Kött från betande djur är klimatsmartare än sojakorven och kycklingen. Nya rön som visar betesmarkernas stora förmåga att binda kol, vänder upp och ner på tidigare uppfattningar om våra livsmedels klimatpåverkan. Det är bättre för klimatet med fler betande köttdjur. En satsning på fler idisslare och betesmarker är därför viktigt för det fortsatta klimatarbetet. Så skriver bonden och författaren Gunnar Rundgren och journalisten Ann-Helen Meyer von Bremen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Matens klimatpåverkan är betydligt mer komplicerad än vad debatten ofta gör gällande. Vad vi väljer att äta påverkar givetvis våra utsläpp av växthusgaser, men också hur vi odlar och föder upp råvarorna spelar en stor roll. Hur vi förädlar, distribuerar, handlar och tillagar vår mat har också en mycket stor betydelse eftersom cirka hälften av matens klimatpåverkan finns i leden efter bondens gård.
Livscykelanalyser av enskilda livsmedel räknar i princip aldrig med den påverkan som sker efter bondgården. Inte heller tar man hänsyn till de komplexa biologiska systemen eller effekter på konsumtion och handel, det skulle helt enkelt bli ohanterligt. Men snäva beräkningar gör att vi riskerar att missa viktiga sammanhang och fatta felaktiga beslut.
Ny forskning visar att betesmarker har kapacitet att lagra betydligt mera kol än vad man tidigare förstått. En sammanställning av olika forskningsresultat gjord av EPOK på Sveriges Lantbruksuniversitet visar att betesmarker kan binda runt 350 kilo kol per hektar och år, om de sköts på rätt sätt. Det innebär att världens betesmarker skulle kunna binda cirka 3 miljarder ton koldioxid per år, viket motsvarar alla metangasutsläpp från idisslarna.
En nyligen publicerad artikel i den vetenskapliga tidningen Biogeosciences, redogör för en nioårig studie av gräsmarker i Skottland som betats av kvigor och får. Där har marken bundit 8 ton koldioxid per hektar och år. Detta uppväger mer än väl alla utsläpp av lustgas och metan från de djur som betat marken och ätit gräs som skördats. När alla flöden räknades in var det en nettobindning på 1,8 ton koldioxidekvivalenter per hektar och år.
Forskning från en gård i Ungern som redovisas i tidningen Agriculture, Ecosystems & Environment, visar också att bete under perioden maj-december fungerar som en sänka för växthusgaser. Under vintern när man utfodrade korna med skördat gräs blev det däremot nettoutsläpp. På årsbasis blev det balans mellan utsläpp av växthusgaser och bindning av kol i marken och gården blev klimatneutral. Detta exempel motsvarar ganska väl hur svensk betesbaserad köttproduktion ofta ser ut.
Dessa forskningsrapporter visar att betesbaserad köttproduktion kan ge neutrala eller till och med negativa växthusgasutsläpp. I båda fallen hade också betesmarkerna använts länge, vilket visar att kolbindning kan fortgå under lång tid, något som också stöds av annan forskning.
I Sverige har vi låtit större delen av våra betesmarker växa igen, de utgör numera endast 450 000 hektar, bara en fjärdedel av de ängar och hagmarker som fanns för 150 år sedan. Får, dikor och ungdjur från mjölkproduktionen är de som betar de återstående hagarna. Mjölkkorna blir allt är färre och betar allt mindre arealer, i stället äter de mer odlat gräs, spannmål och proteinväxter för att kunna mjölka mera.
Det bästa alternativet till intensivuppfött nötkött är inte kyckling eller sojaproteiner, utan naturbeteskött. Det bästa alternativet till en intensifierad mjölkproduktion är inte havredryck eller läsk utan betesbaserad mjölk. De betande djuren ger oss de enda viktiga livsmedel som kan vara klimatneutrala eller till och med ha en positiv effekt på klimatet. Att återupprätta betesdriften och kraftigt öka betesmarkerna skulle även gynna den biologiska mångfalden och det rika odlingslandskapet, två andra viktiga nationella miljömål. Betesdrift är också bra för djurens välbefinnande.
Det finns därför all anledning att stimulera betesbaserad köttuppfödning och mejeriproduktion i stället för att som i dag, öka industrialiseringen inom animalieproduktionen. En utökad betesbaserad produktion skulle sannolikt medge en konsumtion av får och nötkött som är i nivå med dagens. Däremot är det svårt att se hur nuvarande konsumtion av intensivt uppfödd kyckling och gris, samt hårdprocessad färdigmat rimmar med ambitionen att minska matens klimatpåverkan.
Vi behöver bromsa utvecklingen av en allt mer industrialiserad, globaliserad livsmedelskedja som bygger på stora insatser av fossil energi i form av konstgödsel, transporter, kylkedjor och så vidare. Det är här vi har de stora klimatbovarna, inte ute i hagen.
Så välj naturbeteskött!!!
Mer på ämnet kan du bl.a. läsa i inlägget https://4health.se/jordbruket-–-det-storsta-hotet-mot-var-planet och via taggen miljö. Läs också köttguiden
https://www.svd.se/battre-for-klimatet-med-fler-betande-kottdjur
Sandra says
Hej Anna, tack för en mycket bra podd samt blogg! Undrar vart man kan hitta information om vilka märken på livsmedel du använder? Det är så svårt att veta vad som är bäst då det oftast finns ett hav av olika märken och sorter att välja mellan. Då du är så insatt i allt hade det varit tryggt att köpa samma märken du köper. Tack på förhand!
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej! Tack för förtroendet.
Jag köper i stort sett inga märken, utan försöker att bara köpa rena råvaror, så mycket ekologiskt, vilt etc som möjligt. Odlar en del själv och köper obesprutat på Kåsebergaodlingen
När det gäller tillskott och liknande använder jag just nu en del från Alpha Plus som har rena bra tillskott, och en del från Pharma Nord, som tillverkar enligt läkemedelsstandard och därför har bättre kontroll och kvalitet än de flesta
Cecilia Norman says
Hej!
I mitt flöde kom denna artikel och https://www.etc.se/ledare/fortjanar-inte-ens-klimatet-ett-paradigmskifte-i-synen-pa-kott
alldeles efter varandra och jag kommenterade den. Fortfarande diskuteras detta. Kika gärna!
Cecilia Norman says
Jag skrev i kommentar till etc-artikeln ovan. Cecilia Norman:
“Det finns forskning som visar på annat.
https://4health.se/betande-kottdjur-forbattrar-klimatet
Mitt tips är att vara försiktig med att tro att man har hela sanningen. All forskning och alla analyser görs av någon som vill ha bevis för sin åsikt.”
Häftigt att så olika åsikter möttes och fick eget liv.