Vattenkefir är en probiotisk, fermenterad dryck som du själv tillverkar med hjälp av vattenkefirgryn, socker och vatten. Den är alltså helt fri från mejeriprodukter. Och bakterierna äter ju upp mycket av sockret. Det blir som något syrlig och mindre söt läsk. Och den är full med bl.a. laktobaciller. Faktum är att om det är något jag märker att min mage blir helst suverän av så är det just vattenkefir. Jag äter både hemgjord surkål och kombucha dagligen, och ibland även vanlig ”mjölkkefir”, men i min kropp verkar vattenkefir vara det som ger allra mest effekt.
Nackdelen är att den oftast inte blir riktigt sur, utan att det är en del socker kvar. Till skillnad från min kombucha som får stå tills den är som vinäger (jag använder den faktiskt som vinäger på min sallad), så mår vattenkefir bäst av att inte stå så länge, och därmed finns det en del socker kvar. Kanske har du något hemligt knep kring hur du får din vattenkefir riktigt sur? Kommentera gärna nedan i kommentarerna.
De särskilda vattenkefirgrynen fermenteras alltså med socker i vatten i en burk. Jag använder en 1-liters glasburk med tyg som fästs med gummiband. Efter några dygn silar du av kefirgrynen och buteljerar vätskan på flaskor med bygellås. I flaskan efterfermeteras drycken och det bildas bubblor så att det blir som läsk. Superroligt, gott och nyttigt! Du kan hålla den naturell eller smaksätta vattenkefiren med det du önskar när du häller upp på flaska.
Vattenkefir kan också användas och blandas i smoothies eller drinkar och bål.
Du behöver alltså:
– glasburk
– glasflaska med bygellås
– sil och ev. en tratt
– socker
– vatten
– vattenkefirgryn
– ev smaksättning
Gör så här:
Blanda vattenkefirgryn, socker och vatten i glasburken. Jag använder oftast relativt mycket socker – runt 0,5 dl per liter vatten. Detta gör kefirgrynen piggare och resulterar faktiskt oftast i en surare vattenkefir. Vill man kan man köra varannan gång med så mycket socker och varannan gång med betydligt mindre. Då får man pigga bakterier, samtidigt som man varannan gång får en nästintill sockerfri dryck. Rör med en plast- eller träsked, gärna dagligen.
Efter några dygn (ca 3-4), sila ner vätskan i flaskan. Här är det effektivt att tillsätta ngt med lite socker i flaskan för att få mer kolsyra, särskilt om du använde lite socker i förra steget. För att drycken ska fortsätta att jäsa. Jag brukar stoppa ner ett delat fikon.
Vattenkefirgrynen får nu nytt vatten och socker i sin glasburk.
Låt flaskan stå några dygn, hur många beror på hur aktiv drycken är och hur mycket socker det är i flaskan. Men runt 3-5 dygn brukar räcka för att få en ordentligt kolsyrad dryck. Var lite försiktig när du öppnar flaskan, det kan smälla rejält. Och använd inte vanliga flaskor utan speciell kork, eftersom de då kan sprängas av trycket som bildas vid jäsningen.
Några viktiga knep är alltså att:
- Röra runt i grynen
- Tillsätta ngt sött vid buteljering
- Variera sockerhalten tills du hittar vad som ger mest syra och minst socker kvar i den färdiga drycken
- Tillsätt gärna något med lite mineraler även till själva vattenkefirgrynen, dvs i glasburken, någon gång ibland. De verkar må bra av det. Tex en bit fikon igen, eller russin, dadel eller till och med en knivsudd havssalt (men var försiktig med salt då för mycket kan ta död på bakterierna).
Vill du ta en paus och inte buteljera någon vattenkefir kan du låta grynen stå, och hålla dem vid liv med någon tsk socker som du rör ut i vattenkefiren varje dag. Om man inte matar kefirgrynen med socker så svälter de till slut.
Läs också mer om kombucha här: https://4health.se/kombucha-det-har-ar-det-och-sa-gor-du-din-egen-diy
Lena i Umeå says
Jag har tyvärr inga tips när det gäller vattenkefir. Däremot blir jag nyfiken på vad du syftar på när du skriver att vattenkefir ger allra mest effekt. Vad är det för typ av effekt?
Baiba says
Hej!
Jag undrar i vilket skede bildas de nyttiga bakterierna. Är det innan eller efter buteljeringen?Blir dricka nyttigare om den står i flaskorna flera dagar? Tycker att min kefir är tillräckligt kolsyrad efter ett dygn.
Tack på förhand,
Baiba
Anna Sparre @ 4health.se says
Grynen som ser ut som små kristaller är ju kluster av bakterier. Dessa finns även spridda i drycken och förökar sig under hela processen. Du behöver inte kolsyra den i flaska för att få bakterier, utan kan använda det du har i burken
Annica says
Hej!
Jag har för andra gången nu fått problem med att det bildas mögel (det ser ut som det iallafall) som flyter omkring på ytan av vattenkefiren. Det har kommit efter att vattenkefiren har stått med smaksättare (jordgubbar) i rumstemperatur ca 2 dagar (dvs utan gryn). Har upptäckt det när jag ska buteljera på flaska. Vet du vad detta kan bero på? Behöver jag slänga grynen?
Med vänlig hälsning, Annica
Anna Sparre @ 4health.se says
Skulle slänga själva satsen, skölja grynen och sätta ny sats utan smak, bara socker och ev några saltkorn för mineraler
Monica says
Jag undrar om det blir flera bakteriestammar i mjölkkefirgryn än vattenkefirgryn. Eller är det samma på ett ungefär?
Anna Sparre @ 4health.se says
oj, jag har inte sett en sådan jämförande analys. Det är ju helt olika saker – lika stor skillnad som mellan kombucha och kefir…
S says
Som jag förstått är vattenkefirkultur en ”omskolad” kultur från mjölkkefir. Det kommer alltså från mjölkkefir från början, men att vattenkefir innehåller mindre andel bakteriestammar än mjölkkefir.
Tyvärr har jag ingen sparad källa att hänvisa till om på detta på rak arm, men som allt är det ju möjligt att googla. Lycka till!
Janne Wallgren says
Hej,
Efter att ha gjort några satser med vattenkefir skulle jag behöva göra en paus på en vecka. När jag har blandat ihop en ny sats, kan jag ha den i kylskåpet för att processen ska sakta in, men inte stanna helt?
Jag har ingen som kan “mata” den med socker under tiden, kommer den klara sig, ska jag ge extra socker innan jag åker?
Ett tips när det gäller smaksättning som blir riktigt gott. Skär boldgrape i bitar som går ner i flaskhalsen och låt det dra under tiden det bildas kolsyra (med korken stängd), blir en riktigt fräsch smak 😉
Med vänlig hälsning, Janne
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Janne!
Tack för tips på smaksättning 😊
Ja, det bör vara okej att sätta i kylen för att sakta ner allt. Brukar försätta bakterier i lite ”dvala” 😊 Men skulle göra det i öppet kärl, dvs med lufttillförsel, för säkerhets skull