Jag får ofta frågor om glutenfria alternativ till våra vanliga spannmål. Nu på sistone har många frågat om teff.
Teff är ett sädesslag, men glutenfritt, och kan i de flesta fall både ersätta annat mjöl och ätas till maten istället för tex quinoa eller ris. Teff är relativt näringsrikt jämfört med våra vanliga svenska spannmål. Det innehåller mer mineraler, mer protein, mer fibrer och mer antioxidanter. Därför kallas det ibland för “supergryn” och liknande. Teff odlas i huvudsak i Afrika.
Många undrar om det är ett bra livsmedel att äta. Mitt svar beror på vem du är. Om du till vardags äter mackor och pasta är teff ett mycket bättre alternativ. Men för dig som har besvär med magen, inflammation, ökad tarmpermeabilitet osv skulle jag ändå inte rekommendera det. När jag tittar på de intoleranstester vi gör så reagerar oftast de som är känsliga för gluten, och har en tarm som inte är hel, särskilt mycket på just olika gryn – allt från våra gluteninnehållande spannmål till quinoa och teff kan vara problematiskt.
Josefin says
Teffmjöl är dessutom en av de allra högsta i oxalatnivåer vilket inte är så bra om man är sjuk eller vill undvika att bli!
Anna Sparre @ 4health.se says
är man frisk med en bra tarmflora klarar man oxalater bra, men precis – många med hälsobesvär får besvär av ett överdrivet intag av oxalater, salicylater, thioler/svavel och/el histamin
Anneli says
Så msm är inte bra då? 😕
Anna Sparre @ 4health.se says
inte om du är känslig för svavel, men det beror ju på dina behov, gener etc