En artikel i HD skriver om LCHF http://hd.se/mer/2010/11/21/lchf-ar-dieten-som-skapar-debatt/
Artikeln innehåller lite blandad information, men också en del kritik mot lågkolhydratkost som jag tänkte besvara här:
”Men alla kostrådgivare sjunger inte lågkolhydratdietens lov. Livsmedelsverket pekar bland annat på att man inte vet vilka långsiktiga konsekvenser en lågkolhydratkost har på kroppen, och att det finns risk att man får i sig för lite fibrer, frukt och grönt.”
Det är inte riktigt sant. Med tanke på att man åt (åtminstone min definition av) lågkolhydratkost redan på stenåldern (bortsett från mejeriprodukter) och under evolutionen så handlar det om miljoner års erfarenhet av sådan kost. Miljoner år utan de flesta av våra välfärdssjukdomar.
Självklart kan det gå fel om man blir extrem och utesluter alla kolhydrater, även de ”gamla” som vi ätit under evolutionen, tex grönsaker och nötter. Men då pratar vi no carb high fat, inte low carb. Jag aldrig förespråka en sådan kost.
”För lite fibrer i kosten leder på kort sikt till förstoppning, och på lång sikt kan det eventuellt minska skyddet mot tjocktarmscancer. Får man i sig för lite frukt och grönt kan man drabbas av näringsbrist och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och vissa sorters cancer.”
För det första vill jag skilja på frukt och grönsaker. Det stämmer att vi under evolutionen utvecklats till att äta en viss mängd av växtdelar. Men vi behöver inte äta både frukt och grönsaker. Mycket av den frukt vi idag äter är mest fruktsocker och vatten. Långa transporter och näringsfattiga marker och många andra faktorer har utarmat näringsinnehållet.
Det är dock bra att kombinera animalisk kost med grönsaker. Men vi behöver inte äta några enorma mängder.
De mjuka fibrerna från frukt och grönsaker är jättebra för tarmarna, men fibrer har blivit överskattade i jakten på att hitta anledningen till varför vi blir sjuka. Äter vi en normal mängd grönsaker så räcker det bra. Vissa mår mycket bättre av att ta bort de hårda fullkornsfibrerna.
”Men det kan också finnas direkta risker med ett högt intag av protein och mättat fett, till exempel för höga kolesterolhalter i blodet, och därmed ökad risk för hjärtinfarkt.”
Myt myt myt. Snarare pekar bra och modern forskning på att det skulle vara tvärtom. Se gärna tidigare inlägg om mättat fett och kolesterol, samt historien bakom kostråden. Läs även något av Uffe Ravnskov om du vill ha mer på fötterna i den här frågan.
Lämna ett svar