En ny studie visar att en fiberlös kost ger sämre tarmslemhinna och sämre skydd mot oönskade bakterier. I studien har forskare studerat hur tarmarna hos möss reagerar på en fiberlös kost.
Nu ska jag börja med att säga att den här studien är gjord på möss. Möss är ju, trots att de genetiskt är lika människor, gjorda för en annan sorts kost än oss, så därför ska man inte vara för snabb med att dra för stora slutsatser. Men att se till att ha grönsaker/fibrer till maten är ju visat viktigt även i studier på människor, så det kan anses relativt ofarligt 😉
Forskarna jämförde möss som fick en fiberrik diet med möss som fick en västerländsk diet. De möss som fick en västerländsk kost med mycket socker och mer fett fick högt blodsocker och gick upp mer i vikt. Men forskarna studerade särskilt vad som hände med slemlagret i tarmen vid en fiberlös kost.
Tidigare forskning har visat att personer som äter en fiberfattig kost är känsligare för infektioner. Forskarna upptäckte att de möss som inte fick fibrer i kosten fick problem med det skyddande slemskiktet i tarmen. Det växte långsammare och det blev lättare för bakterier att växa till sig i tarmen.
När forskarna sen testade att ta tarmbakterier från de möss som fått den fiberrika kosten för att behandla mössen som fått den västerländska fiberfattiga (transplantation av mikrobiota alltså), såg de att det faktiskt påverkade det skyddande slemlagret positivt. Det här ger alltså belägg för att en fiberrik kost kan bidra till en tarmflora som stärker slemlagret.
Forskarna testade även tillskott av inulin (en sorts fibrer), samt tillskott av en sorts bifidobakterier, vilket också påverkade tarmhälsan positivt.
Det krävs mer forskning för att komma fram till om resultaten är relevanta för oss människor.
Forskarna hänvisar till att vi i västvärlden har mer problem med inflammatoriska tarmsjukdomar. Om man tittar på hur kosten i Sverige har förändrats så äter vi mer processad mat, mer snabba kolhydrater, mer fett (av sämre kvalitet lägger jag till) och mindre fibrer. Man ser också ökningar av autoimmuna sjukdomar, ökningar i inflammatoriska sjukdomar och ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar.
Kom du ihåg grönsaker på julbordet i år? 🙂
Ur studien:
“•Western style diet impairs penetrability and growth of the colonic mucus layer in mice
Mucus defects are accompanied by distinct alterations in microbiota composition
•Microbiota transplant from chow-fed mice prevents mucus aberrations in mice fed a WSD
•Mucus aberrations can be prevented by Bifidobacterium longum and inulin treatment
Summary
Diet strongly affects gut microbiota composition, and gut bacteria can influence the colonic mucus layer, a physical barrier that separates trillions of gut bacteria from the host. However, the interplay between a Western style diet (WSD), gut microbiota composition, and the intestinal mucus layer is less clear. Here we show that mice fed a WSD have an altered colonic microbiota composition that causes increased penetrability and a reduced growth rate of the inner mucus layer. Both barrier defects can be prevented by transplanting microbiota from chow-fed mice. In addition, we found that administration of Bifidobacterium longum was sufficient to restore mucus growth, whereas administration of the fiber inulin prevented increased mucus penetrability in WSD-fed mice. We hypothesize that the presence of distinct bacteria is crucial for proper mucus function. If confirmed in humans, these findings may help to better understand diseases with an affected mucus layer, such as ulcerative colitis.”
Mer om tarmflora hittar du via via taggen microbiome
http://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(17)30498-5
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fet-mat-gav-samre-skydd-mot-bakterier
Zizzy says
“Grönsaker till maten”
Grönsaker ÄR mat.
Anna Sparre @ 4health.se says
det är det! Min tallrik består mest av grönsaker