Jag har lagt till ett nytt sköldkörteltest under Hälsotester här på 4health.se, ett test som du enkelt kan ta hemma med ett stick i fingret – i kombination med ett urintest för att mäta viktiga mineraler för sköldkörteln (https://4health.se/skoldkortelhormoner)
Som med de flesta tester jag tillhandahar så testar jag själv. Just det här testet var särskilt intressant för mig eftersom mitt dutch-test tydde på lite låg sköldkörtelfunktion.
Testet heter ”Complete Iodine Thyroid with elements” och testar:
Totalt T4, fritt T4, fritt T3, TSH, samt antikroppar (TPOak). Dessutom testar det mineralerna Jod och Selen som är så viktiga för sköldkörteln; och Brom, Arsenik, Kadmium och Kvicksilver, som tvärtom kan hindra sköldkörtelfunktionen.
Mina värden kan du se på bilden längst ner. Mina sköldkörtelvärden är relativt normala, men däremot ligger jag högt i både brom och arsenik. Glad att se att jag är nere på normala kvicksilvernivåer, eftersom en hårmineralanalys för några år sedan visade på förhöjda kvicksilvernivåer. Jag ska förklara mina resultat närmare.
Det första värdet TG, är tyroglobulin (inte att förväxla med antikropparna TGak). Tyroglobulin anses vara en bra markör för jodnivåer över tid (några veckor tillbaka). Tyroglobulin stiger vid jodbrist. I mitt fall kan man se att medan jod ligger optimalt så ligger tyroglobulin lite på gränsen till högt. Det här kan bero på att mitt intag av jod är bra (dvs jag äter kelp och annan jodrik mat) , men något annat hindrar upptaget av jod i sköldkörteln. Tex så äter jag väldigt stora mängder kålgrönsaker, vilket kan påverka detta något. En annan sak är mitt förhöjda brom. Det finns också kemikalier och annat som kan påverka, men i mitt fall tror jag att det är just brom, och möjligen att jag äter något i överkant av kålgrönsaker.
För dig som veta mer exakt hur det funkar i kroppen, och varför tyroglobulin fungerar som en markör så får du det på engelska här:
Thyroglobulin is a tyrosine rich protein produced exclusively in the follicular cells of the thyroid gland. Its synthesis is directed by TSH released rom the hypothalamus in response to low circulating levels of T3 and T4. Following transport of iodine into the thyroid gland the iodide is converted by thyroid peroxidase and H2O2 to iodine, which then covalently binds to tyrosine residues on thyroglobulin. The iodinated thyroglobulin is stored in the colloidal lumen of the thyroid gland before it is eventually converted to thyroid hormones, T3 and T4. Poorly iodinated thyroglobulin is more likely to diffuse out of the lumen directly into the bloodstream instead of being stored for future thyroid hormone synthesis. A small amount of thyroglobulin is normally present in the bloodstream, but levels exceeding 1 ng/ml indicate low iodine levels in the bloodstream or normal iodine levels but poor uptake and utilization or thyroid hormone synthesis.
Mitt totala T4 ligger normalt, men i det lägre intervallet. Totalt T4 är en bra markör för sköldkörtelns förmåga att producera sköldkörtelhormoner. Om man tar sköldkörtelhormoner (som medicin), och då särskilt i form av T3 så kan detta värde vara lågt. Eftersom hjärnan då får en signal om att det finns sköldkörtelhormoner, TSH sjunker och sköldkörteln producerar mindre. Andra anledningar kan vara autoimmun sköldkörtelsjukdom, Hashimotos, där sköldkörteln bryts ner. Och lågt jod, eftersom jod behövs för att tillverka T4. Att mitt totala T4 ligger i det lägre normalintervallet skulle alltså kunna vara kopplat till jodtillgången i sköldkörteln.
Fritt T4, fritt T3, TSH och även antikroppar ligger normalt i mitt resultat. Särskilt intressant anser jag att TPO-antikroppar är, eftersom det inte alltid mäts i vården, trots att det är enormt viktigt. Har man sköldkörtelbesvär pga av autoimmun sjukdom så måste man ju hantera detta som just en autoimmun sjukdom (lyssna bl.a. på avsnitt 83 och 111 av podden)
Mitt jod ligger normalt/optimalt. Jodvärdet reflekterar dagligt intag via kost och tillskott. Det är därför det är så viktigt att även titta på de andra värdena, tex TG, som reflekterar sköldkörtelns tillgång av jod. I mitt fall får ju det här jodet tävla med bl.a. brom. Jod tävlar och hämmas av halogener som brom, klor och fluor, av soja och kålgrönsaker mm. Så trots att intaget är bra, kan man ha sköldkörtelsymtom om inte tillgängligheten av jod är optimal.
Mitt brom är som sagt förhöjt. Brom finns i kosten, och det behöver inte vara något problem så länge jodintaget är tillräckligt. Halogener liknar jod i sin struktur, och konkurrerar därför med jod och blockerar dess upptag i sköldkörteln. Detta är alltså inte bara brom, utan även klor och fluor. Brom kan också komma från tillsatser och liknande (i allt från pool-vatten till Gatorade-dricka)
Mitt selen ligger normalt/optimalt. Selenvärdet visar på intag av selen från kost och tillskott. Jag får i mig en del selen från tillskott. Generellt får vi för lite selen från maten i Sverige. Men med tanke på att mitt arsenik är högt kanske detta trots allt inte är tillräckligt. Arsenik och kvicksilver binder hårt till selen och kan därför göra att tillgängligheten av selen inte är tillräcklig för sköldkörteln och andra funktioner i kroppen. Selen behövs för massor i kroppen och finns i form av aminosyran selenocystein i kroppen, an aminosyra som ingår i massor med olika proteiner i våra kroppar. Den behövs bl.a. i vårt antioxidantförsvar, men används också i bildningen av sköldkörtelhormoner och för att omvandla T4 till T3 (eller till rT3).
