De senaste par veckorna har det varit en hel del rubriker kring en nyligen publicerad studie där man som slutsats ansåg att det inte är skillnad på vad de kallar en ”hälsosam” lågkolhydrat- och lågfettskost på viktnedgång.
Jag är glad att man gör en riktig klinisk studie, istället för att bara basera sig på enkätstudier (observationsstudier). Men det finns några saker att ta upp kring den här studien:
- Först och främst ska vi säga att båda grupper gick ner i vikt. Ingen signifikant skillnad, men lågkolhydratgruppen gick ner i snitt 6 kg och lågfett 5,3 kg.
- Jag har inte haft tillgång till hela texten, utan bara sammanfattningen, men vad menar man med ”hälsosam” lågkolydratkost och vad menar man med hälsosam lågfettskost? Och hur väl har man följt detta. Grupperna utbildades innan studiens start. I mina ögon kan man mycket väl gå ner i vikt / normalisera sin vikt även på en lågfettskost om den verkligen är hälsosam och man i huvudsak äter grönsaker och baljväxter. (Jag tror dock fortfarande att det är mycket effektivare att även äta hälsosamt fett). Å andra sidan kan en lågkolhydratkost vara hur dålig som helst om man får i sig för lite grönsaker eller fettet främst kommer från mejeriprodukter och spannmålsuppfött kött.
- Och en av de viktigaste poängerna – båda grupper äter för mycket protein i mina ögon. Lågkolhydratgruppen åt dessutom något mer protein. 21 respektive 23 % av energin kom från protein. De flesta personer (beroende på storlek och aktivitet) mår bra av att ligga på ca 45-70g protein per dag. Detta motsvarar alltså 180-280 kcal, vilket jag uppskattar till ca 10% av energiintaget – inte över 20% alltså! Detta med proteinintag har dock snarare med hälsa och livslängd att göra än med vikt, men jag hade önskat ett annat upplägg på studien med hänsyn till proteinintag. Det spelar ju också roll var det här proteinet kommer ifrån – förhoppningsvis mest fisk och frigående djur
- Det skiljer inte enormt mycket mellan gruppernas kost med hänsyn till makronäringsämnen. Lågfettgruppen får trots allt i sig nästan en tredjedel av sin energi från fett (29%) och lågkolhydratgruppen bara 45% (hade gärna sett att detta var 60-80% av energin)
- Det är helt ok att hela 30% av energin kommer från kolhydrater i lågkolhydratgruppen, men enbart om detta kommer från näringsrika växtdelar (grönsaker, rotfrukter etc alltså)
Om någon läst hela studien får ni gärna återkomma med synpunkter på ovan. Min önskan är bara att du som läser faktiskt tar alla rubriker med en nypa salt innan du verkligen tittat på studieupplägget och resultatet. Ifrågasätt! Vilka parametrar kan spela in.
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673150?redirect=true
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/stridande-bantningskurer-lika-effektiva/
helene Ottosson says
Vore intressant att höra Martina Johanssons tankar på detta. Hon har läst hela studien om jag har förstått det rätt.
Fredrik Olsson says
Helene, just den saken kan du höra om här….. https://www.acast.com/coltingsnaknasanning/153.omhurskevforskningblirtillsanning.medmartinajohansson