Maratonlöpare får genom sin träning mer av en bakterie i tarmen som kan äta upp mjölksyran, enligt ny forskning.
Forskarna kontrollerade avföringen hos 15 maratonlöpare flera dagar före ett lopp och lika många dagar efteråt, och jämförde med icke-maratonlöpare. Resultatet visade på en stor skillnad i mängden av en bakterie som kallas veillonella, mellan de båda grupperna.
I musstudier kunde forskarna dessutom visa att veillonella-bakterierna i tarmen åt upp mjölksyra som bildas i musklerna. De möss som fick veillonella insprutat i tarmen lyckades också hålla ut 13 procent längre än de andra mössen, och de blev inte trötta när de sprang runt i ett hjul.
Att tarmens bakterier äter upp oönskade produkter från övriga kroppen, som mjölksyra, är spännande. Mycket transport av ämnen går ju åt andra hållet, det vill säga från magtarmkanalen där vi absorberar näring till blodet/levern etc. Men i det här fallet går transporten åt andra hållet. Så det här är någon form av reningsprocess där man blir av med mjölksyran via bakteriefloran i tarmen.
Även om det inte är säkert att det går att översätta resultaten från möss till maratonlöpare skulle experimentet kunna innebära att en löpare som har mycket veillonella i tarmen har betydligt bättre uthållighet.
Ur studien:
“The human gut microbiome is linked to many states of human health and disease1. The metabolic repertoire of the gut microbiome is vast, but the health implications of these bacterial pathways are poorly understood. In this study, we identify a link between members of the genus Veillonella and exercise performance. We observed an increase in Veillonella relative abundance in marathon runners postmarathon and isolated a strain of Veillonella atypica from stool samples. Inoculation of this strain into mice significantly increased exhaustive treadmill run time. Veillonella utilize lactate as their sole carbon source, which prompted us to perform a shotgun metagenomic analysis in a cohort of elite athletes, finding that every gene in a major pathway metabolizing lactate to propionate is at higher relative abundance postexercise. Using 13C3-labeled lactate in mice, we demonstrate that serum lactate crosses the epithelial barrier into the lumen of the gut. We also show that intrarectal instillation of propionate is sufficient to reproduce the increased treadmill run time performance observed with V. atypica gavage. Taken together, these studies reveal that V. atypica improves run time via its metabolic conversion of exercise-induced lactate into propionate, thereby identifying a natural, microbiome-encoded enzymatic process that enhances athletic performance.”
Mer via taggen https://4health.se/tag/microbiome
https://www.nature.com/articles/s41591-019-0485-4
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7248734
Humlan says
“Tarmen”? Det är ju stor skillnad på tunntarm och tjocktarm. Varför skiljer man inte på dessa?
Jag antar att man här syftar på tjocktarmen (som har gott om bakterier)?
Anna Sparre @ 4health.se says
Många bakterier kan befinna sig både i tjock- och tunntarmen. Men vi har betydligt mycket fler bakterier i tjocktarmen. När de tar ett avföringsprov så är merparten av bakterierna från tjocktarmen, särskilt vid en odling då bakterier som färdats längre har större risk att dö.