Jag lovade på instagram att lägga ut 4Health bakiskur. Intressant nog tappade jag en hel hög följare med det inlägget. 🙂 Kanske borde betona att jag inte är pro-alkohol på något sätt (https://4health.se/101-ett-glas-vin-ar-det-nyttigt), men jag lever inte heller som nykterist eller perfekt hälsomässigt på andra sätt. Däremot gör jag medvetna val – och ibland väljer jag att göra något som inte är perfekt ur ett hälsomässigt perspektiv om det ger mig mycket på andra sätt.
Hur som helst, om du någon gång väljer att dricka alkohol, så är min kur för att minimera sviterna av den enligt följande. Det går bra att applicera bara några av punkterna, även om du inte skulle ha tillgång till allt. Och tänk på att det ska användas samma dag som du dricker alkohol, inte dagen efter.
- Kiselgur (DE/diatomaceous earth) på morgonen/dagen. Kiselgur är, förutom en källa till kisel, ett preparat som absorberar “saker”. Dessutom motverkar det förstoppning, och det är ju en grundläggande sak att magen kan göra sig av med det den vill, dvs toxiner och annat, om du vill må bra.
- Mineraler under dagen/kvällen, inte minst ett bra salt, samt kalium och magnesium, men gärna även mineraldroppar eller något annat bredspektrummineralpreparat. Alkohol ökar utsöndringen av urin, dvs vätska och mineraler
- Att ta vätskeersättning som resorb innan du går och lägger dig är ett bra knep, det innehåller bl.a. salt (natrium) och kalium
- Drick vatten hela kvällen
- Följande innan sänggåendet:
Jordbaserad probiotika. Tarmfloran och tarmslemhinnan tar stryk av alkohol - 2 tabletter aktivt kol. Aktivt kol är bra på att absorbera “skit”/dåliga ämnen (och annat) ur tarmen och börjar bli ett relativt välkänt bakfylleknep.
- 2 spray TRS. TRS är ett häftigt preparat som potentiellt kan hjälpa kroppen att absorbera gifter. Jag testar TRS för närvarande och kommer att skriva ett separat inlägg om detta under hösten.
En annan sak jag har märkt är att jag mår bättre på ren sprit, än på tex vin. Det finns nog flera faktorer bakom detta. För det första är jag känslig för alla sorters jäst, så jästa produkter som öl går bort. För det andra innehåller vin och liknande väldigt mycket tillsatser https://4health.se/allergi-och-halsoproblem-av-dolda-tillsatser-i-vin
Om du vill lära dig mer om alkohol och varför du blir bakfull (om nedbrytningsprodukten acetaldehyd tex) så lyssna på podcastavsnitt 101 https://4health.se/101-ett-glas-vin-ar-det-nyttigt
Och läs tidigare inlägg om bakfylla: https://4health.se/?s=bakfull
Så gör jag för att slippa bli bakfull, hur gör du?
Maria Jallow says
Håller med fullständigt! Jag boostar med mineraler, kiselgur och vätska både före och efter intag av alkohol. Ingen huvudvärk även om man är “seg” dagen efter.
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt! Tack för kommentar!
Jenny says
Bra tips! Har just börjat med DE efter att ha läst om det i Root cause protokoll plus en del nya mineraler som kalium men inte tänkt att man ska ta extra innan. Har tagit aktivt kol tidigare efter vindrickande, men lite nya saker att tänka på.
Lustigt att många verkar anse att man måste vara antingen eller, dvs hälsosam eller vindrickare ibland när det som sagt ger mycket på andra sätt. Man kanske ska komma ihåg att stress inte är helt bra heller:-)