Att göra smulpaj är enkelt – även om den är glutenfri. Nu är det rabarbersäsong och det kan vara kul att äta rabarberpaj någon gång även om man håller sig till riktig (och nyttig) mat resten av tiden.
Men! Det finns också ett annat helt perfekt enkelt och nyttigt sätt att äta rabarber på som jag delade med mig av häromdagen https://4health.se/rabarbermos-rabarberkram-sockerfri.
Här kommer en enkel och relativt nyttig variant av rabarberpaj som dessutom är fri från gluten, mejerier (om du vill) och ägg.
Du behöver:
- 2-5 rabarberstjälkar (beroende på storlek)
- kanel
- Ev. ite sötning till rabarberna i form av tex lite honung eller pulveriserade steviablad
- 2-3 dl glutenfritt mjöl. Jag använder gärna en blandning av mandelmjöl och potatismjöl och ibland kokosmjöl. En del använder bara potatismjöl, men då får du en väldigt blek paj.
- sötning till degen, tex lite honung, kokossocker eller stevia
- 75 – 100 gram smör eller ghee (går att använda kokosolja, men godast med smör eller ghee)
- en nypa salt
Gör så här:
Dela rabarberna i bitar
Lägg rabarberbitarna i en pajform och blanda ihop dem med kanel och sötning
Blanda smör, mjöl, en nypa salt och sötning till en smulig deg
Fördela ut degen över pajen
Grädda i ugn ca 20-25 minuter vid 200 grader
Servera som den är eller ännu hellre med lite uppvispad kokosgrädde eller vispgrädde där du tillsatt lite äkta vanilj / vaniljpulver. Tänk på att kokosgrädde ska vara kylskåpskall för att kunna vispas fluffig.
Emma says
Jag efterlyser alternativ till kokos och avokado som bra fett. Jag vill helst ha närproducerade råvaror istället för importerade. Men vad är lämpligt att använda utöver smör/grädde till bakning, stekning och såsgrunder?
Anna Sparre @ 4health.se says
klarat smör/ghee, kokosolja och typ flott/stekflott/ister från bra djur (engelskans lard) är det jag mest använder i mat