Många med sköldkörtelsjukdom blir inte återställda med hjälp av den behandling som de får inom svensk sjukvård. Nu har du chansen att lära dig hur du med funktionsmedicin kan läka och må bättre! Funktionsmedicinsk behandling av sköldkörteln handlar om att hitta roten till dina symtom vare sig det är kost och livsstil, infektion, toxiner eller stress som ligger bakom.
Sköldkörteldagen 2018 arrangeras den 26 maj av Sköldkörtelförbundet. Du som lyssnare av podcasten kommer att känna igen föredragshållarna Peter Martin, Karl Hultén och Anders Lönedal eftersom de också är tidigare uppskattade gäster i podden. Missa inte denna chans du heller; du som har patienter eller klienter med sköldkörtelsymtom, här får du ta del av framtidens sköldkörtelbehandling! För att anmäla dig, gå in på skoldkortelforbundet.se/dagen/ Eventet kommer att äga rum i Stockholm – men alla medlemmar i förbundet får tillgång till videoinspelningar av föredragen!
Föreläsarna under dagen är några av Sveriges främsta experter på området. Här får du en kort presentation av vad deras föreläsningar kommer att innehålla:
Peter Martin – Funktionsmedicinskt perspektiv på sköldkörtelsjukdom
Läkaren Peter Martin kommer att berätta hur man inom funktionsmedicin strävar efter att hitta de underliggande orsakerna till autoimmunitet och hur man kan få patientens biokemi, tarmflora och immunsystem i balans igen. Inom funktionsmedicin fokuserar man inte på att dämpa sjukdomssymtom, utan istället på att hitta de underliggande orsakerna till sjukdom och ohälsa. Man utgår från att kroppen har en stor självläkande förmåga om den bara ges rätt förutsättningar, och det får den, förenklat, genom att man hos patienten ”tar bort dåliga saker” som hindrar läkning och istället ”tillför bra saker”. Funktionsmedicin är inte ”alternativmedicin” utan en vetenskapsbaserad utveckling av skolmedicinen där man bättre kan hantera komplexa kroniska sjukdomar och symptom. Man intresserar sig för det faktum att varje individ är genetiskt och biokemiskt unik.
Peter har varit med i avsnitt 66 – Dr Peter Martin – funktionsmedicin, tarmflora och utmattningssyndrom och avsnitt 77: Dr Peter Martin – SIBO och hur man botar IBS och magproblem
Karl Hultén – Kost och livsstil för minskade symtom
Kan du minska dina symtom och uppnå högre livskvalitet genom att ändra din kost och din livsstil? I den här föreläsningen berättar Karl Hultén, biomedicinare och författare, om kopplingen mellan tarmhälsa och uppkomsten av autoimmuna sjukdomar. Han presenterar också ett program för kost och livsstil, som har hjälpt tusentals personer att återvinna hälsan. Det autoimmuna protokollet (AIP) blir allt mer populärt och har hjälpt personer med olika autoimmuna tillstånd, där autoimmun sköldkörtelsjukdom är den största gruppen. Upplägget innehåller också specialanpassningar till sköldkörtelsjukdom samt steg för individanpassning, det vill säga att hitta den kost som passar bäst för individen.
Karl har varit med i avsnitt 83 – Karl Hultén Autommunitet och autoimmun kost!
Stefan Sjöberg – Kan T4 i ryggmärgsvätska ge ett bättre mått på måendet än att mäta T4 i blodet?
Stefan Sjöberg, docent och specialist i endokrinologi, och hans kollegor är nu klara med en första analys i den studie av 25 obehandlade patienter med mild hypotyreos, som jämförts med 25 åldersmatchade, friska kontroller. Analysen visar att de obehandlade patienter med mild hypotyreos som har högre andel fritt T4 i ryggmärgsvätskan jämfört med blodet, har en bättre rapporterad allmän hälsa (enligt frågeformulär och mått på QoL, livskvalitet). Enligt studien finns alltså en statistiskt signifikant korrelation mellan hälsan och T4-värdet i ryggmärgsvätskan – en korrelation som inte finns blodet. Stefan kommer att berätta om dessa spännande fynd och vad de kan vara tecken på, samt vad forskargruppen håller på att titta på just nu och i framtiden.
Anders Lönedal – Kan stress påverka min sköldkörtel?
Anders arbetar med tillämpad psykofysiologi och har andningens påverkan på olika funktioner i kroppen samt vår välmående, som specialitet. Med BioFeedback – ett instrument som bland annat mäter andningsfrekvens, andningsbeteende och koldioxidhalt i kroppen – och andningsträning hjälper han människor att andas mer medvetet och har noterat hur alltifrån migrän och astma till fibromyalgi och psoriasis har lindrats genom andningsträningen. ”Du mår som du andas”, är Anders ledord. Anders kommer också att prata om stress och sköldkörtelsjukdom, hur olika hormonaxlar påverkar sköldkörteln och vad man kan göra för att återfå lugnet i kroppen
Anders har varit med i flera avsnitt i podden, avsnitt 119: Anders Lönedal – Lymfa, anledningen till att du kan andas dig smal och frisk. Och att du kan vara överviktig utan att vara fet och 120: Anders Lönedal –Verktygen och övningarna för att få igång lymfsystemet, förbättra andningen, bli av med ödem, övervikt och åderbråck och 145 om syra- basbalans och 147 om ätbart i naturen
Varmt välkommen till Sköldkörteldagen 2018. Anmäl dig HÄR och kom med på en dag med spännande föreläsningar samt mingel med sköldkörtelvänner!
Elin says
Intressant! Gäller det främst autoimmun hypOtyreos? Jag har hypErtyreos som inte är autoimmun, därför jag frågar ☺ Mvh Elin
Anna Sparre @ 4health.se says
är du 100 på att den inte är autoimmun? I nästan alla fall är den det. Dvs alla antikroppar testade etc (TG, TRAK, TPO etc?
hur som, bäst att du ställer frågan direkt till sköldkörtelförbundet via länken ovan
Angela says
Är det vanligt att man får underfunktion i sköldkörteln vid graviditet?
Endast TSH är testat hos vårdcentral men visade inget konstigt, Hypotyreos finns i släkten…
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, autoimmunitet kan utbryta vid graviditet
Vivianne says
Obehandlad underfunktion kan det ge hjärtproblem?
Karin says
Varför serveras inget aip-anpassat alternativ till lunch?
Har ju ingen lust att gå en heldag utan mat och en glutenfri wrap gör mig inte speciellt lycklig.
Ann-Catrin Bergström says
Hej! Jag är medlem i sköldkörtelförbundet sen några år, men fick överaktiv sköldkörtel från början- år 2008 och hade också nog levt med stress inom familjen länge, krav av alla slag. och fick jodbehandling då, och sen låg dos levaxin.. så småningom kände jag mig lungnare men fick då underfunktion istället..och värk i kroppen, svag i benen, orkelös, yrsel, ibland huvudvärk, fick hjärtsvikt..mår ej bra nu heller , mår sämre..orkar inte göra nåt nästan alls..tar nu levaxin 75 mg och liothyronin 10 mg men mår sämre o sämre..jag hade pratat med läkaren här i Södermanland..på medicinmottn. han sa att jag kan inte få NDT naturlig sköldkörtelhormon förrän om tidigast 6 månader..det är lång tid att orka må så här tills dess? har även frossa ibland, och svettningar..har inget liv, bara lever..