5:2 var det som fungerade bäst enligt SVT:s experiment ”Bästa dieten”. De två som åt enligt 5:2 förbättrade sin hälsa och forskarna tolkar därför förändringen som ett resultat av 5:2-fasta. Men även de andra medverkande överraskades av hur mycket de påverkades av kostomställningen.
De var åtta friska personer med normal- till lätt övervikt när de gick in i SVT:s ”Bästa dieten” och ändå räckte så lite som fyra veckors kostomställning för att påverka många viktiga hälsoparametrar i deras kroppar.
Paret som följde 5:2 förbättrade sina värden både vad gäller BMI, bukfett, blodsocker och blodfetter. Det forskarna framförallt reagerade på var hur väl parets värden följdes åt, medan värdena gick åt olika håll för flera av de andra paren.
Personligen kallar jag inte 5:2 för en diet. 5:2 är ett sätt att fasta – ett sätt att inte äta på. Som jag brukar säga så är det bra att först hitta sitt VAD, dvs vad äter du. Därefter kommer ditt NÄR. Och då mår många (men inte alla) bra på olika sorters fasta, där 5:2 är ett sätt. Men fasta kan vara oerhört effektivt för att förbättra de värden som uppmättes.
Paren hade matchats mot välkända dieter (LCHF, vegankost, 5:2-fasta och Livsmedelsverkets rekommendationer) och fick hjälp av inspiratörer som fungerade som coacher för dem och hjälpte dem med recept och råd, så att de skulle klara av att hålla dieterna. Över 40 värden mättes före och efter experimentet.
Forskarna Kerstin Brismar från Karolinska institutet och Ulf Risérus från Uppsala universitet analyserade sedan förändringarna och meddelade paren resultaten. De kunde konstatera att fyra veckor med bara åtta försökspersoner visade på samma tendenser som man brukar se vid vetenskapliga studier med många medverkande under lång tid.
Paren som fick äta vegankost och LCHF-kost var mest tveksamma till sina dieter efter fyra veckor. Dels tyckte de att det var krångligt med de nya kostreglerna, dels vantrivdes de med att vara tvungna att be om specialkost i alla sammanhang. Men paren kunde konstatera att de förbättrat sin hälsa under experimentet.
Annika Dahlqvist kommenterar så här:
“Alla dieterna förespråkar att sockerintaget ska begränsas. Det kan vara det som gjorde att alla tycktes ha förbättrat sina hälsovärden.
Livsmedelsverkets par åt ju bättre kost under försökstiden, de lagade maten själva av bra råvaror. Inte så mycket sades om att de skulle äta margariner och veg oljor.
5:2-paret tyckte att kosten de åt fungerade ganska bra. De gick ner i vikt och deras insulin (C-peptid) minskade. Professorerna tyckte att deras kost ‘vann’.
Vegan-paret hade det jobbigast eftersom de inte var ideologiskt övertygade om kostens fördelar.
LCHF-paret pratade om att ägg-kosten var jobbig, och de trodde inte att de skulle äta ägg på länge när månaden var slut. Ingenting sades fortfarande om att ägg inte behöver vara en dominerande del av LCHF-kosten. Deras LDL-värden hade gått upp, men ingenting sades om att vi inte tror på att LDL har något prognostiskt värde. (De hjärtinfarktpatienter som har de lägsta LDL-värdena får de svåraste hjärtinfarkterna.)
Våra lägre blodsockervärden, och IGF1, har däremot en positiv prognostisk betydelse.”
Kostdoktorn skriver:
“LCHF har inte fått någon vidare reklam i en här programserien. Det har inte alls framkommit att LCHF är som ett paraply som spänner över många olika varianter av kosten. Allt från superstrikt keto, till mer liberal och familjeanpassad kost där någon enstaka fruktbit, rotfrukter och baljväxter kan rymmas. Du kan utan problem äta lakto-ovo-vegetarisk LCHF. Och man behöver heller inte äta ett endaste ägg om man inte vill eller kan. Kosten blev däremot inte alls tvärsågad, vilket många som kommenterar här på bloggen hade befarat. Att LCHF är bra för blodsockerkontroll och viktminskning framkom. I och för sig med tillägget att äta mer vegatabiliskt fett, men ändå ett steg i rätt riktning. Kvarnarna mal långsamt.”
Lämna ett svar