Att vara ständigt uppkopplad är för många en självklarhet både i hemmet och på arbetsplatsen. Men hur påverkas egentligen vår hjärna? Vi är utvecklade för ett helt annat liv än det vi lever idag. Och Anders Hansen, överläkare i psykiatri, kallar digitaliseringen för ett “jättelikt experiment”.
Vi känner oss otillräckliga. Tiden räcker inte. Energin tar slut. Enligt Anders Hansen är grunden till stresshantering att lära känna sig själv. Inte minst genom att förstå vad som sker i hjärnan.
Jag vill tillägga att till denna mentala stress läggs den fysiska som leder till samma stressreaktion i kroppen. Dvs om vi sover för lite, övertränar, äter dåligt eller har infektioner i kroppen.
En viktig utgångspunkt när det gäller stress tror är att inse att vi inte kan plocka bort stressen helt och hållet. Vi lever i en värld där våra livspussel utsätts för stark stress. Det kommer vi inte runt. Men det är viktigt att försöka bli mer tolerant mot den.
Hjärnan påverkas av långvarig stress. När allt går bra är det lätt att missa varningssignalerna. Men det är viktigt att kunna förstå och tolka kroppens varningssignaler.
Kortsiktig stress är inte negativt – det behövs för att vi människor ska fungera. Men långvarig stress under månader och år, utan möjlighet till återhämtning, är skadligt.
Tio tecken på stress från nedan länk:
1. Huvudvärk. Ett av de mest klassiska symtomen på överbelastning är huvudvärk. Det här kan yttra sig i en punktvis värk eller mer generell. I vissa fall kan det även resultera i migrän.
2. Sömnproblem. En av de första varningssignalerna. Och om vi inte sover ordentligt under en längre period kommer vi inte att fungera. Sömnbrist i sig är ju stress vill jag tillägga
3. Glömmer och tappar ord. Svårigheter att koncentrera sig är väldigt vanligt under stressiga perioder när det är mycket att hålla reda på. Det kan även upplevas som att det är svårare att ta beslut, se mål och arbeta strukturerat. Det är inte lätt att hålla reda på allt när det är mycket att tänka på. Därför är det heller inte konstigt att korttidsminnet påverkas när du varit stressad under en längre tid.
4. Spänningar och värk. Det är inte helt ovanligt att känna värk och spänning i nackregionen när stressnivån är hög. Det här beror till stor del av att ett högt tempo leder till att vi drar upp axlarna och har en försämrad arbetsställning.
5. Nedsatt immunförsvar. De flesta av oss drabbas av en infektion eller förkylning ett par gånger om året. Vid långdragen stress påverkas vårt immunförsvar så att vår motståndskraft minskar. Vill dock tillägga tt mycket kortvarig stress kan boosta delar av immunförsvaret, men problemen är flera. Efter den stressiga perioden kommer ofta sjukdom. Och till slut blir immunförsvaret “resistent” mot stressignalerna och reagerar inte som det ska.
6. Oro och ångest. Det hör till vanligheterna att känna sig orolig och få ångest när stressnivån är hög. Känslan av att inte ha kontroll kan orsaka dessa känslor i vår kropp.
7. Irritation och nedstämdhet. Även de här symtomen är ett resultat av att inte ha kontroll över situationen. Att lätt bli irriterad, känna sig nedstämd och gråta vid konstiga tillfällen hör inte till ovanligheterna.
8. Hudirritation. Stress kan lätt orsaka olika sorters utslag på huden. Eksem och herpesinfektioner kan blomma upp under en tid när påfrestningar är större.
9. Magproblem. Stress kan ta sig uttryck i en rad symtom från magtrakten. Många människor förlägger spänningar och oro till denna del av kroppen. Buksmärtor är ett vanligt varningstecken.
10. Hjärt- och kärlsjukdomar. Högt blodtryck kan bli följden av långvarig stress och är en riskfaktor för en rad sjukdomar, där en av de allvarligaste är hjärt- och kärlsjukdomar.
Ett bra litet filmklipp om stress på knappt 2 minuter kan du se här:
[…] exakt definition kan vi, liksom många, många andra, konstatera att stress har blivit ett stort problem, och det finns stor konsensus om att långvarig […]