Mjölkpulver kan efter en tids lagring innehålla så höga halter av skadliga AGE-ämnen att det utlöser en inflammation i tarmen visar en ny studie från Lund. AGE står för advanced glycation end products och vi pratar om det i en del poddar, bl.a. i 183 (läs mer https://4health.se/?s=glycation)
Svenska forskare misstänker att pulvervälling kan ligga bakom ökningen av typ-1-diabetes bland unga. Välling innehåller ofta mjölkpulver som efter en tids lagring kan innehålla så höga halter av skadliga AGE-ämnen att det utlöser en inflammation i tarmen.
Sedan tidigare är det känt att amning tycks ha en skyddande effekt mot typ-1-diabetes. Ett annat råd från forskarna är därför att fortsätta amma, om man kan, eller att koka egen välling på färsk mjölk.
AGE bildas i mat som hettas upp då proteiner reagerar med socker. Forskarna har nu särskilt intresserat sig för spraytorkad mjölk, en mycket vanlig ingrediens i välling och många andra livsmedelsprodukter som såser och chokladdrycker, men även exempelvis så kallade proteinbars.
Man har sett en stadig ökning av typ-1-diabetes och forskarna famlar efter svar. Tidigare har man bl.a. undersökt om det handlat om virus och gluten men utan att lyckas bryta utvecklingen.
Personligen tror jag att flera av de här faktorerna är involverade i utvecklingen av sjukdomen.
https://www.svd.se/forskarna-varnar-skadligt-amne-bildas-i-mjolkpulver
david says
“Lagrat mjölkpulver” kanske påverkar tarmbakterier och på det sättet orsakar diabetes.
Orsakar bakterier typ1 diabetes?
https://www.youtube.com/watch?v=yfH31uFrKis