Just sköldkörteln har kroppens högsta koncentration av selen. Vid generell selenbrist i kroppen kan sköldkörteln prioriteras, vilket gör att andra selenberoende funktioner nedprioriteras – bl.a. hjärnans funktioner. Detta kan bl.a. ge symtom som “hjärndimma” och försämrat minne
Värt att nämna här är att balansen mellan jod och selen också är viktig. Om man tar jodtillskott med selenbrist i kroppen så kan symtomen av selenbrists förvärras. Och tvärtom, om man tar selentillskott med jodbrist så kan det förvärra symtomen på jodbrist.
Mitt arsenik är förhöjt. Detta är det i mitt test som verkligen bekymrar mig. Vi har tyvärr höga nivåer arsenik i grundvatten (och då även dricksvatten verkar det som) i södra Skåne. Larmades om detta i Skurup kommun, men i samband med detta påstod man att det inte var problem med dricksvattnet. Sure… Här verkar vi ha fått det svart på vitt. Min vän säger att ett vanligt filter, typ Brita-kanna inte hjälper mot arsenik. Jag filtrerar mycket av mitt vatten med Britakanna, men då hjälper det kanske inte mot just arsenik. Vågar knappt tänka på hur detta påverkar våra barn. Jag äter sällan ris, vilket annars kan vara en källa till höga arseniknivåer. Man ska också veta att det är skillnad på organisk och icke-organisk/oorganisk arsenik. Där den oorganiska är mycket toxisk jämfört med den organiska.
Arsenik hindrar över 200 enzymer i kroppen från att utföra sitt jobb, det kan ge oxidativ stress och DNA-skador. Och som sagt så binder det hårt till selen och kan därför ge funktionell selenbrist.
Mitt kadmium ligger normalt, vilket nästan förvånar mig lite eftersom det är känt att vi har mycket kadmium i våra marker här på Österlen. (https://4health.se/?s=kadmium). Enligt testet visar detta på exponering under livstid. Kadmium har en massa hemska effekter, men det viktiga att ta med här är att de negativa effekterna förstärks om man samtidigt har brist på selen och/eller zink.
Mitt kvicksilver ligger normalt (lågt alltså). Urintest av kvicksilver (vilket detta test är) är det mest tillförlitliga eftersom kvicksilver utsöndras via njurarna i huvudsak. Kvicksilver kan man få i sig från allt från hushållsprodukter till målarfärg och fisk.
Som slutsats kan vi konstatera att jag nog ska säkerställa att få i mig ännu lite mer jod och selen pga mina höga nivåer av arsenik och brom, i kombination med något högt TG och något lågt totalt T4.
Patricia says
Bor i Skurups kommun och undrar om det hjälper att koka vattnet?
Anna Sparre @ 4health.se says
Nej, arsenik och gifter får du inte bort genom att koka. Du kan ta död på bakterier och virus med kokning
VTK says
Kanonbra info. Tackar 🙂
Åsa says
Spridningen av rötslam på våra åkrar är verkligen skrämmande. Tyvärr är nog de flesta omedvetna om detta.
http://www.rikareliv.info/Arsenik%20i%20barnmat.htm
Bengt says
Hej
Tack för ett intressant inlägg. Är det ofta/alltid så att urinprov och håranalyser stämmer överens? T.ex. i mitt fall har jag högt arsenik i min håranalys, är det att vänta i ett eventuellt urinprov också?
Mvh
Bengt
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Bengt!
Ja, det borde ju vara så, men vissa ämnen utsöndras mer vissa vägar, än andra vägar. Vissa har problem med sin detox och utsöndrar nästan inte alls, särskilt inte i hår, så det finns fall där man inte upptäcker tex i hår
Lisa says
Hur är kopplingen till kålgrönsaker? Jag har själv fått en känsla av att min ämnesomsättning minskat sedan jag började äta kålgrönsaker dagligen. Vilket ämne i kålen är det som hämmar upptaget av jod? Indole-3-Carbinol?
Gunilla Martinsson says
Hej, Finns det någon filial i Stockholm där jag fysiskt kan ta dessa prover och möta någon som kan tyda dem åt mig?
Hälsningar
Gunilla Martinsson
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Gunilla! De här testerna tar du hemma själv. Det är dels ett urintest och dels ett stick i fingret (som du gör själv)
När du har dina resultat kan du boka genomgång med mig eller min kollega
Pontus says
Hej kan man ta 50mg Jod tillskott varje dag ? eller vad rekar du att man börjar ta per dag?
Mvh
Anna Sparre @ 4health.se says
Kan inte rekommendera så här utan att ha testat dig etc
Använd kelp el annat naturligt eller hör av dig till oss om du vill ha konsultation
Stella says
Vart köpte du testet?
Anna Sparre @ 4health.se says
du beställer det här hos oss under hälsotester: https://4health.se/skoldkortelhormoner