gjorde det andra reoviruset som forskarna studerade det, T3D.
Forskarna hade utvecklat en egen variant av viruset, T3D-RV, som kunde infektera tarmarna, annars gör inte viruset det naturligt. Det visade sig att T3D-RV kunde få immunförsvaret att vända sig mot gluten. Viruset hade förmågan att förvirra immunförsvaret så att kroppen inte vet om det är viruset eller gluten som är farligt. Då börjar kroppen att attackera gluten och försöker skydda kroppen från det.
Två virus från samma familj kan alltså ha helt olika påverkan på immunförsvaret. Det tyder på att virus som triggar igång glutenintolerans måste ha specifika egenskaper. Det måste vara ett virus som kan förändra immunförsvarets sätt att se på gluten. Forskarna menar att vi med den här kunskapen kan identifiera nyckeln till vad det är som gör att virus kan utlösa glutenintolerans.
Forskarna hoppas även att vi i framtiden kan utveckla ett vaccin mot celiaki, som kan användas på barn som ligger i riskzonen.
Eller också så låter vi bli att äta den näringsfattigt mjölmaten…
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/virus-kan-trigga-igang-glutenintolerans
Carolina says
Intressant!
Funderar på hur Rota-vaccinet påverkar med tanke på detta. Tack för bra inlägg