Ordspråket “an apple a day keeps the doctor away” har fått en helt ny innebörd baserat på ny forskning. Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan nämligen till stor del bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen.
Den nya studien visar att ett typiskt äpple innehåller mer än 100 miljoner bakterier. Vissa av dessa mikrober är viktiga för att upprätthålla en hälsosam tarmmiljö, mikrobiom.
Bakterier, svampar och virus i vår mat koloniserar vår tarm. Matlagning tar död på de flesta av dessa, så råa grönsaker och frukter är särskilt viktiga källor till mikrober.
Forskarna jämförde bakterierna i butiksköpta äpplen med de i ekologiska. Äpplets stam, skal, kött, frön och blombotten – den strålande biten i botten där blomman brukade vara – analyserades alla separat.
Även om ekologiska och konventionella äpplen ockuperades av liknande antal bakterier, fann forskarna att ekologiska äpplen innehöll ett mer varierat och balanserat bakteriesamhälle, vilket kan göra dem både hälsosammare och mer väldmakliga än “konventionella” äpplen. Variationen och bredden i tarmfloran/mikrobiomet anses vara nyckeln till en frisk tarm och hälsa överlag, och forskarna menar att det verkar vara mer mikrobiell mångfald i ekologiska äpplen.
“Nyskördade, ekologiskt odlade äpplen har ett betydligt mer mångsidigt bakteriesamhälle, jämfört med konventionella”, förklarar en av forskarna. “Denna variation och balans kan förväntas begränsa överväxt av någon art, och tidigare studier har rapporterat om ett negativt samband mellan mänsklig patogenmängd och mikrobiomdiversitet av färska råvaror. Med andra ord, ju mer varierad din kost och bakterierna i din kost, desto färre skadliga bakterier”.
Forskningen kan också bekräfta varför en del människor påstår sig kunna smaka skillnaden mellan ekologiska och “vanliga” produkter. En mikrob, metylobacterium, som är känd för att öka jordgubbssmakande föreningar, var betydligt mer omfattande i ekologiska äpplen.
Forskarna menar att mikrobiom och antioxidantprofiler av färska produkter kan en dag bli standard näringsinformation som visas tillsammans med makronäringsämnen, vitaminer och mineraler för att vägleda konsumenterna.
“Apples are among the most consumed fruits world-wide. They represent a source of direct human exposure to bacterial communities, which is less studied. We analyzed the apple microbiome to detect differences between tissues and the impact of organic and conventional management by a combined approach of 16S rRNA gene amplicon analysis and qPCR, and visualization using fluorescence in situ hybridization and confocal laser scanning microscopy (FISH-CLSM). Each apple fruit harbors different tissues (stem, peel, fruit pulp, seeds, and calyx), which were colonized by distinct bacterial communities. Interestingly, fruit pulp and seeds were bacterial hot spots, while the peel was less colonized. In all, approximately 108 16S rRNA bacterial gene copy numbers were determined in each g apple. Abundances were not influenced by the management practice but we found a strong reduction in bacterial diversity and evenness in conventionally managed apples. In addition, despite the similar structure in general dominated by Proteobacteria (80%), Bacteroidetes (9%), Actinobacteria (5%), and Firmicutes (3%), significant shifts of almost 40% of bacterial genera and orders were monitored. Among them, especially bacterial signatures known for health-affecting potential were found to be enhanced in conventionally managed apples. Our results suggest that we consume about 100 million bacterial cells with one apple. Although this amount was the same, the bacterial composition was significantly different in conventionally and organically produced apples.”
Mer via taggen microbiome
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.01629/full
Lämna ett svar