I en ny artikel i The Lancet berättar en forskargrupp om tre nya riskfaktorer för demens. Samma forskargrupp skrev 2017 en artikel där de identifierat nio riskfaktorer, men nu är det alltså tolv totalt.
2017 publicerades en artikel om nio riskfaktorer för demens:
- låg utbildning
- högt blodtryck
- hörselnedsättning
- rökning
- fetma
- depression
- fysisk inaktivitet
- diabetes
- brist på social kontakt
Nu har samma forskargrupp skrivit en ny artikel där de lägger till även:
- överdriven alkoholkonsumtion
- traumatisk hjärnskada
- luftföroreningar
Som man kan se så handlar riskfaktorer om en sammanställning av kopplingar, dvs inte nödvändigtvis orsakssamband. Gemensamt för alla de nu tolv riskfaktorerna, som står för ungefär 40 procent av alla demensfall enligt forskarna, är att de går att påverka. De kan alltså att lindras eller förebyggas i olika mån. En del faktorer kan förebyggas på individnivå, till exempel alkoholkonsumtion, rökning och fysisk inaktivitet. Och för en del faktorer krävs beslut på en politisk nivå, till exempel bättre trafikregler för att minska risken för traumatisk hjärnskada och lagar för att minska luftföroreningar.
Och inte minst fetma, diabetes (typ 2) och högt blodtryck är ju väldigt relaterade till kost.
APO E4
Ytterligare en mycket viktig riskfaktor som forskarna inte tar upp är genen APOE. Bär man där på en eller två E4-varianter av denna, dvs APOE4 så har man ökad risk för Alzhemeirs. MEN risken är väldigt påverkbar. Inte minst med kosten. Denna gen testas i DNA Health: https://4health.se/dna-genetik
Någon som arbetar på ett väldigt framgångsrikt sätt med att påverka demens är Dr Dale Bredesen.
För att summera några av hans och andra experters råd för den som bär på APO E4-genetik så bör man sträva efter bl.a.:
- Mild ketos, dvs viss ketonproduktion (https://4health.se/avsnitt-12-ketos-ketoner-fettdrift-epilepsi-bebisar-alzheimers-och-parkinsons)
- Lågt insulin (avsnitt 56 och 57 https://4health.se/56-insulinkanslighet-–-vad-spelar-den-for-roll-om-jag-inte-har-diabetes )
- Grönsaker (mer grönsaker än animalier) – APOE4 är en “ap-gen”, dvs ett arv från när vi ännu inte blivit jägare
- Att öka intag av enkelomättat fett som olivolja
- Att gärna äta skaldjur som proteinkälla pga steroler – särskilt krabba, mussla, ostron
- Att få i sig omega-3, särskilt DHA viktig
- Att undvika vissa animaliska fetter – särskilt mejeriprodukter och fett från spannmålsuppfödda djur
- Att äta äggula och/eller lever
- Att få i sig kurkumin, resveratrol mm
- Att minska triglycerider (dvs särskilt genom att minska fruktos/socker) (mer om triglycerider i avsnitt 139 och 140 https://4health.se/139-kolesterol-van-eller-fiende)
- Att öka SIRT 1 expression https://4health.se/?s=sirt
- Att reglera:
- 1. inflammation (https://4health.se/143-inflammation-sa-lever-du-antiinflammatoriskt)
- 2. hormonell balans (bl.a. i avsnitt 86, 159 mfl: https://4health.se/86-mia-lundin-hormonkaos-forklimakteriet-och-klimakteriet och https://4health.se/159-dr-carrie-jones-hormonella-obalanser-symtom-tester-och-behandling)
- 3. toxiner
- Att hantera/ undersöka vanliga virusinfektioner
Rekommenderar att lyssna på podcastavsnitt 215 där vi diskuterar detta och mycket annat kring Alzheimers mer ingående https://4health.se/215-peter-wilhelmsson-radda-din-hjarna-fran-demens
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30367-6/fulltext
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7532272
Madeleine Andersson says
Jag arbetar med människor som har olika sorters demenssjukdomar på en dagverksamhet. Nu verkar det mest forskas på Alzheimers men jag tycker nog ändå att många av våra pat även med andra demenssjukdomar har haft höga utbildningar också. Så jag kan tyvärr inte hålla med om att dom har låga utbildningar generellt.
Mvh Madeleine
Anna Sparre @ 4health.se says
Jag kan varken säga från eller till, forskarna har ju använt statistik här.
Men de har ju hittat 11 andra riskfaktorer också