Som du kanske såg i min händelse på instagram så stödjer jag Kostfonden. Förutom Kostfonden så ger jag även pengar till Unicef och Rädda Barnen årligen (Läs mer här: https://4health.se/ger-till-kostfonden-radda-barnen-och-unicef )
Rekommenderar dig, varesig du är ett företag eller privatperson att donera till denna fina forskning på kost och hälsa. Eftersom varken livsmedelsföretag eller läkemedelsbolag tjänar på att forska på riktig mat och rena råvaror är den här typen av forskning och gåvor väldigt viktiga.
Här kommer lite info om den forskning som Kostfonden är med och finansierar / driver:
Studien av kost vid fettlever som Kostfonden bidrog till 2018 har skickats in för publikation. Artikeln är ute på så kallad review. Förhoppningsvis får vi ta del av resultaten strax efter jul. Här kan du läsa mer om studien: https://www.kostfonden.se/ny-satsning-fran-kostfonden-vilken-kostbehandling-ar-effektivast-vid-fettlever/
Studien av kost vid fetma blev klar i våras, precis innan pandemin slog till på allvar. Forskarna analyserar nu resultaten, och planen är att de ska publiceras till våren. Mer info om studien finns här: https://www.kostfonden.se/kostfonden-satsar-stor-utvardering-av-kolhydraters-roll-vid-fetma/
Studien av kost vid IBS skulle ha gått mål nu till julen, men blev dessvärre försenad under våren på grund av corona. Just nu rullar den dock på i snabbare takt än tidigare, och forskarna hoppas kunna bli klara till sommaren: https://www.kostfonden.se/sjukdomarna/ibs/
Studien av kost vid typ 1-diabetes har kommit mer än en tredjedel på vägen, men har också bromsats av pandemin. Forskarna gör allt de kan för att den ska rulla på så bra som det går: https://www.kostfonden.se/ny-satsning-fran-kostfonden-stor-utvardering-av-kostbehandling-vid-typ-1-diabetes-2/
Studien av kost vid typ 2-diabetes skulle ha kommit igång i januari, men allt beror på hur coronapandemin utvecklar sig. Forskarna söker etiskt tillstånd för den just nu: https://www.kostfonden.se/ny-satsning-fran-kostfonden-europas-storsta-studie-av-kost-vid-typ-2-diabetes/
Förutom detta håller Kostfonden på att söka pengar för att finansiera en plattform för kostbehandlingar, där man kan sprida resultaten från deras studier.
För varje hundralapp som går till Kostfonden, har de lyckats styra in runt 400 kronor till välgjorda studier eftersom andra finansiärer också bidrar. Så bidrag gör stor skillnad.
Här finns en mer detaljerad uppdatering som Ann Fernholm gjorde i slutet av oktober: https://www.kostfonden.se/uppdatering-kostfonden-nu-pagar-nagra-av-varldens-storsta-koststudier/
Danne says
“Studien av kost vid IBS skulle ha gått mål nu till julen, men blev dessvärre försenad under våren på grund av corona. ” BRA
Varför studera kosten om det är en infektion?
Först så satt det i huvet psykiskt sen så var det kostens fel TÄNK OM ALLA HAR FEL.
Kosten påverkar men det är antagligen tarmfloran som är felaktig och inte fel kost.
https://alltomibs.se/brachyspira-och-ibs/
STUDIERNA MÅSTE UPPREPAS SÅ VI VET MED SÄKERHET men det ser ut som att vi nu vet vad IBS-D orsakas av.
“Brachyspira och IBS
I den nu uppmärksammade artikeln från forskarna vid Sahlgrenska akademin har man alltså kunnat identifiera Brachyspira i vävnadsprover hos lite mindre en tredjedel av alla IBS-patienter som man undersökte. Något man alltså inte såg hos de friska friska individer man jämförde med.
Man såg även att förekomsten av Brachyspira hos IBS patienterna var kopplat till diarré, en snabb passage genom tarmen (IBS-D) och en inflammation i form av aktivering av så kallade mastceller.
Det skulle utifrån dessa fynd alltså kunna vara så att förekomsten av denna bakterie har ett samband med IBS, åtminstone IBS-D.”
Anna Sparre @ 4health.se says
Absolut, jag instämmer – IBS är väldigt ofta SIBO, och oftast också kopplat till gut-brain-axis och stress.
Men kosten påverkar oavsett. Fel kost kan ge stress. Fel kost kan ge överväxt av bakterier i tunntarmen osv…
Danne says
Stress och kosten kan inte orsaka IBS-D om det är Brachyspira som orsakar IBS-D.
Finns Brachyspira i vår livsmiljö så kan stress göra oss mer mottagliga för en infektion.
Finns inte Brachyspira i vår livsmiljö så kan vi stressa hur mycket som helst och vi får aldrig IBS-D.
Dålig kost kan aldrig ge oss en infektion med Brachyspira , vi kan äta hur mycket godis som helst, vi måste bli utsatta för Brachyspira (godis lär inte innehålla Brachyspira )
Brachyspira tillhör släktet spiroketer och dom är otrevliga ger kroniska sjukdomar mer kända är borrelia och syfilis .
Jag tror att vi har underskattat spiroketer för infektionen ger normalt inte feber bara diffusa kroniska symtom
Läkarna kan inte hitta spiroketer i blodprov, dom måste leta efter antikroppar mot borrelia och syfilis, läkarna kan missa många sorters spiroketer vi kan inte hitta dom i blodprover.
Brachyspira gick inte att behandla med antibiotika
Brachyspira visar hur svårt det är att hitta en infektion med en spiroket, vi har missat Brachyspira helt tills nu.
För att förstå hur svårt det kan vara att hitta en spiroket så kan vi titta på borrelia, läkarna kan bara hitta borrelia med antikroppar mot borrelia inga andra blodprover finns, problemet är att en genomgången infektion ger antikroppar och läkaren har svårt att se om det är en aktiv infektion eller genomgången infektion.